Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
20.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

Natisni članek

Euro 2016 Italija Belgija Švedska Irska Češka Španija

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 20.54

6 let, 7 mesecev

ep 2016, 4. dan

Italijan Pelle z volejem v 93. minuti potopil Belgijo, remi Ircev in Švedov, zmaga Španije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93
Španija in Češka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Branilci naslova Španci so na evropskem prvenstvu v skupini D stežka z 1:0 premagali Čehe. V skupini E sta se Irska in Švedska razšli z remijem 1:1. Italija je v večernem derbiju v Lyonu z 2:0 ugnala Belgijo.

EP 2016, 4. igralni dan:

Ponedeljek, 13. junij 2016:
Skupina D:
Španija : Češka 1:0 (0:0)
Pique 87.

Skupina E:
Irska : Švedska 1:1 (0:0)
Hoolahan 48.; Clark 71. (ag)

Belgija : Italija 0:2 (0:1)
Giacherini 32., Pelle 93.

Vse o EP 2016
EP 2016, 3. dan
EP 2016, 2. dan
EP 2016, 1. dan

Španska reprezentanca v Franciji napada četrto evropsko krono in tretji zaporedni naslov. Pred štirimi leti je v finalu evropskega prvenstva nadigrala Italijo (4:0), nato razočarala navijače na svetovnem prvenstvu v Braziliji, kjer se je poslovila po skupinskem delu, v Franciji pa želi ponovno zasesti vrh.

Selektor Vicente del Bosque bo po prvenstvu v Franciji zapustil rdečo furijo, pred Eurom pa je dvignil kar nekaj prahu, ko se je zaradi velike konkurence odpovedal nekaterim vrhunskim nogometašem, članom največjih evropskih klubov. Češka je blestela v kvalifikacijah in v svoji skupini prehitela prav vse tekmece. Še najbolj se ji je približala Islandija, zaostali sta tudi Turčija in Nizozemska.

Strel Vladimirja Daride v sodnikovem podaljšku, ki bi lahko Čehom prinesel remi, pa ga ni. | Foto: Strel Vladimirja Daride v sodnikovem podaljšku, ki bi lahko Čehom prinesel remi, pa ga ni.

Prvo (pol)priložnost na tekmi med Španijo in Češko je v 16. minuti zapravil Alvaro Morata. Napadalec Juventusa je iz bližine zadel izkušenega češkega vratarja Petra Čecha. Morata je v 29. minuti od blizu streljal proti desni vratnici, a je Čech njegov močan strel odbil v kot. Španci so pritiskali naprej. V 40. minuti je znotraj kazenskega prostora poskušal Jordi Alba, a je bil Čech spet na pravem mestu. Na začetku drugega polčasa je bil takoj nevaren Morata. Eden izmed čeških branilcev je njegov strel skoraj preusmeril v lastni gol, a je zletel mimo desne vratnice.

V 57. minuti so si prvo pravo priložnost priigrali tudi Čehi. Od blizu je poskušal Roman Hubnik, vendar mu je strel ubranil David de Gea. V 66. minuti je Čeh Gebre Selassie poslal žogo pred španski gol. Eden izmed španskih branilcev je nevarno žogo odbil tik pred golovo črto, potem ko je bil de Gea že premagan. Andres Iniesta je v 87. minuti lepo podal pred češka vrata do Gerarda Piquea, ki je prvi na tekmi premagal Petra Čecha. V sodnikovem dodatku je imel najlepšo priložnost za Čehe Vladimir Darida, ki je s kakšnim destih metrov streljal naravnost v de Geo. Španija je tako proti Čehom slavila z minimalno prednostjo 1:0.

Nemočni Isaksson po projektilu Hoolahana. | Foto: Nemočni Isaksson po projektilu Hoolahana.

Irci dali dva gola, a ostali brez zmage

V uvodnem srečanju skupine E sta se pomerili Irska in Švedska. Otočani želijo popraviti vtis z zadnjega evropskega prvenstva, ko so na Poljskem doživeli tri poraze, Skandinavci pa računajo na bleščečo predstavo prvega strelca Zlatana Ibrahimovića, ki odlično pozna francoske zelenice. Irsko-švedski obračun je potekal na največjem francoskem nogometnem objektu Stade de France, ki bo gostil tudi sklepno dejanje Eura, veliki finale.

V 9. minuti se je odlična priložnost ponudila Ircu Jeffu Hendricku, ki je z roba kazenskega prostora močno streljal proti švedskim vratom. Andreas Isaksson je s fantastično obrambo žogo odbil. Irec Robbie Brady je v 29. minuti silovito streljal s kakšnih 25 metrov, vendar je žoga zletela malo čez prečko. Irska je stopnjevala pritisk. V 32. minuti je Hendrick spustil projektil s podobne razdalje kot tri minute pred njim Brady. Isaksson je bil že premagan, rešila ga je vratnica. V 48. minuti so Irci povedli z 1:0, potem ko je gol zabil Wesley Hoolahan, in to z lepim projektilom s kakšnih destih metrov. V 60. minuti je do svoje prve prave priložnosti prišel Zlatan Ibrahimović, vendar je iz težkega položaja (obrnjen s hrbtom proti vratarju) streljal mimo leve vratnice.V 72. minuti so se Švedi vrnili v igro za zmago: takrat je po levi strani prodrl Ibrahimović, podal pred irski gol, kjer pa je nerodno posredoval Ciaran Clark in Irski zabil avtogol. Švedska in Irska sta se razšli z rezultatom 1:1.

Odmevi po tekmi med Irsko in Švedsko.

Giaccherinijeva mojstrovina. | Foto: Giaccherinijeva mojstrovina.

Italija razžalostila Belgijo

Belgija, najvišje uvrščena evropska reprezentanca na svetovni jakostni lestvici Fife, je z 0:2 izgubila proti aktualni evropski podprvakinji Italiji. Dvoboj se je igral na novem štadionu v Lyonu. Obe reprezentanci sta bili zaradi zdravstvenih težav nekoliko oslabljeni. Azzurri čakajo na evropski naslov že 48 let, Belgija pa je na evropskih prvenstvih najdlje prišla leta 1980, ko se je na italijanskih tleh prebila v finale.

Belgijci so 10. minuti organizirali hiter napad. Radja Nainggolan je s kakšnih 25 metrov močno streljal, a Gianluigi Buffon je bil na pravem mestu. V 29. minuti so do prvega strela na gol prišli Italijani. Graziano Pelle je sprožil projektil izven kazenskega prostora, vendar je žoga zletela mimo desne vratnice. V 32. minuti je Italija povedla z 1:0. Leonardo Bonucci je poslal dolgo žogo v kazenski prostor, kjer jo je naprej lepo ustavil Emanuele Giaccherini, takoj zatem pa iz neposredne bližine premagal Thibauta Courtoisa. V 37. minuti je Pelle zapravil lepo priložnost, ko je z glavo streljal mimo leve vratnice.

V 53. minuti je Romelu Lukaku zapravil najlepšo priložnost za Belgijo na tekmi. Po hitrem protinapadu je bil Buffon že premagan, a je žoga zletela mimo desne vratnice. Minuto kasneje je odlično posredoval Courtois, ki je izbil žogo, ki jo je z glavo proti belgijskim vratom poslal Pelle. V 82. minuti je po lepi podaji Kevina De Bruyna z glavo preko prečke iz neposredne bližine streljal Divock Origi. V 85. minuti se je z odličnim posredovanjem izkazal belgijski vratar Courtois, ki je ubranil projektil Cira Immobila. V 93. minuti je končni rezultat 2:0 za Italijo postavil Pelle, ki je zabil fantastičen volej.

Ne spreglejte