Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2013,
9.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Teja Belak

Ponedeljek, 15. 4. 2013, 9.52

8 let

Teja Belak pred izzivom kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Teja Belak in Saša Golob bosta na bližnjem evropskem prvenstvu v Moskvi, to se bo začelo v sredo z moškimi kvalifikacijami, branili slovenske barve.

Belakova, skupna zmagovalka svetovnega pokala na preskoku, je pred izzivom kariere, saj se ji doslej še ni uspelo prebiti v finale kakšne od velikih tekem, letos pa ima lepe možnosti za takšen podvig.

Belakova se bo na prvenstvu stare celine predstavila na dveh orodjih, preskoku in gredi. Na obeh bi se rada pokazala v čim lepši luči, več pa pričakuje od nastopa na paradnem orodju preskoku, kjer ima ob dobri izvedbi realne možnosti za svoj prvi finale na evropskih ali svetovnih prvenstvih. Zelo blizu finala je bila že na lanskem evropskem prvenstvu v Bruslju, ko je bila z enajstim mestom celo rezerva za finale, od katerega jo je ločilo manj kot tri desetinke točke.

Na evropsko prvenstvo odhajam sproščeno

Na letošnje prvenstvo je telovadka odpotovala dobro pripravljena, za trening je nastopila tudi na vseh treh tekmah svetovnega pokala pred EP. "Prve tri tekme sem vzela kot pripravo za evropsko prvenstvo. Na prvi še nisem bila dobro pripravljena, sama pri sebi sem vedela, da mi ne bo uspelo obeh skokov prikazati tako, kot načrtujem, a zdaj grem na evropsko prvenstvo bolj sproščeno, ker sem dobro trenirala in mi je šlo na zadnji tekmi že precej bolje," je uvodoma povedala telovadka Zelene jame.

Na svetovnih pokalih, ko je treba dva dni zapored prikazati po dva dobra skoka, je imela nekaj težav, saj doma nima ustreznih pogojev za vadbo, tako da na tekmi doskakuje na precej trši podlagi kot sicer, takšne doskoke pa spremljajo tudi bolečine: "Meni enostavno noge ne zdržijo, ker je na tekmi toliko trše kot doma na treningih. Kadar padem pri skoku, nikoli ne padem 'na rit', ampak vedno naprej, ker enostavno ne pričakujem takšnega doskoka. Zato je super, da gremo na evropsko prvenstvo toliko prej, da bom lahko dodobra preizkusila orodje in se privadila na takšne doskoke."

"V Moskvi si seveda želim uvrstitev v finale, ampak bo zelo težko. Z novim olimpijskim ciklom se je spremenil gimnastični pravilnik, ki zdaj omogoča, da lahko telovadke izvajamo oba skoka v isto smer rotacije. Tudi na uvodnih treh tekmah smo videli, da se sedaj po spremembah pravilnika za dva skoka odloča precej več telovadk kot prej, ko smo morale prikazati po dva povsem različna skoka," je o ostrejši konkurenci, ki jo pričakuje v Rusiji, in svojih željah dodala Belakova.

Ob tem je mlada telovadka, ki bo 22. aprila dopolnila 19 let, poudarila, da ji bo letos precej težje nastopati kot na prejšnjih prvenstvih. "Mislim, da mi bo precej težje, kajti ko enkrat veš, da nekaj lahko dosežeš, je še toliko težje to tudi narediti. Ves čas se zavedaš, da če ti ne bo uspelo, ti bo toliko bolj hudo pri srcu. Poleg tega zdaj izvajam dva zelo težka skoka, za izvedbo katerih moraš biti tako fizično kot psihično stoodstotno pripravljen. Moraš biti v res dobri formi in menim, da jaz zdaj sem," je pred odhodom v Moskvo še povedala Ljubljančanka.

Na vprašanje, ali so njena pričakovanja vezana le na preskok, je Belakova odvrnila, da ji je to orodje res nekako bližje: "Vsakič, ko me kdo to vpraša, vedno najprej pomislim na preskok. Gred je vedno šele druga stvar. A nastopila bom tudi na gredi, ker imam tudi na tem orodju ob dobri izvedbi lepe možnosti za vidnejši rezultat, saj imam zelo težko sestavo. Vendar je vseeno preskok tisti, ki me bolj zanima."

Telovadke na čelu z Belakovo in Golobovo, ki bo nastopila na gredi in parterju, kvalifikacije čakajo v četrtek.

Ne spreglejte