Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
22. 6. 2016,
11.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

1

Natisni članek

infografika Švedska Italija Irska Belgija Euro 2016

Sreda, 22. 6. 2016, 11.36

6 let, 7 mesecev

Kaj nas danes čaka na euru 2016 v skupini E?

Bo Ibrahimović prekinil stavko?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

1

Zvečer se bo o potnikih v osmino finala odločalo v skupini E. Italija si je zagotovila napredovanje, a tudi zahtevno tekmo osmine finala s Španijo. Zlatan Ibrahimović bo morda nastopil zadnjič v švedskem dresu, Švedi in Irci pa jo lahko zvečer zagodejo favoriziranim Belgijcem.

Napoved pred današnjima tekmama skupine F.

Švedska – Belgija ob 21.00 (skupina E, 3. krog – Nica)

V prikupni Nici se obeta napet dvoboj. Švedi proti močni Belgiji, najvišje uvrščeni evropski reprezentanci na svetovni jakostni lestvici, nujno potrebujejo zmago, če še želijo napredovati. Če bi remizirali in zadržali tretje mesto, bi se znašli pri repu lestvice tretjeuvrščenih ekip in osrečili Turke. Dan pred srečanjem je za največjo novico poskrbel Zlatan Ibrahimović. Izkušeni napadalec je sporočil, da se bo po tem prvenstvu poslovil od državnega dresa. Švedi na tem prvenstvu sploh še niso usmerili strela v okvir vrat, kar je slaba napoved za dvoboj s tekmecem, kjer mrgoli zvezdnikov svetovne veljave.

"Zlatan nam pomeni ogromno," priznava selektor Erik Hamren, ki se bo po Euru poslovil od odgovornega položaja. Izbrance je opozoril, da se morajo Belgijcev lotiti pametno, saj bi lahko tekmeci kaznovali vsako njihovo napako. Navijači si želijo, da Ibrakadabra danes ne bi odigral zadnjega reprezentančnega dvoboja. Švedom šteje le zmaga, Belgiji pa bi v eni izmed številnih različic scenarijev napredovanje prinesel celo poraz do treh zadetkov razlike, saj bi se na lestvici tretjeuvrščenih ekip znašli pred Albanijo in Turčijo.

Marc Wilmots in Romelu Lukaku želita nadaljevati prvenstvo. | Foto: Marc Wilmots in Romelu Lukaku želita nadaljevati prvenstvo. "Ibrahimović bo zelo nevaren, saj bi lahko bila to njegova zadnja tekma za Švedsko. O tem, kako se bo izkazal, bomo odločili mi. Na švedske napovedi o odhodih se ne smemo odzvati preveč čustveno," pravi Marc Wilmots, ki današnjo tekmo doživlja kot finale pokala. Švedom zadošča le zmaga, Belgijci pa lahko drugo mesto v skupini zadržijo tudi z remijem. "Švedi se odlično branijo," je posvaril svoje napadalce.

Romelu Lukaku je na dvoboju z Irsko zablestel v polnem sijaju in dosegel dva zadetka. Če bo tudi danes na seznamu strelcev, se bo na vrhu lestvice najboljših strelcev EP pridružil Garethu Balu in Alvaru Morati. Belgijci proti Švedom niso izgubili že 55 let. Če bi danes zmagali tako Švedska kot Irska, bi Belgija pomahala v slovo že po skupinskem delu.

Verjetni začetni postavi:

Švedska: Isaksson; Lindelöf, Johansson, Granqvist, Olsson; Larsson, Ekdal, Källström, Forsberg; Berg, Ibrahimović
Belgija: Courtois; Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen; Witsel, Nainggolan; Mertens, De Bruyne, Hazard; Lukaku

 

Italija – Irska ob 21.00 (skupina E, 3. krog – Lille)

Antonio Conte se v mislih že pripravlja na ponedeljkovo poslastico osmine finala med Italijo in Španijo. | Foto: Antonio Conte se v mislih že pripravlja na ponedeljkovo poslastico osmine finala med Italijo in Španijo. Azzurri so v skupini E že opravili svoje. Z dvema zmagama brez prejetega gola so si zagotovili prvo mesto, ki pa jim, zahvaljujoč zmagi Hrvaške, ni prineslo lahkega tekmeca v osmini finala. V izločilnem delu se bodo v ponedeljek na Stade de Franceu pomerili z branilcem naslova Španijo, kar bo velik izziv za Antonia Conteja. Italijanski selektor bo današnjo tekmo z Irsko izkoristil kot priložnost za oddih nekaterih prvokategornikov. "Napredovanje smo si že zagotovili, a to ne pomeni ničesar. Moji fantje igrajo z namenom, da zmagujejo," razmišlja prihodnji trener Chelseaja.

Irska bo podobno kot Švedska, ki ima neprimerno boljšo razliko v zadetkih, za napredovanje potrebovala zmago. S štirimi točkami bi si zagotovila nastop med 16 najboljših, na roko pa ji gre tudi podatek, da Italija že ve, s kom se bo spoprijela v osmini finala, tako da bodo njeni nogometaši z mislimi že pri klasiki s Španci, ponovitvi finala EP 2012. "Še vedno smo v igri. Če bi na takšno možnost pomislil pred pol leta, bi bil več kot zadovoljen," sporoča Martin O'Neill, ki se bo skušal zvečer dokopati do senzacionalnega preboja v osmino finala.

Verjetni začetni postavi:

Italija: Sirigu; De Sciglio, Barzagli, Ogbonna, Darmian; Bernardeschi, Thiago Motta, Sturaro, El Shaarawy; Zaza, Immobile.
Irska: Randolph; Coleman, O'Shea, Duffy, Brady; Hendrick, Whelan, Quinn, Hoolahan; Murphy, Long.

 

Ne spreglejte