Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 11. 2015,
7.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

teroristični napad

Nedelja, 15. 11. 2015, 7.46

6 let, 7 mesecev

Ključna dejstva o napadu v Parizu: dva napadalca naj bi bila mlajša od 18 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoski policisti so na obrobju Pariza odkrili še drugi avtomobil, uporabljen ob petkovem terorističnem napadu. V zapuščenem črnem vozilu znamke Seat naj bi bilo na stotine nabojev.

Petkov teroristični napad v Parizu je po zadnjih podatkih terjal najmanj 129 smrtnih žrtev, prek 350 ljudi je ranjenih, številni huje.

Kaj vemo do zdaj? Povzemamo poročanje francoskih medijev.

1. Okoliščine napada: preiskovalci so do zdaj ugotovili, da so napad koordinirali trije komandosi, izvršilo ga je sedem napadalcev (sporočilo Islamske države, v katerem je prevzela odgovornost za napad, naj bi sicer omenjalo osem napadalcev). Napadalci so imeli na sebi pas z eksplozivom, oboroženi pa so bili z orožjem tipa kalašnikov. Vsi so v napadu umrli: šest se jih je razstrelilo, enega so ubili policisti.

2. Najdeni avtomobil: policisti so danes v vzhodnem predmestju Pariza našli črno vozilo znamke Seat, ki so ga uporabljali napadalci. Zapuščeno vozilo, v katerem naj bi bilo raztresenih na stotine nabojev, so policisti našli po več kot 24 urah iskanja. Dejstvo, da je bilo vozilo najdeno precej stran od kraja napadov, namiguje na to, da je nekaterim napadalcem uspelo pobegniti, poroča francoski radio Europe1.

Dodajmo, da so že včeraj policisti našli še eno vozilo napadalcev, in sicer volkswagen polo. Moškega, ki ga je najel, je belgijska policija našla in pridržala v drugem vozilu na francosko-belgijski meji (več o tem v nadaljevanju).

3. Identifikacija napadalcev: neimenovani vir blizu medicinske stroke je za LeFigaro.fr povedal, da naj bi bila dva napadalca stara med 15 in 18 let. Do zdaj so znana tri imena osumljencev: - Ismael Omar Mostefaï: Enega od napadalcev v klubu Bataclan, kjer je umrlo prek 80 ljudi, so identificirali s pomočjo prsta, ki naj bi mu ga odtrgalo med napadom. Gre za leta 1985 rojenega Francoza Ismaela Omarja Mostefaïja, je na družbenem omrežju Facebook potrdil namestnik župana mesta Charters, kjer je moški živel od leta 2012. Policija ga je v zadnjem desetletju osemkrat obravnavala zaradi različnih kaznivih dejanj, od leta 2010 so ga vodili v posebni evidenci oseb zaradi radikalizacije, nikoli pa ni bil aretiran.

Preiskovalci so za zdaj ugotovili, da je bil Mostefaï zelo verjetno v Siriji pozimi v letih 2013 in 2014. Prišli so do podatkov o njegovem potovanju v Turčijo, prek katere večina evropskih simpatizerjev Islamske države potuje v Sirijo.

Policija je pridržala šest oseb, povezanih z Mostefaïjem, tudi njegovega očeta in brata (ta naj bi se predal sam, stikov z bratom pa naj ne bi imel že nekaj let).

- Abbdulakbak.B: Pri truplu enega od napadalcev pri štadionu Stade de France je policija našla sirski potni list osebe, rojene leta 1990. Na potnem listu naj bi bilo po poročanju LeFigaro.fr, ki povzema spletni portal M6, navedeno ime Abbdulakbak.B.

Grška policija je potrdila, da je lastnik potnega lista 3. oktobra iz Turčije v Grčijo prišel kot begunec. Registrirali so ga na otoku Leros. Kasneje so grške oblasti sporočile, da so kot begunca registrirali še eno osebo, ki jo v povezavi z napadom iščejo francoske oblasti.

- Ahmed Almohamed: srbski časnik Blic je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa objavil fotokopijo sirskega potnega lista Ahmeda Almohameda, starega 25 let, ki so ga 3. oktobra v valu beguncev iz Turčije registrirali Grki. Makedonsko mejo je prestopil 7. oktobra, potem pa šel naprej preko Srbije na Hrvaško. Hrvaški Večernji list je poročal, da je iz Srbije na Hrvaško vstopil 8. oktobra.

Blic v spletni izdaji poroča, da je šel osumljenec iz Hrvaške naprej v Avstrijo, ni pa še jasno, kako je prišel iz Hrvaške v Avstrijo - preverjamo, ali so ga morda registrirali tudi v Sloveniji.

4. Iskanje sostorilcev: ker je bil že omenjeni volkswagen polo, s katerim so se prevažali napadalci, najet v Belgiji, so policijske racije včeraj potekale tudi v v predmestju Bruslja, v četrti Molenbeek-Saint-Jean.

Moškega, ki je najel avtomobil, so policisti pridržali v okviru rednega pregleda na meji z Belgijo. Še z dvema potnikoma se je prevažal v drugem vozilu. Šlo naj bi za francoskega državljana, živečega v Belgiji. "Obstaja sum, da je bila vsaj ena od treh pridržanih oseb v petek zvečer v Parizu," je včeraj za belgijski nacionalni radio dejal premier Charles Michel.

Po poročanju francoskih časopisov bo ugotavljanje povezav trojice s petkovimi napadi eno glavnih vprašanj preiskave.

5. Najvišja stopnja pripravljenosti: varnostne razmere v Parizu ostajajo zaostrene. Po januarskih napadih na redakcijo časnika Charlie Hebdo je Francija oblikovala posebno enoto sedem tisoč vojakov, ki od tedaj dalje varujejo 800 različnih 'tveganih' točk po Franciji (od tega 350 v Parizu). V petek so vpoklicali celotno ekipo in še tisoč dodatnih vojakov.

6. Med mrtvimi tudi tujci: Med mrtvimi so trije Belgijci, po dva Alžirca, Čilenca, Portugalca, Romuna in Tunizijca ter po en državljan Velike Britanije, Maroka, Španije, Švedske in ZDA.

7. Žalovanje: francoski predsednik Francois Hollande je razglasil tridnevno žalovanje, ki se začne danes. Gre za najdaljše obdobje žalovanja v zgodovini Francije.

8. Politika: Hollande bo jutri nagovoril francoske poslance. Boj proti islamskim skrajnežem , kriza v Siriji in migrantska kriza naj bi bile tudi osrednje teme vrha skupine 20 gospodarsko najmočnejših držav sveta G20, ki bo danes in jutri potekal v turškem letoviškem mestu Antalya.

Danes je Hollande v Elizejski palači sprejel svojega predhodnika Nicolasa Sarkozyja. Ta je v včerajšnji izjavi za medije dejal, da je čas za vojno proti islamskim skrajnežem.

Ne spreglejte