SiolNET. Sportal Atletika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Olimpijski zmagovalec Gatlin se bo pritožil

2

termometer

Olimpijski zmagovalec v šprintu Američan Justin Gatlin je na Arbitražno razsodišče za šport v Lausanni vložil pritožbo na štiriletno prepoved nastopanja, zaradi pozitivnega dopinškega testa.

Ameriška arbitraža je že zmanjšala Gatlinovo kazen za polovico, z osmih na štiri leta. Gatlin zdaj želi, da bi bila kazen ob pomoči njegovega novega odvetnika Maurica Suha, ki je zastopal tudi kolesarja Floyda Landisa, zmanjšana še za dve leti. To bi pomenilo, da bi lahko nastopil že na letošnjih ameriških kvalifikacijah za olimpijske igre v Pekingu. Tekač na 100 metrov je bil pozitiven na dopinškem testu, ki so za izvedli na mitingu 22. aprila leta 2006 v Kansasu.

Gatlin, dvakratni svetovni prvak leta 2005 v Helsinkih, je 30. julija leta 2006 priznal, da je bil pozitiven na dopinškem testu. Imel je povišano raven testosterona zaradi jemanja steroidov. Bil je varovanec trenerja Trevorja Grahama, ki je nekdaj vodil tudi Tima Montgomeryja in Marion Jones, ki sta bila prav tako kaznovana zaradi dopinške afere Balco. Gatlin je kot povratnik dobil osemletno prepoved nastopanja, grozila pa mu je dosmrtna prepoved; leta 2001 so pri njem na ameriškem mladinskem prvenstvu že našli sledi amfetaminov. Mednarodna atletska zveza (IAAF) je tedaj Gatlina kaznovala z dvema letoma prepovedi nastopanja, ki je bila pozneje skrajšana na eno leto. Zaradi sodelovanja s preiskovalci je pri drugem primeru odkritega dopinga namesto dosmrtne dobil osemletno prepoved tekmovanja, brisali pa so mu tudi vse dosežke, ki jih je postavil po pozitivnem testu vključno s svetovnim rekordom, ki ga je dosegel 12. maja 2006 v Dohi, ko so mu namerili 9,766 sekunde in pozneje spremenili v 9,77 sekunde.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin