Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
10. 7. 2011,
21.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Asafa Powell Sally Pearson

Nedelja, 10. 7. 2011, 21.36

8 let

V Birminghamu dva najboljša izida sezone

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jamajčan Asafa Powell je s časom 9,91 zmagal v teku na 100 metrov na mitingu diamantne lige v Birminghamu. Andreas Thorkildsen in Sally Pearson z najboljšima izidoma sezone na svetu.

Prvi del mitinga v Birminghamu je potekal v dežju, kar je motilo predvsem nekatere tekmovalce in tekmovalke v tehničnih disciplinah, zato so nekoliko zaostali za svojimi najboljšimi letošnjimi dosežki. Ko pa je dež ponehal, so razmere postale precej bolj ugodne, kar so nekateri znali izkoristiti.

V teku na 100 metrov je trojna zmaga odšla na Jamajko. Asafa Powell je zmagal s časom 9,91, tik za njim je bil Nesta Carter (9,93), tretji pa je bil Michael Frater (10,01). V finalu je teklo le šest tekačev, saj je bil Norvežan Jaysuma Ndure zaradi prehitrega štarta diskvalificiran, Američan Michael Rodgers pa ni štartal.

V teku na 800 metrov je pričakovano zmagal Sudanec Abubaker Kaki, ki je ciljno črto prečkal v času 1:44,54. Na navdušenje domačih navijačev je v teku na 5000 metrov zmagal Mo Farah, ki je v odlični formi. S časom 13:06,14 je na drugem mestu prehitel Američana Galena Ruppa (13:06,86), lanski zmagovalec skupnega seštevka te discipline, Etiopijec Imane Merga, pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom (13:07,63).

Thorkildsen preko 88 m

Tesen obračun je bil ponovno v teku na 400 metrov z ovirami, kjer je domačin David Greene s časom 48,20 za dve stotinki sekunde ugnal Američana Bershawna Jacksona. V troskoku je razočaral Francoz Teddy Tamgho, ki je končal šele na petem mestu (16,74), zmagal pa je njegov britanski rival Phillips Idowu s troskokom dolgim 17,54 m.

V suvanju krogle, ki je potekalo še v dežju, je zmagal Kanadčan Dylan Armstong s sunkom 21,55, ko se je razjasnilo, pa so s tekmovanjem začeli metalci kopja, med katerimi je prepričljivo zmagal svetovni in olimpijski prvak Andreas Thorkildsen. Norvežan je kopje vrgel 88,30 metra, kar je najboljši izid sezone na svetu. Vse konkurente je presegel za skoraj pet metrov.

Prevlada Američank v šprintu

V ženskem šprintu na 200 metrov so Američanke osvojile prva štiri mesta, o zmagovalki pa je odločal fotofiniš. Slednji je razveselil Bianco Knight, ki je zmagala z enakim časom kot drugouvrščena Marshevet Myers (22,59). Favorizirana Carmelita Jeter se je morala zadovoljiti s tretjim mestom (22,62). Amantle Montsho iz Bocvane si je v teku na 400 metrov pritekla še tretjo letošnjo zmago v diamantni ligi. Štadionski krog je pretekla v času 50,20.

V teku na 1500 metrov je drugo zaporedno zmago na mitingih diamantne lige osvojila ameriška prvakinja Morgan Uceny. Američanka je bila najmočnejša v ciljnem šprintu ter je ciljno črto prečkala v času 4:05,64. Dekleta so tekla tudi na 800 metrov, disicplina pa ni štela za točkovanje diamantne lige. S časom 2:02,06 je zmagala domačinka Jennifer Meadows.

Pearsonova z rekordom Oceanije

V teku na 100 metrov z ovirami je Avstralka Sally Pearson zmagala s časom 12,48, kar je najboljši izid sezone na svetu ter hkrati avstralski rekord in celo rekord Oceanije. V teku na 3000 metrov z zaprekami je odsotnost Kenijke Milcah Chemos, ki je letos dobila že štiri diamantne mitinge, uspela izkoristiti Etiopijka Sofia Assefa, ki je zmagala s časom 9:25,87.

Tudi v skoku v daljino za ženske so vremenske razmere preprečile vrhunske izide. Zmagala je Američanka Janay Deloach, ki je skočila 678 cm, svetovna prvakinja in najdaljša v letošnji sezoni, Američanka Brittney Reese, je bila z dosežkom 667 cm druga, mlada Rusinja Darja Klišina pa tretja (664 cm).

Dež očitno ne ustreza niti Rusinji Svetlani Feofanovi in Brazilki Fabiani Murer. Slednji sta bili prvi favoritinji za zmago v skoku ob palici, a sta se morali zadovoljiti s tretjim oziroma četrtim mestom. Zmagala je Nemka Silke Spiegelburg, ki je edina preskočila letvico na 466 cm. V metu diska je zmagala njena rojakinja Nadine Müller (65,75 m).

Naslednji miting diamantne lige bo 22. julija v Monaku.

Ne spreglejte