Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 11. 2008,
12.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 15. 11. 2008, 12.25

8 let

V polfinalu Kranja osem Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenijo bo v drevišnjem polfinalu sklepne tekme za svetovni pokal v Kranju zastopalo osem finalistov.

Petim plezalkam, med katerimi so tri v ožjem izboru za odličja v ženski konkurenci v težavnosti, so se pridružili še trije plezalci Matej Sova in brata Jure in Klemen Bečan. Slednji je med osmerico, ki se je zavihtela na sam vrh smeri.

Med plezalci je v kvalifikacijah vsekakor blestel češki prvak in prvouvrščeni v skupni uvrstitvi tekem svetovnega pokala Tomaš Mrazek, eden izmed osmerice plezalcev, ki so se uspeli zavihteti na sam vrh moške smeri v težavnosti. V kvalifikacijah, ko se je v steno podalo 66 plezalcev, je ta podvig uspel enemu Slovencu, aktualnemu državnemu prvaku v težavnosti Klemenu Bečanu. Od skupaj osmih slovenskih tekmovalcev, kolikor jih je dobilo priložnost preizkusiti svoje sposobnosti v Kranju, se je v polfinale uspelo prebiti tako le trem. Klemen Bečan ima med 26 polfinalisti veliko možnosti, da bo mešal štrene favoriziranim plezalcem. Med tekmovalci, ki so v kvalifikacijah osvojili vrh, je tudi lanski zmagovalec Kranja Švicar Cedric Lachat.

Velik podvig z uvrstitcijo v polfinale ni uspel debitantoma Urbanu Primožiču in Izidorju Zupanu, ki pa si je z osvojenim 30. mestom priboril prve točke tekem svetovnega pokala. Za Anžeta Štremflja, ki je za las zgrešil polfinale (na 28. mestu), Blaža Ranta, Miho Škofa so sanje o uvrstitvi v kranjsko polfinale splavale po vodi in so tudi že končali tekmo. Tudi Štremfelj bo upravičen do točk.

Pred moškimi so s kvalifikacijami opravile tudi tekmovalke. Slovenske plezalke so bile uspešnejše od soplezalcev. V drevišnje polfinale v težavnosti se je uspelo uvrstiti petim. Vražje Slovenke so upravičile vlogo favoritinj, saj se je na vrh stene uspelo zavihteti trem, kar predstavlja dober obet tudi za nedeljsko finale.

V steni so se od šestih slovenskih tekmovalk najbolje odrezale favoritinje za najvišja mesta: branilka naslova in dvakratna zmagovalka kranjske stene Maja Vidmar, evropska prvakinja v balvanskem plezanju Natalija Gros in drugouvrščena v skupni uvrstitvi tekem svetovnega pokala v težavnosti Mina Markovič so se pridružile 14 plezalkam, ki so se zavihtele povsem na vrh stene. V smeri pa se je dobro znašla tudi mlada Asja Gosar kot četrta slovenska polfinalistka, ki sicer povsem na vrh ni uspela splezati.

Veliki podvig je uspel debitantki Leji Kos, ki si je za las (kot zadnjeuvrščena polfinalistka, 26.) izborila vozovnico za polfinale. Še eni debitantki, Patriciji Levstek, je uvrstitev v polfinale predstavljala prevelik zalogaj in je končala z nastopi v Kranju na 29. mestu. Sicer pa se debitantka lahko pohvali s prvimi osvojenimi točkami v svetovnem pokalu. Od 35 tekmovalk, ki so se podale v steno, se je v polfinale uvrstilo skupno 26 tekmovalk.

Selektor slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Aleš Jensterle je s prikazanim več kot zadovoljen. Uspešni nastopi plezalk v kvalifikacijah pa po njegovem mnenju pomenijo tudi realna pričakovanja za uvrstitev vsaj treh Slovenk v finale, kjer bi se lahko nadejale tudi najvišjih stopničk. Tudi fantje so po mnenju trenerja športnih plezalcev upravičili pričakovanja, Klemen Bečan pa s prikazanim v kvalifikacijah vsekakor lahko realno pričakuje uvrstitev v nedeljsko finale, še meni Jensterle.

Tekma v športni dvorani na Zlatem polju v Kranju, že 13. po vrsti, je vrhunec plezalske sezone.

Ne spreglejte