Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

Dimitri Payet Didier Deschamps Antoine Griezmann Francija Euro 2016

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Domačini so prvič pokazali, zakaj so favoriti

Francozi so Angleže spravili v zadrego

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Francoski nogometaši so v četrtfinalu evropskega prvenstva pred domačimi navijači že v prvem polčasu, ko so vodili s 4:0, opravili nalogo, ob koncu so zmagali s 5:2, in prvič v zadnjih tednih pokazali, zakaj so že od samega začetka tekmovanja glavni favoriti za naslov.

Francozi so v Parizu poskrbeli za poslastico prvenstva in se sprehodili v polfinale. | Foto: Francozi so v Parizu poskrbeli za poslastico prvenstva in se sprehodili v polfinale.

Francozi, ti želijo po evropskem prvenstvu 1984 in svetovnem prvenstvu 1998 še tretjič zmagati na velikem tekmovanju, ki ga gostijo, do nedelje in tekme proti Islandiji na štadionu Saint Denis v Parizu, kamor se želijo vrniti za nedeljski finale, še zdaleč niso navdušili.

V skupinskem delu so na tekmi ob odprtju Romunijo z 2:1 premagali z golom v 89. minuti, v drugem krogu so Albanijo z 2:0 odpravili z dvema goloma v sodnikovem podaljšku, proti Švici so remizirali brez zadetkov. V osmini finala so proti Irski ob polčasu celo zaostajali in z 2:1 prišli zmagali šele v drugem delu igre.

Nov udarec za Roya Hodgsona

Tokrat so navdušili in proti Islandiji že po 20 minutah vodili z 2:0 in na polčas odšli s prednostjo s 4:0. Takrat je bil zadnji, četrti polfinalist letošnjega evropskega prvenstva že znan. V drugem polčasu, v katerem so lahko taktizirali in hranili moči za četrtkov polfinale, so prejeli dva gola in dodali še petega za najvišjo zmago na prvenstvu s 5:2. S tem so v še večjo zadrego spravili Anglijo in njenega zdaj že nekdanjega selektorja Roya Hodgsona, za katerega je bila v osmini finala usodna prav Islandija.

Čaka jih najboljša ekipa na prvenstvu

"Čaka nas najboljša ekipa na prvenstvu," pravi Didier Deschamps. | Foto: "Čaka nas najboljša ekipa na prvenstvu," pravi Didier Deschamps. "Na tem prvenstvu nam ni bilo vedno lahko, a tokrat smo pokazali tisto, kar smo hoteli. Delo smo opravili že v prvem polčasu," je bil po tekmi zadovoljen njihov selektor Didier Deschamps, ki je Franciji kot igralec leta 2000 prinesel njen drugi, zadnji evropski naslov.

Na poti do tretjega, ki ga želi osvojiti v vlogi trenerja, bo moral v polfinalu izločiti svetovno prvakinjo Nemčijo. "Nemčija je do zdaj najboljša ekipa na prvenstvu, o tem ni dvoma, čeprav je imela proti Italiji nekaj težav. Najpomembneje je, da smo v finalu. Dali bomo vse od sebe, da bomo najboljši. Ne samo v Evropi, ampak na vsem svetu," je pojasnil 47-letni trener, ki na klopi Francije sedi od leta 2012.

Naloga ne bo lahka

Junak zmage proti Islandiji je bil napadalec Olivier Giroud, ki je zabil dva gola in prispeval podajo v vsega 60 minutah, kolikor jih je prebil na igrišču. "Ne vem, ali je to moja najboljša tekma v dresu Francije, a na velikih tekmovanjih najverjetneje je. Odlično sem se počutil od samega začetka," je povedal nogometaš, ki s Francijo nastopa na tretjem velikem tekmovanju. Na prejšnjih dveh na osmih nastopih ni zadel.

"Igrali bomo proti svetovnim prvakom. Naloga ne bo lahka," se zaveda Olivier Giroud. | Foto: "Igrali bomo proti svetovnim prvakom. Naloga ne bo lahka," se zaveda Olivier Giroud. "Zabili smo pet golov, zato smo zadovoljni. Škoda je le, da smo prejeli dva gola, a Islandija se vseskozi ni predajala. Islandci so pokazali, kako se bori. Lahko jim le čestitamo, za njimi je sijajno evropsko prvenstvo," je nadaljeval strelec treh golov na letošnjem prvenstvu, ki bo z rojakom Antoinom Griezmannom, ta je s štirimi goli trenutno najbolj učinkovit, očitno bil boj za najboljšega strelca tekmovanja.

Nemci so jih v polfinalu dvakrat že izločili

Antoine Griezmann je s štirimi goli najboljši strelec prvenstva. | Foto: Antoine Griezmann je s štirimi goli najboljši strelec prvenstva. Nadaljeval ga bo v polfinalu, kjer Francoze čaka nasprotnik, na katerega imajo v polfinalih velikih tekmovanj zelo slabe spomine. Na svetovnem prvenstvu leta 1982 v Španiji so proti Nemčiji v polfinalu izgubili po enajstmetrovkah, v Mehiki štiri leta pozneje so na tekmi, ki je prinašala veliki finale, izgubili z 0:2. Da je mera polna, so prav Nemci tisti, ki so jih poslali domov z zadnjega velikega tekmovanja. Na svetovnem prvenstvu v Braziliji pred dvema letoma so jih v četrtfinalu premagali z 1:0.

Da ne bo lahko, je potrdil tudi nogometaš, ki je bil izbran za najboljšega posameznika nedeljske tekme. "Igrali bomo proti svetovnim prvakom, ki so vseskozi med najboljšimi štirimi na največjih tekmovanjih. Naloga ne bo lahka," je priznal 29-letni napadalec londonskega Arsenala in se spomnil tudi na prijateljsko tekmo novembra lani, ko so Francozi Nemce premagali z 2:0. "Res je, da smo takrat pokazali veliko, a zdaj nas čaka povsem drugačna tekma," je opozoril napadalec, tai se je na tekmi v Parizu, ki so jo zaznamovali teroristični napadi, tudi vpisal med strelce.

Se bo do nedavnega neznani nogometaš zapisal v zgodovino?

Ob Giroudu in Griezmannu napadalni trojček Francije, ki navdušuje v zadnjih tednih, sestavlja še Dimitri Payet, ki je zatresel tudi mrežo Islandije. Nogometaš West Ham Uniteda, ki v Londonu verjetno ne bo ostal več dolgo, je zdaj že pri treh golih in dveh podajah.

 | Foto: "Zabili smo veliko golov in igrali dobro. Začeli smo sijajno, hitro dosegli dva zadetka, zato smo lahko zadovoljni. Vemo, da imamo zelo kakovostne napadalce. Ustvarili smo si veliko priložnosti, zato nam je bilo tokrat lažje. Mislim, da je za nami najboljša tekma na tem prvenstvu," je povedal 29-letni as.

Tudi on nasprotnika v polfinalu zelo spoštuje. "Nemčija ni slabša, kot je bila. Je svetovna prvakinja, to pove vse. Vemo, kaj in kdo so Nemci. Čaka nas zahtevna naloga. Zdaj se moramo dobro spočiti in se čim bolje pripraviti," je dejal nogometaš, ki se je v reprezentanci ustalil šele v zadnjem času, a takoj vzel naslovno vlogo. Zdaj, v zadnjem tednu prvenstva, lahko z novimi dobrimi predstavami soigralcem pomaga do tako želenega naslova in se za vedno zapiše v zgodovino francoskega in s tem tudi evropskega nogometa.

Ne spreglejte