Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
17. 6. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Roy Hodgson Wales Euro 2016 Louis van Gaal Anglija Manchester United Marcus Rashford

Petek, 17. 6. 2016, 15.00

6 let, 6 mesecev

ZGODBE, KI JIH PIŠE EURO (7.) - MARCUS RASHFORD

Angleškemu najstniku se je v štirih mesecih svet obrnil na glavo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Marcus Rashford | Foto Reuters

Foto: Reuters

Anglija v četrtek ni zaploskala le nogometašem za zmago nad Valižani, ampak tudi Marcusu Rashfordu. Nadarjeni najstnik je poskrbel za nov rekord, saj je postal najmlajši Anglež, ki je zaigral v zgodovini evropskih prvenstev. Pred štirimi meseci je lahko o tem le sanjal …

Nekateri potrebujejo leta in leta, da se dokažejo trenerju ali selektorju, Marcus Rashford pa je z nekaj sreče, predvsem pa veliko znanja, poskrbel, da je pred nekaj meseci vstopil na pobesneli vlak, s katerim podira mejnike, zabija nepozabne zadetke in popravlja starostne rekorde. Ko je Anglija na evropskem prvenstvu v Franciji premagala Wales z 2:1, se je v zgodovino vpisal tudi mladi napadalec.

Ko je v četrtek vstopil v igro, je postal angleški rekorder na Euru. | Foto: Reuters Ko je v četrtek vstopil v igro, je postal angleški rekorder na Euru. Foto: Reuters Ko je v 73. minuti vstopil v igro in zamenjal Adama Lallano, je postal tudi uradno najmlajši Anglež, ki je kdajkoli nastopil na evropskem prvenstvu. Podrl je rekord klubskega soigralca in kapetana Wayna Rooneyja, ki je na Euru 2004 na Portugalskem proti Franciji debitiral z 18 leti in 233 dnevi. Rashford je bil na srečanju proti sosedom Valižanom štiri dni mlajši.

"Neverjetno. Pred 112 dnevi je debitiral za Man United, zdaj pa že igra na velikem odru za Anglijo. To je velika zgodba, vsi smo zelo zadovoljni z njim," ga je pohvalil Rooney. Anglija je po prvem polčasu proti Walesu zaostajala z 0:1, nato pa so trije rezervisti poskrbeli za preobrat. Jamie Vardy in Daniel Sturridge sta dosegla zadetka, Rashford pa jima je pomagal in se v almanah nogometne zgodovine vpisal z novim angleškim rekordom.

Anglija je po zmagi nad Valižani na pragu napredovanja v osmino finala. Na tretji tekmi skupinskega dela se bo pomerila s Slovaško.

Med Unitedom in Cityjem je izbral rdeče

Pravljica o novem dragulju otoškega nogometa se je začela v Manchestru. V Wythenshawu, južnem predmestju Manchestra, je na noč čarovnic, 31. oktobra 1997, privekal na svet Marcus. Rodil se je le leto dni po tem, ko je Anglija gostila zadnje veliko tekmovanje. Bila je gostiteljica Eura 1996 in v polfinalu nesrečno izgubila proti poznejšim zmagovalcem Nemcem. Kot že tolikokrat poprej, pa tudi pozneje, je bila usodna loterija strelov z bele točke.

Nogometni otrok Manchester Uniteda je uglajen mladenič, ki na začetku kar ni mogel verjeti, da je resnično vpoklican v člansko reprezentanco. | Foto: Reuters Nogometni otrok Manchester Uniteda je uglajen mladenič, ki na začetku kar ni mogel verjeti, da je resnično vpoklican v člansko reprezentanco. Foto: Reuters

Marcus je odraščal v druščini treh bratov in sestre, kaj kmalu pa je začelo njegovo srce biti za rdečo barvo. Da zna z nogometno žogo več od velike večine sovrstnikov, je dokazal že pri petih letih. Glas o njegovem talentu se je razlegel po mestu in poskrbel za zanimanje pri obeh klubskih velikanih. Bo nadaljeval kariero pri rdečem Unitedu ali sinjemodrem Cityju?

Izbral je klub Fletcher Moss Rangers, kjer se kalijo mladi upi Uniteda. Tudi zaradi starejšega brata Dwaina, ki je že treniral v klubu. Napredoval je iz leta v leto, pri 16 letih pa ga je v svoj tabor še enkrat želel zvabiti City, a se je Rashford zahvalil ponudbi. Zaljubil se je v rdečo barvo in želel uspeti kot napadalec Uniteda.

V jesenskem delu je dvoboje Uniteda v ligi prvakov spremljal s tribun. Sam je nastopal v mladinski ligi prvakov, kjer se je vpisal med strelce proti PSV Eindhovnu in Wolfsburgu. Njegov trener je bil nekdanji nogometaš Uniteda Nicky Butt, ki je skrbel za razvoj ekipo do 19 let.

Na evropskem krstu dvakrat zatresel Dancem

Nizozemec Louis Van Gaal ga je prvič na klop posadil novembra 2015.  | Foto: Reuters Nizozemec Louis Van Gaal ga je prvič na klop posadil novembra 2015. Foto: Reuters Konec novembra ga je Louis van Gaal za nagrado dvakrat posadil na klop na tekmi angleškega prvenstva. Proti Watfordu in Leicester Cityju pričakovano ni vstopil v igro, se je pa prvič družil z zvezdniki, ki so kaj kmalu vstopili v njegov vsakdan. Nadaljeval je v zasedbi do 18 let, bil med najboljšimi strelci. Ko je vstopil v leto 2016, je bil njegov največji cilj, da si zagotovi mesto v ekipi do 21 let, nato pa je sledil pozitiven šok. Konec februarja je debitiral v članski zasedbi Manchester Uniteda. In to na kakšen način …

Konec februarja so rdeči vragi na Old Traffordu v evropski ligi lovili zaostanek, ki so si ga priigrali pri danskem prvaku Midtyllandu. Pred povratno tekmo se je poškodoval mladi Francoz Anthony Martial. Nizozemski strateg van Gaal ni dolgo razmišljal, ampak v ogenj poslal nadobudnega 18-letnika. Ni izneveril njegovega zaupanja, ampak ob podpori domačih navijačev dvakrat zatresel mrežo Skandinavcev in klubu pomagal do visoke zmage s 5:1 in napredovanja. Postal je najmlajši strelec Uniteda v zgodovini evropskih tekmovanj. Pred njim si je rekord delil legendarni Severni Irec George Best.

"Takrat sem si najbolj želel, da bi se uvrstil v ekipo Uniteda do 21 let. Nato pa sem se naenkrat pojavil med člani. Moraš biti pripravljen, ko se ti ponudi taka priložnost," je dokazal, da je za svoja leta zelo zrel nogometaš.

Dvakrat jo je zagodel Arsenalu in odločil mestni derbi

To je bil šele začetek. Le tri dni pozneje je debitiral še v angleškem prvenstvu. Na derbiju proti Arsenalu je ponovil sanjski izkupiček. Dvakrat je premagal vratarja topničarjev, enkrat pa še podal, tako da je bil proglašen za junaka srečanja (3:2), ki je poslal Evropi sporočilo o novi najstniški senzaciji z Old Trafforda. Postal je tretji najmlajši strelec Uniteda v premier ligi. Mlajša sta bila le še Italijan Federico Macheda (danes Nottingham Forest) in rojak Danny Welbeck (danes Arsenal), ki je tudi sam nekdaj nosil dres Fletcher Mossa.

Postal je najmlajši strelec na prestižnem mestnem derbiju v Manchestru. Rdečim vragom je pomagal, da so osvojili Etihad. | Foto: Reuters Postal je najmlajši strelec na prestižnem mestnem derbiju v Manchestru. Rdečim vragom je pomagal, da so osvojili Etihad. Foto: Reuters

V nadaljevanju sezone je odločil mestni obračun z Manchester Cityjem. Na gostovanju je poskrbel za edini gol na tekmi in postal najmlajši strelec v zgodovini prestižnih manchestrskih derbijev. Postal je tudi prvi nogometaš, rojen v Manchestru, ki je zadel na mestnem derbiju, po Paulu Scholesu (2010) in nadaljeval postavljanje novih mejnikov.

Zadel je še proti West Hamu, Aston Villi in Bournemouthu. Na 18 nastopih v različnih tekmovanjih je dosegel osem zadetkov, s klubom pa osvojil še pokal FA. To je zadostovalo za prvi vpoklic v člansko izbrano vrsto.

V državnem dresu za zadetek potreboval le 135 sekund

Na uvodnem nastopu v članski izbrani vrsti ni dolgo čakal na strelski prvenec. | Foto: Reuters Na uvodnem nastopu v članski izbrani vrsti ni dolgo čakal na strelski prvenec. Foto: Reuters Rashford, vajen izjemnih krstnih predstav, se znova ni izneveril vedno številnejšim oboževalcem. Roy Hodgson mu je namenil priložnost na prijateljski tekmi z Avstralijo (2:1). Mladenič se ni ustrašil pritiska. Priložnost je izkoristil na najlepši mogoči način, saj je dosegel zadetek po vsega 135 sekundah igre. "Ko sem prvič vstopil v slačilnico in prebiral priimke soigralcev na dresih, sem pomislil, da sanjam. Nato sem odšel domov in to povedal bratu. Tudi on je mislil, da sanjam. Tako se pač počutiš, ko še nisi na kaj navajen," je bil prejšnji mesec vzhičen, ko je prvič nastopil za člansko reprezentanco. Kar ni mogel verjeti, s kom se je družil.

Postal je najmlajši angleški strelec v državnem dresu, ki se je veselil zadetka na krstnem nastopu. Na večni lestvici najmlajših strelcev za tri leve je pristal na visokem tretjem mestu, hkrati pa si zagotovil še vozovnico za Francijo, saj ga je selektor uvrstil na seznam 23 udeležencev Eura.

Na Otoku je postal zvezda dneva. Njegovo ime je preplavilo naslovnice, postal je največje presenečenje Hodgsonovega seznama, na katerem ni prejel priložnosti niti angleški prvak Danny Drinkwater, ki je v sezoni 2015/16 blestel v dresu lisic iz Leicesterja. Selektor se je odločil za pomlajeno zasedbo, v kateri je povprečna starost nogometaša 25 let in 299 dni, kar je najmanj v zgodovini nastopov Anglije na velikih tekmovanjih.

Soigralci ga obožujejo. Če bo kariero nadaljeval s takšnim ritmom napredka, bo kmalu v svetovnem vrhu. | Foto: Reuters Soigralci ga obožujejo. Če bo kariero nadaljeval s takšnim ritmom napredka, bo kmalu v svetovnem vrhu. Foto: Reuters

Rashford je državni dres nosil že v mlajših selekcijah, odhod v Francijo pa je doživel za največje priznanje v karieri. Sanjske štiri mesece, v katerih se mu je svet obrnil na glavo, je končal s podaljšanjem pogodbe z rdečimi vragi do leta 2020. Takrat pa bo star šele 22 let.

Ne spreglejte