Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 5. 2016,
1.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Euro 2016

Sobota, 28. 5. 2016, 1.03

6 let, 7 mesecev

Tekmovalni sistem EP 2016 v nogometu

Letos se piše zgodovina, na Euru tudi dvoboji osmine finala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Euro2016 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na evropskem prvenstvu v Franciji, ki bo potekalo od 10. junija do 10. julija, se bo za naslov najboljšega na stari celini potegovalo 24 reprezentanc. Tako veliko jih v zgodovini Eura še ni nastopilo.

Med 24 udeleženkami evropskega prvenstva je tudi gostiteljica Francija, ki si je nastop med najboljšimi zagotovila brez kvalifikacij, ostalih 23 reprezentanc pa se je merilo za točke v kvalifikacijskem ciklusu. Udeležila se ga je tudi Slovenija in izpadla v dodatnih kvalifikacijah proti Ukrajini. Katančeva četa je v svoji kvalifikacijski skupini zaostala za Anglijo in Švico ter osvojila tretje mesto.

Evropsko prvenstvo se je začelo 10. junija s tekmo med Francijo in Romunijo v skupini A. Prvič v zgodovini evropskih prvenstev na zaključnem turnirju nastopa 24 ekip, ki so razvrščene v šest skupin. Tekmovanje bo potekalo na enak način kot je svetovno prvenstvo leta 1986, 1990 in 1994, izjema je le izostanek dvoboja za končno tretje mesto. Svetovno prvenstvo ga pozna, evropsko ne.

Napredovale bodo tudi štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance

V vsaki izmed šestih skupin so štiri reprezentance, ki bodo v skupinskem delu odigrale tri tekme. V nadaljevanje se neposredno uvrstita najboljši dve, ki sta zbrali največje število točk. V primeru morebitnega enakega točkovnega izkupička o boljšem odločajo medsebojni dvoboji. Če sta si tudi v tem tekmeca enaka, odloča o boljšem skupna razlika v zadetkih. V izločilni del se uvrsti 16 ekip, tako da čaka napredovanje tudi štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance v šestih skupinah. 

Tekmovalni format na EP 2016 bo podoben tistim, ki so ga ljubitelji nogometa spremljali na SP 1986, 1990 in 1994, manjkala bo le tekma za tretje mesto. | Foto: Tekmovalni format na EP 2016 bo podoben tistim, ki so ga ljubitelji nogometa spremljali na SP 1986, 1990 in 1994, manjkala bo le tekma za tretje mesto.

Prvič v zgodovini evropskih prvenstev bodo potekali dvoboji osmine finala. Če se tekma po rednem delu (90 minutah) konča brez zmagovalca, sledi podaljšek. Traja dvakrat po 15 minut. Ob morebitnem zadetku v podaljšku se dvoboj ne konča (z zlatim golom se je odločal zmagovalec na EP 1996 in EP 2000), ampak v vsakem primeru traja do konca. Tako se odigra 120 minut. Če zmagovalec ne bi bil znan tudi po podaljških, bi sledili streli z bele točke.

 

Ne spreglejte