Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
6. 5. 2012,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

VN Španije MotoGP Honda Jorge Lorenzo Marc Marquez

Nedelja, 6. 5. 2012, 13.56

8 let

Pod Stonerjem padla še trdnjava v Estorilu

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hondin tovarniški dirkač Casey Stoner je s prvo zmago v karieri na portugalski stezi v Estorilu prevzel primat v kraljevskem razredu v svetovnem motociklističnem prvenstvu.

Potem ko je Avstralec prejšnji teden zrušil predzadnjo trdnjavo v Jerezu, je sedaj padla še zadnja v Estorilu. Sedaj ima popolno zbirko: zmagal je na vseh osemnajstih dirkališčih, ki gostijo svetovno motociklistično prvenstvo. Stoner, ki je na otvoritveni dirki sezone v Katarju zaradi krčev v levi podlahtnici doživel kolaps in bil zaradi zdravstvenih težav prisiljen prepustiti zmago Yamahinemu rivalu Jorgeju Lorenzu in drugo pozicijo moštvenemu kolegu Daniju Pedrosi, je bil v Jerezu in Estorilu nerešljiva uganka za oba Španca. Dve zaporedni zmagi in trojne zaporedne stopničke so mu prinesle primat v prvenstvu. Njegova prednost pred Lorenzom je minimalna – ena sama točka. Do tretjega Pedrose je razlika 14 točk. A tako Lorenza kot tudi Pedroso mora bolj skrbeti dejstvo, da je Stoner zmagal na dveh dirkališčih, ki ju ne mara in na katerih pred letošnjo sezono nikoli v karieri ni zmagal v nobeni kategoriji. Kakšna bo šele njegova dirkaška predstava, ko bo prišel na steze, ki jih ima rad in na katerih je kraljeval že v preteklih sezonah … Če je Casey resnično razrešil probleme s krči, se španskima izzivalcema za naslov prvaka v nadaljevanju prvenstva ne obeta nič dobrega. Lorenzo, ki je bil na prejšnji dirki v Jerezu konkurenčen za zmago, a pač ni izkoristil lepe priložnosti, tokrat ni imel realnih možnosti, da bi presegel Stonerja. Avstralec je v ključnem trenutku dirke, ko sta se mu približala Lorenzo in Pedrosa – preprosto dvignil tempo in iz epskega troboja ni bilo nič. Pedrosa je enako kot na prejšnji dirki s tretjim mestom le potrdil status drugega dirkača pri tovarniški Hondi. Škoda, saj je Španec po dolgih letih popolnoma zdrav in smo od njega pričakovali, da bo resen izzivalec za naslov svetovnega prvaka. A očitno fantu manjka tisto nekaj več, kar riše ločnico med šampioni in vrhunskimi dirkači. Potem ko sta bila Honda in Yamaha v konstruktorskem prvenstvu pred Estorilom poravnana na 45 točkah, pa je Honda po Estorilu japonskemu rivalu zbežala za 5 točk naprej.

Moto2 Marquezu, Moto3 Corteseju

V srednji kategoriji Moto2 je zmaga na VN Portugalske pripadla Marcu Marquezu s Suterjem, ki se je tako na najboljši možni način oddolžil Polu Espargaroju s Kalexom za boleč poraz v deževnem Jerezu. Tretji je bil Thomas Luthi s Suterjem. Marquez je po drugi letošnji zmagi svoj naskok pred rojakom Espargarojem v prvenstvu s štirih točk povečal na devet. Luthi je s 27 točkami deficita počasi že začel izgubljat stik z vodilnima dirkačema. Najbolj razburljivo pa je bilo v najnižjem razredu Moto3. Zmago je slavil Sandro Cortese (KTM), ki je Mavericka Vinalesa (FTR Honda) v ciljnem šprintu ugnal za pičlih 55 tisočink sekunde. Tretji je bil Luis Salom (Kalex KTM).

Ne spreglejte