SiolNET. Sportal Atletika
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Predsednik strokovnega sveta AZS Vladimir Kevo

"To bi bil hud udarec za kraljico športov v Evropi"

0,05

termometer

Vladimir Kevo
Vladimir Kevo meni, da bi morala Evropska atletska zveza (EA) prevzeti večjo vlogo pri odločanju. Foto: Nebojša Tejič/STA

Predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije (AZS) Vladimir Kevo je odločitev svetovne atletike, da obdobje med 4. aprilom in 20. novembrom ne bo štelo kot kvalifikacijsko za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, pospremil z mešanimi občutki. "Nekako med vrsticami berem, da naj ne bi bilo niti evropskega prvenstva." Svetovna atletika je medtem sporočila nov termin svetovnega prvenstva.

IAAF atletika Sportal Svetovna atletika: med 4. aprilom in 20. novembrom ni kvalifikacij za OI

"To bi bila res velika škoda in hud udarec za kraljico športov na stari celini. Tako bi bila verjetno edina brez celinskega prvenstva, ki bi štelo za olimpijske kvalifikacije. S tem bi bila Evropa v še bolj podrejenem položaju, čeprav tu potek okrog 70 odstotkov vseh atletskih mitingov in se posledično obrača tudi večina denarja," je dejal Vladimir Kevo in dodal, da bi morala Evropska atletska zveza (EA) prevzeti večjo vlogo pri odločanju, kot jo ima zdaj.

Če ne bi bilo EP, bi bila vsa sezona brez prave vrednosti

Vodstvo AZS si prizadeva, da bi letos v Parizu izpeljali člansko evropsko prvenstvo. Vodstvo AZS si prizadeva, da bi letos v Parizu izpeljali člansko evropsko prvenstvo. Foto: Peter Kastelic Izvršni odbor EA končne odločitve o usodi letošnjega evropskega prvenstva, ki naj bi bilo med 25. in 30. avgustom v Parizu, še ni sprejel. Vodstvo AZS in tudi slovenski tekmovalci, ki so večinoma podprli odločitev o prestavitvi olimpijskih iger v Tokiu na prihodnje leto, pa so za to, da se letošnje EP izvede.

Tako meni tudi Kevo. "Lahko je v predvidenem terminu, če bodo to razmere dovoljevale, ali celo septembra. Za člansko EP ni toliko težav, kot je pri prvenstvih za mlajše kategorije, kjer je poznejši datum vprašljiv zaradi šolskih obveznosti. Če ne bi bilo EP, je vsa atletska sezona brez prave vrednosti, saj tekmovalci ob tem, da sezona ne bo štela za olimpijske norme, ne bodo imeli res pravega tekmovalnega cilja."

Atletika bolj igra menedžerjev kot dejanskega športa

Tokio bo poletne olimpijske igre, na katerih ima atletika zelo pomembno vlogo, gostil šele prihodnje leto. Tokio bo poletne olimpijske igre, na katerih ima atletika zelo pomembno vlogo, gostil šele prihodnje leto. Foto: Getty Images Kevo, ki je bil med drugim trener najboljšega slovenskega atleta v zgodovini Primoža Kozmusa, je pojasnil, da bodo poskušali v kar največji meri izpeljati tudi slovenska tekmovanja. Ta bodo okrnjena, nekaj večjih tekem, kot je maraton v Radencih, je že odpadlo.

"Skupaj s tekmovalno komisijo si na AZS prizadevamo, da bi izpeljali kar največ tekmovanj, ko bodo razmere dovoljevale, čeprav ne bodo štela za mednarodno ligo. To bomo vseeno poskušali izvesti, da bi imeli čim več močnih tekem za naše atlete," je dejal Kevo.

"Svetovna lestvica mednarodne zveze, ki je poleg norm drugo sito za uvrstitev na velika tekmovanja, namreč daje veliko prednost tekmovalcem iz večjih držav, kjer so tudi najmočnejši mitingi. Tisti iz manjših so zato v podrejenem položaju. Težav za olimpijske zmagovalce in svetovne prvake sicer ni, drugi pa morajo imeti res dobre menedžerje, da se uvrstijo na velike mitinge. Tako je atletika bolj igra menedžerjev kot dejanskega športa," je sklenil Kevo. Zaposlen je v Jedrski elektrarni Krško, ki ta čas dela nemoteno s polno zmogljivostjo.

Znan je že datum prestavljenega SP v atletiki 2022

Svetovna atletika je sporočila, da so v sodelovanju z organizatorji svetovnega prvenstva iz ZDA določili nov termin svetovnega prvenstva v atletiki, ki je bilo zaradi prestavitve olimpijskih iger na prihodnje leto iz leta 2021 prestavljeno za eno leto. SP v kraljici športov bo potekalo med 15. in 24. julijem 2022 v mestu Eugene v ZDA.

Svetovna atletika je dodala, da so se za tak termin odločili, da bi pustili prostor za dve veliki tekmovanji, ki sta tudi predvideni čez dve leti. SP je bilo prihodnje leto predvideno med 6. in 15. avgustom.

Tako so se usklajevali tudi s prireditelji iger britanske skupnosti narodov (Commonwealth) v Birminghamu in evropskega prvenstva več športnih panog, tudi atletike, v Münchnu. Tekmovanji sta bili predvideni julija in avgusta 2022. Nov razpored po mnenju Svetovne atletike omogoča, da se bi lahko nekateri atleti udeležili vseh treh velikih tekmovanj.

Zhang Guowei Sportal Presenetil milijone rojakov in se upokojil pri 28 letih Wilson Kipsang Sportal Nova črna pika za Kipsanga: aretacija zaradi veseljačenja in kršitve policijske ure Andrej Silnov Sportal Ruska olimpijska atletska prvaka kršila protidopinška pravila

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin