Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 4. 2009,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 5. 4. 2009, 13.22

8 let

Button zmagovalec prekinjene dirke v Sepangu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanec Jenson Button (Brawn-Mercedes) je zmagovalec druge letošnje dirke svetovnega prvenstva formule 1. Preizkušnja v Sepangu je bila zaradi dežja prekinjena v 33. krogu.

Drugi je bil Nemec Nick Heidfeld (BMW-Sauber), tretji pa njegov rojak Timo Glock (Toyota).

Ker dirkači niso prevozili 75 odstotkov dirke, bodo podelili le polovične točke. Kljub temu je v skupnem seštevku SP Button ostal na prvem mestu, saj je zmagal že na prvi dirki v Avstraliji pred tednom dni. Button ima 15 točk, drugi je njegov moštveni sotekmovalec Brazilec Rubens Barrichello, ki je bil danes peti, z desetimi točkami.

Že pred dirko so nad dirkališčem v Sepangu viseli temni deževni oblaki, cel teden je v Maleziji prav v času dirke (ob 17. uri po lokalnem času) močno deževalo in strah dirkačev ter njihovih moštvenih kolegov je bil tudi tokrat upravičen. Zaradi različnih napovedi – šlo je za razlike v minutah – so se ekipe odločale za različne taktike, vendar pa je bila zmeda pri menjavi pnevmatik na koncu popolna. Mark Webber in Nico Rosberg, denimo, sta gume na svojem dirkalniku menjala kar štirikrat, Button in večina drugih trikrat, še najbolje pa se je vse skupaj posrečilo Heidfeldu, ki je bil v boksih le enkrat.

Štart je bil še v suhem vremenu, najbolje pa je drugo letošnjo preizkušnjo začel Nico Rosberg, ki se je do prvega ovinka prebil pred Buttona in Trullija, že prvi krog pa je bil usoden za Heikkija Kovalainena (McLaren) in Roberta Kubico (BMW Sauber). Nadaljevanje je postreglo z nekaj zanimivimi dvoboji, v katere je bil večinoma vpleten Fernando Alonso, ki je moral pokazati vse svoje razkošno znanje, da je nekonkurenčnega Renaulta držal med osmerico. V ozadju so se za deseto mesto udarili Vettel (Red Bull), Hamilton (McLaren) in Massa (Ferrari), slednji je medtem ko sta prva dva napredovala, izpadel iz boja za visoko uvrstitev.

Pri Ferrariju so se v 18. krogu odločili za tvegano potezo in na dirkalnik Kimija Räikkönena namestili gume za zelo mokro stezo, t.i. full wet pnevmatike, poteza pa se je izkazala za napačno, saj je rahlo deževati začelo šele v 21. krogu, ko si je Finec nabral že ogromen zaostanek. Timo Glock je z izborom gum za srednje mokro stezo, t.i. intermediate, zadel v polno in do 26. kroga s hitrostjo v menjavo gum prepričal tudi ostale dirkače. Do 30. kroga je večina dirkačev presedlala na intermediate pnevmatike, a takrat se je nebo do konca odprlo in te niso več zadoščale.

V 31. krogu je bil kaos v Sepangu popoln. Izjemno močan naliv je dobesedno poplavil stezo in začel se je deževni ples. Preden se je vodstvo dirke odločilo za prekinitev, so se zavrteli Hamilton, Vettel, Buemi, Fisichella … Sledila je prekinitev in čakanje na izboljšanje vremena, a še dobrih deset minut pred koncem izteka dvournega roka v katerem mora biti dirka izpeljana, uradnega sporočila o nadaljnjem poteku ni bilo. Po dolgem, živčnem in za moštva ter gledalce v Maleziji predvsem mokrem čakanju, je padla odločitev, da se kalvarija konča. Nenazadnje je bila ura v Maleziji že blizu sedme zvečer, zato je bila tudi vidljivost zaradi pojenjajoče svetlobe slaba.

Obveljal je vrstni red iz 31. kroga, še druge zmage v sezoni in tretje v karieri pa se je tako veselil Button. "Dirka je bila povsem nora, kot da bi vozili v jezeru. Nekoliko smo se ušteli pri izbiri gum, na startu pa nisem imel dobrega oprijema, zato sem izgubljal mesta. Želel bi si malo manj razburljivo dirko, zmage pa sem seveda nadvse vesel," je dejal Button, ki letos še ni dosegel "normalne" zmage - tudi v Avstraliji so namreč dirkači v cilj privozili za varnostnim avtomobilom.

Dirka je bila prvič po Braziliji 2003 prekinjena predčasno, polovične točke pa se niso podeljevale vse od VN Avstralije leta 1991. Naslednja preizkušnja sezone 2009 bo VN Kitajske, 19. aprila v Šanghaju.

Ne spreglejte