Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 6. 2016,
19.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

Natisni članek

Slovaška Nemčija Madžarska Belgija Irska Francija Euro 2016

Nedelja, 26. 6. 2016, 19.49

6 let, 6 mesecev

ep 2016, 15. dan

Griezmann francoski junak, Nemci zlahka, Belgijci napolnili nasprotnikovo mrežo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6
Belgija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na evropskem prvenstvu v Franciji je znanih šest četrtfinalistov. Poljski, Walesu in Portugalski so se pridružili še Francozi, ki so na prvi nedeljski tekmi premagali Irce, Nemci, ki so brez težav izločili Slovake, večerni obračun pa je dobila Belgija, ki je domov poslala Madžarsko.  

Francozi so na prvi nedeljski tekmi po preobratu na koncu pričakovano premagali Irsko. Vse skupaj se za domače, ki jih pred domačimi gledalci zanima le evropski naslov, ni začelo tako, kot so si zamislili. Irci so namreč že v drugi minuti povedli z golom Robbieja Bradyja, ki je uspešno izvedel enajstmetrovko. Zakrivil jo je zvezdnik Juventusa Paul Pogba, ki je povsem brez potrebe v kazenskem prostoru zrušil Shana Longa. Francozi so v nadaljevanju veliko poskušali, a so gostje z granitno obrambo odbili vse poskuse in zadržali vodstvo.

Irec Robbie Brady je dosegel drugi najhitrejši gol v zgodovini evropskih prvenstev v nogometu. Prvi je še vedno Rus Dmitrij Kiričenko, ki je leta 2004 pri zmagi svoje ekipe z 2:1 proti Grčiji zadel po minuti in sedmih sekundah.

Antoine Griezmann je zadel kar dvakrat. | Foto: Antoine Griezmann je zadel kar dvakrat.

Francoski selektor Didier Deschamps je ob polčasu iz igre potegnil defenzivnega Ngola Kanteja, v igro pa poslal bolj napadalno usmerjenega Kingsleyja Comana. Francozi so v trenutku prevzeli vse vajeti v svoje roke in pritisnili z vsemi silami, Irci pa so se na drugi strani potegnili preveč nazaj. Kazen je prišla v 58. minuti, ko je po lepi podaji Bacaryja Sagnaja z glavo zadel Antoine Griezmann, le tri minute pozneje pa je po odlično odloženi žogi Olivierja Girouda zadel še z nogo in poskrbel za popolni preobrat in končno slavje.

Svetovni prvaki ga še niso prejeli

Mesut Özil je v prvem polčasu zapravil enajstmetrovko. | Foto: Mesut Özil je v prvem polčasu zapravil enajstmetrovko. V Lillu sta se za vstop med osem najboljših potegovali Nemčija in Slovaška, ki sta se na prijateljskem obračunu pomerili 29. maja, v Augsburgu pa so presenetljivo zmago slavili Slovaki. Elf na tem prvenstvu še ni prejel zadetka.

Nemci so hitro pokazali, kdo je velik favorit in že v osmi minuti po izjemnem zadetku Jeroma Boatenga povedli z 1:0. Aktualni svetovni prvaki so imeli že pet minut pozneje priložnost, da še povišajo prednost, a najstrožje kazni ni izkoristil Mesut Özil. Nemci so imeli celoten prvi polčas vse pod nadzorom, Slovaki so le enkrat nevarno poskušali, prednost pa so povišali šele ob koncu. Po lepem prodoru Juliana Draxlerja je nogo lepo podstavil Mario Gomez in postavil končni izid prvega dela – 2:0.

V drugem polčasu so tudi zaradi lepe prednosti Nemci igrali bolj počasi in varčevali moči za prihajajoče tekme. Vseeno so v nadaljevanju po napaki slovaške obrambe dosegli še en zadetek. Po podaji za vodstvo 2:0 je Draxler dosegel še zadetek in, kot se je na koncu izkazalo, postavil tudi končni izid. Nemci so zmagali s 3:0, kar pomeni, da tudi na četrti tekmi na tem prvenstvu še niso prejel zadetka.

Belgijci napolnili mrežo Madžarov

Belgijci so ob koncu napolnili mrežo Madžarov. | Foto: Reuters Belgijci so ob koncu napolnili mrežo Madžarov. Foto: Reuters

V večernem terminu sta se pomerili najvišje uvrščena evropska reprezentanca na svetovni lestvici Fife, Belgija, in slovenska soseda Madžarska, ki je navdušila v skupinskem delu in v skupini F prehitela Islandijo, Portugalsko in Avstrijo. Žal se je morala od prvenstva v nedeljo posloviti. Že v deseti minuti je Belgijo po zadetku z glavo v vodstvo popeljal Toby Alderweireld. Izjemno zanimiv prvi polčas številnih priložnosti se je končal z enim zadetkom, kar tri pa so v nadaljevanju videli gledalci na štadionu Municipal. Vse v mreži Madžarov. V 78. minuti je zadel Michy Batshuayi, le dve minuti pozneje je po lepem preigravanju zadel Eden Hazard, končni rezultat 4:0 pa je v sodnikovem podaljšku postavil Yannick Ferreira-Carrasco.

V ponedeljek bosta odigrana še zadnja dvoboja osmine finala. Italija se bo v ponovitvi finala z EP 2012 pomerila s Španijo, Anglija pa se bo v Nici, kjer bo delil pravico slovenski sodnik Damir Skomina, udarila z Islandijo.

EP 2016, osmina finala :

Nedelja, 26. junij:
Francija : Irska 2:1 (0:1)
Griezmann 58., 61.; Brady 2./11-m.; R.K.: Duffy 66./Irska

Nemčija : Slovaška 3:0 (2:0)
Boateng 8., Gomez 43., Draxler 63.

Madžarska : Belgija 0:4 (0:1)
Alderweireld 10., Batshuayi 78., Hazard 80., Ferreira-Carrasco 90.

Sobota, 25. junij:
Švica : Poljska 5:6** (1:1, 1:1, 1:1, 0:1)
Shaqiri 82.; Blaszczykowski 39.

Enajstmetrovke: Lichtsteiner, Shaqiri, Schär, Rodriguez; Lewandowski, Milik, Glik, Blaszczykowski, Krychowiak  

Wales : Severna Irska 1:0 (0:0)
McAuley 75./ag.

Hrvaška : Portugalska 0:1* (0:0, 0:0)
Quaresma 117.

Ponedeljek, 27. junij:
18.00 Italija – Španija (St. Denis)
21.00 Anglija – Islandija (Nica)

*po podaljških
**po izvajanju kazenskih strelov

 

  

Ne spreglejte