Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
26. 6. 2016,
1.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Hrvaška Portugalska Euro 2016 Danijel Subašić Ante Čačić Luka Modrić Darijo Srna

Nedelja, 26. 6. 2016, 1.20

6 let, 7 mesecev

Odmevi iz hrvaškega tabora po porazu s Portugalsko

Hrvaškega selektorja zasuli s kritikami, slovo kapetana

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Hrvaška Euro | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaška nogometna reprezentanca se je po bolečem porazu proti Portugalski v osmini finala poslovila od evropskega prvenstva. Igralci in navijači so slovo od tekmovanja sprejeli zelo čustveno, kapetan Darijo Srna se je poslovil od državnega dresa, selektor Ante Čačić pa je izpostavil trden obrambni zid Portugalske.

Selektor hrvaške izbrane vrste Ante Čačić je šokantno slovo v osmini finala, ki je spravilo v slabo voljo ljubitelje nogometa pri južnih slovenskih sosedih, sprejel razmeroma mirno. Portugalska je po podaljšku premagala Hrvaško z 1:0, odločilni zadetek pa je v 117. minuti dosegel rezervist Ricardo Quaresma. Portugalci so prvi strel v okvir vrat na tekmi sprožili le nekaj sekund pred zadetkom.

Čačić: Portugalska bo v finalu 

Ante Čačić je doživel prvi poraz v vlogi selektorja Hrvaške. | Foto: Reuters Ante Čačić je doživel prvi poraz v vlogi selektorja Hrvaške. Foto: Reuters Na Hrvaškem prevladuje mnenje, da Čačić ne bi smel toliko časa čakati z menjavami, ampak bi moral po njih poseči že prej.

Njegov stanovski kolega Fernando Santos je vse tri opravil že do konca rednega dela, nekdanji trener Maribora pa prvo šele v 88. minuti. "Težko je reči, ali mi je žal, da se nisem za menjave odločil že prej. Nikoli ne bomo vedeli, kako bi se razpletlo, če bi to storil," je po tekmi povedal v mikrofon hrvaške nacionalne televizije.

Brkati Zagrebčan je na enajsti tekmi, ko je vodil hrvaško reprezentanco, izkusil grenkobo prvega poraza. Dočakal jo je ravno takrat, ko ni imel na voljo popravnega izpita, saj je dvoboj s Portugalsko spadal v izločilni del, tako da se je moral po nesrečnem porazu posloviti od Eura.

"Dobro smo igrali vseh 120 minut, na drugi strani pa so se Portugalci branili z osmimi igralci, ki so vedno stali za žogo. Že pred začetkom dvoboja sem vedel, da se nas Portugalci bojijo in da bodo igrali defenzivno. Proti koncu tekme smo bili vedno bolj nevarni, na koncu pa naredili napako (levi bočni branilec Ivan Strinić je v bližini kazenskega prostora Portugalske na lahek način izgubil žogo, nato so se Portugalci pognali v protinapad, op. p.) in prejeli zadetek. Portugalci se bodo uvrstili v finale," je dejal selektor, ki se bo v teh dneh naposlušal kritik. Ljubitelji hrvaške reprezentance so prepričani, da bi se moral z generacijo nadarjenih asov, ki so v najbolj zrelih letih in igrajo v najboljših evropskih klubih, zavihteti višje kot do osmine finala

Kapetan Srna se poslavlja od reprezentance 

Darijo Srna je že pred tekmovanjem napovedal, da se po Euru poslavlja od hrvaškega dresa. | Foto: Reuters Darijo Srna je že pred tekmovanjem napovedal, da se po Euru poslavlja od hrvaškega dresa. Foto: Reuters Po porazu, ki je spominjal na tistega v četrtfinalu EP 2008 na Dunaju, ko je Hrvaška v izdihljajih podaljška zapravila nemogoče in nato po izvajanju kazenskih strelov izpadla proti Turčiji, je kockaste doletela nova boleča izkušnja. Po tekmi, na kateri so prvič (in zadnjič) na tem prvenstvu nastopili v kockastih rdeče-belih dresih, so igralci potočili ogromno solza.

Zvezdnik madridskega Reala Luka Modrić se zaveda, da je pri 31 letih morda zamudil še zadnjo priložnost za odmeven dosežek na velikem reprezentančnem turnirju, kapetan Darijo Srna se je po tekmi poslovil od reprezentančnega dresa, ki ga je oblekel kar 134-krat, branilec Domagoj Vida kar ni mogel verjeti, da je lahko trikrat na tekmi zgrešil cilj, žoga pa je vsakič švignila tik mimo vratnice. Le slabo minuto pred zadetkom Portugalcem je okvir vrat nastreljal Ivan Perišić, nato pa je sledil protinapad, po katerem je moral hrvaški vratar Danijel Subašić po žogo v mrežo.

Ponosni, da so vrnili navijače na tribune

"Bili smo veliko boljši od tekmeca, a takšen je pač nogomet. Smo pa ponosni, da smo vrnili navijače na tribune. Pred prvenstvom ni bilo dobro ozračje, a smo ga nato pomagali izboljšati s svojimi predstavami," je dejal Dalmatinec, ki brani za Monaco.

Razočaranje v hrvaških vrstah po porazu proti Portugalski, ki je bila večji del srečanja v podrejenem položaju in prežala na napako tekmeca. | Foto: Reuters Razočaranje v hrvaških vrstah po porazu proti Portugalski, ki je bila večji del srečanja v podrejenem položaju in prežala na napako tekmeca. Foto: Reuters

'"Žal nam je za zapravljeno priložnost. Zelo sem nesrečen. Nič pametnega ne morem povedati," je dejal mladi Zagrebčan Marko Pjaca, ki je odigral zadnjih deset minut in se nekajkrat izkazal s prodornimi preigravanji, s katerimi je poživil hrvaško igro v napadu. Mladi napadalec zagrebškega Dinama je na radarju mnogo evropskih velikanov, tako da bi lahko v kratkem zapustil domačo prestolnico. V soboto je veliko hitreje, kot je pričakoval, zapustil evropsko prvenstvo v nogometu, ki je poskrbel za eno najbolj žalostnih izpadov Hrvaške na velikih tekmovanjih.

Ne spreglejte