Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 9. 2015,
18.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

motokros Tim Gajser Tim Gajser Klemen Gerčar

Nedelja, 27. 9. 2015, 18.56

8 let

Slovenci na 21. mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Franciji je konec tedna potekala prestižna motokrosistična dirka za pokal narodov. Za najboljšo reprezentanco sveta se je borilo 36 držav, med njimi tudi Slovenija.

Slovensko reprezentanco so zastopali Klemen Gerčar (MXGP), Peter Irt (MX2) in Tim Gajser (MX open). Slovenci so osvojili končno 21. mesto, svetovni prvaki so drugič zaporedoma postali Francozi.

Gerčar, Irt in Gajser so bili 21. že v sobotnih kvalifikacijah in so za vsega dve točki zaostali za 19. mestom, ki še neposredno vodi v finale A. Uvrstili so se v finale B, kjer si zmagovalna ekipa v nedeljo lahko zagotovi še zadnjo vstopnico za veliki finale.

Proga je bila izjemno zahtevna in je poskrbela za številne padce ter poškodbe. Težavam se niso izognili niti Slovenci, prav padci so bili glavni razlog, da se niso uvrstili v finalno tekmovanje. "Če bi imeli manj padcev, uvrstitev v finale ne bi bila vprašljiva," je po kvalifikacijah dejal Gerčar. A tudi to je pokal narodov, tekma, pred katero je težko napovedati rezultate, saj se vsako leto zgodijo številna presenečenja. Kvalifikacije so sicer prepričljivo s tremi zmagami dobili domačini.

Petdeset tisoč gledalcev

Pokal narodov je tudi preizkus ekipnega duha in praznik navijačev, ki so v Erneeju ob progi motokrosistom pripravili izjemno vzdušje. Med več kot petdesettisočglavo množico pa je bila tudi kakšna slovenska zastava.

Pred glavnim finalom je bila najprej na vrsti dirka finala B, kjer so se pomerili motokrosisti držav, ki se niso uvrstile na dirko.

Ta dirka se je za slovenske tekmovalce začela odlično, Gajser je povedel, Gerčar je bil tretji, Irt je bil v prvi polovici uvrščenih in se je iz kroga v krog prebijal v ospredje. Ker se najslabši rezultat reprezentance odšteje, je to pomenilo, da bi Slovenija ob takem razpletu brez dvoma zmagala.

A brez težav tudi tokrat ni šlo. Gerčarju je ponagajal motor in je že kazalo, da bo moral zapeljati v bokse. Na srečo je lahko nadaljeval, vendar pa nazadoval in japonski motokrosisti so prevzeli vodstvo v seštevku dirke.

Japonci za las boljši

Vajeti je v svoje roke vzel Irt, ki se je prebil med prvo deseterico in Slovence znova vrnil v boj za končno zmago. Dirka je bila izjemno razburljiva in je slovenski ekipi pošteno načela živce, saj jih je do Japoncev ločila le ena točka. Na reprezentanco, ki se bo uvrstila v veliki finale, je bilo potrebno počakati prav do ciljne črte. Gajser je suvereno zmagal, pri čemer velja poudariti, da je vozil z zlomljenim prstom na roki; poškodbo je staknil pri padcu v kvalifikacijah. Irt je bil po odlični predstavi na osmem mestu, Klemen Gerčar pa s tehničnimi težavami 17.

Japonska reprezentanca je zbrala le točko več in v slovenski izbrani vrsti je sledilo veliko razočaranje. "Seveda smo razočarani. Ko sem prepričljivo vodil, sem spremljal dogajanje za seboj in videl, da je Klemen tretji, kar bi pomenilo našo zmago. Bil sem izjemno motiviran, verjel sem, da nam bo uspelo, saj smo si tako močno želeli popoldanskih finalnih voženj," je misli takoj po prihodu v cilj strnil Gajser.

V velikem finalu sta prevladovali reprezentanci ZDA in Francije. Na progi se je v vseh treh dirkah odvijal pravi spektakel, navijači pa so vsako prehitevanje francoskih motokrosistov pospremili z glasnimi vzkliki. Po prvi dirki so se v vodstvo povzpeli Američani, Francozi so jim sledili na drugem mestu. V drugi dirki so bili boljši Francozi in so se Američanom v seštevku približali na vsega dve točki. Pred finalno tretjo dirko je bil tako boj za naslov prvaka povsem odprt. Že po startu so bili v boljšem položaju Francozi, ki so po fantastični predstavi drugič v nizu osvojili naslov svetovnih prvakov. Američani so postali svetovni podprvaki, tretje mesto so osvojili Belgijci.

Ne spreglejte