Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
1. 12. 2015,
20.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Max Verstappen

Torek, 1. 12. 2015, 20.01

8 let

Max Verstappen – največje odkritje formule 1

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najboljši vtis je v letošnji sezoni formule 1 pustil najmlajši med dirkači, najstnik Max Verstappen, ki je dokazal, da se tudi z nekonkurenčnim dirkalnikom da doseči velike stvari.

Ko je Max Verstappen 15. marca debitiral v formuli 1 in s 17 leti postal najmlajši dirkač v športu, so mnogi kričali, da je premlad in da bo lahko zaradi neizkušenosti povzročil kakšno hudo nesrečo z nepredvidenimi posledicami. A Nizozemec je po 19 odpeljanih dirkah vsem črnogledim zaprl usta. Še več, s svojim razkošnim talentom je osupnil večino karavane formule 1.

Svojo neustrašnost je dokazoval s prehitevalnimi manevri na najzahtevnejši stezi v koledarju, v belgijskem Spaju, na najožjem dirkališču, v Monte Carlu (čeprav je pristal v ograji) in na brazilskem Interlagosu, kjer je mimo tekmecev švignil po zunanji strani prvega ovinka. Dvakrat je tudi povohal stopničke: na Hungaroringu in v Austinu je bil četrti. Svojega moštvenega kolega, tri leta starejšega Carlosa Sainza mlajšega, ki je tudi debitiral v formuli 1, je na lestvici dirkačev ugnal za 31 točk (49:18) in postal najboljši novinec.

Felipe Nasr - impresivno

Verstappen je trenutno najbolje vroče ime v formuli 1. Čeprav bi ga rada imela vsa vodilna moštva, pa ga ima Red Bull privezanega nase z večletno pogodbo. Bo v prihodnji sezoni napredoval v prvo ekipo? Na svojem ognjenem krstu v športu je z impresivno predstavo postregel tudi Brazilec Felipe Nasr, ki je zbral 27 točk (peto mesto v Avstraliji in šesto v Rusiji). Sauberjev dirkač je kolega v garaži Marcusa Ericssona presegel za 18 točk (27:9), še bolj slastna pa je bila zmaga nad Sainzem.

Vettel spet med zmagovalci, Alonso padel v globoko luknjo

Da je Lewis Hamilton ubranil naslov svetovnega prvaka formule 1, ni nikakršno presenečenje. Britanec ni imel težkega dela, saj je bila zanj pot do tretje lovorike v karieri ob Rosbergovih predstavah vroče-hladno kot kakšen lahen sprehod skozi park. Sebastian Vetell je po prestopu k Ferrariju spisal lepo zgodbo: rdeči dirkalnik je spet začel zmagovati. Na resen boj za prvaka bo treba še počakati.

Fernando Alonso, ki je prestopil k McLarnu, pa je padel še v večje brezno. S tretjerazrednim Hondinim motorjem se je vozil v ozadju, po točkah je bil bolj boljši celo Jenson Button. Alonsov skrajni domet je bilo peto mesto na Madžarskem. Prej in potem pa mrk.

Ferrari, Renault in Honda z razvojem motorja niso ujeli Mercedesa

Čeprav sta Ferrari in Red Bull pred začetkom prvenstva 2015 zaradi luknje v pravilih izsilila razvoj motorja med sezono, jima to ni prav veliko koristilo (tudi novincu Hondi ne), da bi ujeli ali celo prehiteli Mercedes. Nemški konstruktor je še drugo leto zapored lomastil po športu in zdrobil vse, kar mu je prišlo na pot. Svoje fascinantne rezultate iz lanske sezone je preprosto preslikal v letošnjo: zmagal je na 16 od 19 mogočih dirk. Pobral je 12 dvojnih zmag.

Glavni Mercedesov tekmec Ferrari, ki mu je izpulil tri zmage, je že sredi sezone spoznal, da nima smisla tekmovati in je vso svojo energijo preusmeril v prvenstvo 2016. Kljub temu je postal svetovni podprvak. Williams je hrepenel po prvi zmagi, vendar je ni dočakal. Njegova realnost so bile stopničke. A je Williams obdržal tretje mesto med konstruktorji, kar je vrhunski dosežek.

Za seboj je pustil tudi Red Bull, ki je celo leto s prstom kazal na motornega dobavitelja Renaulta in po lanskem naslovu svetovnega podprvaka strmoglavil na četrto mesto. Izvirni greh Red Bullove nekonkurečnosti naj bi se skrival v tem, da je Renault pred letošnjo sezono zamenjal dve tretjini svojega motornega sklopa.

Blamaža Hondinega motorja

Pravo blamažo pa je na debiju doživel Hondin 1,6-litrski V6 turbo motor s hibridno tehnologijo. McLarnovca Fernando Alonso in Jenson Button sta se na stezi prerivala za mesta na repu razpredelnice. Točke sta osvojila na petih od 19 mogočih dirkah. Velikokrat pa sploh nista videla cilja. McLaren-Honda je svojo prvo leto partnerstva v moderni eri formule 1 končal na devetem mestu med konstruktorji. Slabši je bil le Manor.

Mehika postala prava uspešnica

Medtem ko je Nemčija ostala brez dirke, ker ni hotela ugoditi visokim finančnim zahtevam izvršnega direktorja formule 1 Bernieja Ecclestona, pa se je po 23 letih v šport vrnila Mehika, in to na bombastičen način. Razprodanih tribun že dolgo nismo videli v formuli 1. Pa tudi več kot 100 tisoč obiskovalcev na dirki ne. Dirkači so bili navdušeni nad štadionskim, nogometnim vzdušjem. Organizator pa je napovedal, da bo v prihodnji sezoni ljudi še več. Mnogi pa čakajo, s čim bo postregel Azerbajdžan, ki bo v prvenstvu 2016 na sceno stopil z ulično dirko.

Ne spreglejte