Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 6. 2016,
10.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Euro 2016 Wales Gareth Bale

Torek, 21. 6. 2016, 10.30

6 let, 6 mesecev

Nogometna pravljica Walesa

Nekaterim gredo mravljinci po telesu, nekateri zajočejo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Wales | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši Walesa so na evropskem prvenstvu v Franciji z zmago nad Rusijo (3:0) poskrbeli za eno lepših zgodb. Čeprav jih niso uvrščali med favorite, so v skupini B zbrali največ točk in se v osmino finala uvrstili kot najboljši. Gareth Bale je najboljši strelec tekmovanja.

Valižani so pred zadnjo tekmo z Rusijo vedeli, kakšen je vložek. Če bi izgubili, bi lahko zapravili možnosti za napredovanje, z zmago pa bi pisali zgodovino in si priigrali nastop v izločilnem delu.

''Vedeli smo, da nam ta tekma pomeni vse. To je bila verjetno najboljša predstava, odkar sem v reprezentanci (njen član je že deset let, op. p.). Želeli smo se potruditi in dati vse od sebe. Več kot zmagati v skupini niti ni mogoče narediti. Veselimo se tekme osmine finala,'' je po zmagi s 3:0 komaj zadrževal solze sreče Gareth Bale. Opevani zvezdnik madridskega Reala in ''neuradno'' najdražji igralec na svetu je s tremi zadetki, v vsakem krogu skupinskega dela je dosegel enega, najboljši strelec tekmovanja.

Majhna dežela, a tako strastna, da bi zapolnila Evropo

Selektor Chris Coleman je presrečen, da ima v ekipi tako razpoloženega igralca, kot je Bale. | Foto: Reuters Selektor Chris Coleman je presrečen, da ima v ekipi tako razpoloženega igralca, kot je Bale. Foto: Reuters Njegov selektor Chris Coleman je bil po srečanju ponosen na vse izbrance, ki so hitro preboleli boleč poraz proti Angliji, ko so prejeli zadetek v izdihljajih srečanja. ''Zemljepisno smo majhna dežela, s strastjo do nogometa, ki jo imamo, pa smo veliki kot Evropa,'' je ponazoril, kako bi lahko s ponosom in strastjo zapolnili celotno celino.

Ne motijo ga opazke, da je Wales ''one-man band'' ekipa, močno odvisna od prvega zvezdnika Bala. ''Če imaš takšnega igralca, kot je Gareth, ki igra za Real in dosega toliko zadetkov, me sploh ne moti, če tako govorijo,'' se ne obremenjuje Coleman, ki se zaveda, da je slava v nogometu hitro minljiva. ''V nogometu si res lahko kralj za en dan,'' je dejal in spomnil na visok poraz na zadnji pripravljalni tekmi pred Eurom, ko je Wales na Švedskem izgubil z 0:3. Takrat jim mediji niso pripisovali večjih možnosti, zdaj so nesporni junaki. Proti Rusiji so z 2:0 vodili že po 20 minutah, kar se je na tem Euru zgodilo prvič.

Ni je večje časti na svetu

Valižani igrajo za dres, zmaja in strastne navijače. | Foto: Reuters Valižani igrajo za dres, zmaja in strastne navijače. Foto: Reuters O tem, kako je mogoče, da Wales, debitant na evropskih prvenstvih, v skupini prehiti Anglijo, Slovaško in Rusijo, je pred dnevi naglas razmišljal Bale.

''Ko igraš za Wales, imaš opraviti s ponosom in strastjo, ko lahko predstavljaš svojo domovino. Ko oblečemo dres, je ni večje časti na svetu. O tem se lahko prepričate, ko pojemo himno. Nekaterim gredo mravljinci po telesu, nekateri zajočejo. To je Wales. To smo mi. Igramo za dres in zmaja (nacionalni simbol, upodobljen na zastavi, in vzdevek reprezentance, op. p.) ter damo vse, kar lahko,'' je pojasnil nogometaš madridskega Reala, ki se je po zmagi nad Rusijo veselil kot otrok.

Na tekmi z Rusijo sta se na seznam strelcev vpisala še Aaron Ramsey in Neil Taylor. Zvezni igralec Arsenala je prispeval tudi podajo, tako da je bil izbran za najboljšega posameznika tekme. Po srečanju mu je nekdanji francoski vratar Fabien Barthez podelil priznanje, Ramsey pa je priznal, da je komaj čakal, kako je občutiti, ko si strelec na tako velikem tekmovanju. ''Fantastično se počutim. Dolgo sem čakal, da sem to lahko občutil,'' ni skrival sreče po prvem zadetku na velikem tekmovanju, na katerem Wales, dežela s tremi milijoni prebivalcev, nastopa skoraj po polovici stoletja.

 

WAAAAAAAALESS 🐲🐲🐲🐲

A photo posted by Gareth Bale (@garethbale11) on

Zadnji, ki jim je zatresel mrežo, je bil slavni Pele

Evforija v Walesu je dosegla nov vrhunec, kapetan Ashley Williams pa poudarja, da se ji igralci ne bodo predali. ''Po tej zmagi ne bomo poleteli v nebo, ampak ostali skromni. Trdno pri tleh. Danes si bomo dali duška, si nato povrnili moči in šli v novo srečanje,'' je dejal temnopolti branilec, ponosen na soigralce, kako hitro so preboleli razočaranje po nesrečnem porazu z Anglijo.

Otočani so v skupini B prehiteli vse tekmece. Premagali so Slovaško (2:1) in Rusijo (3:0), izgubili pa z Anglijo (1:2), a vseeno končali skupinski del na prvem mestu.  | Foto: Reuters Otočani so v skupini B prehiteli vse tekmece. Premagali so Slovaško (2:1) in Rusijo (3:0), izgubili pa z Anglijo (1:2), a vseeno končali skupinski del na prvem mestu. Foto: Reuters

''To dokazuje, da smo povezani v močno skupino. Odzvali smo se kot profesionalci, pomagale so tudi izkušnje, ki smo jih nabirali skozi vsa leta,'' je pojasnil. Valižani so torej na Euru preskočili prvo stopnico. Če bodo še eno, bodo izenačili najboljši rezultat v zgodovini velikih tekmovanj. Leta 1958 so se na SP na Švedskem uvrstili med osem najboljših, v četrtfinalu pa jih je zaustavila Brazilija. Zadnji nogometaš, ki je zatresel njihovo mrežo v izločilnem delu velikega tekmovanja, je bil sloviti Pele

Ne spreglejte