Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
16. 6. 2011,
13.47

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

reprezentanca atletika

Četrtek, 16. 6. 2011, 13.47

8 let, 2 meseca

Motivacija bo tudi dodatna nagrada

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska atletska reprezentanca se bo ta konec tedna v Izmirju borila za obstanek v prvi ligi evropskega pokala. V Turčiji največji upi Martina Ratej, Primož Kozmus, Tina Šutej in Snežana Rodić.

Z letališča na Brniku je številčna slovenska atletska odprava v četrtek ob 13. poletela proti Izmirju. Cilj je jasen. Naši najboljši atleti si želijo obstati med 12 reprezentancami, ki nastopajo v prvi ligi, drugorazrednem reprezentančnem tekmovanju. Najslabši dve reprezentanci izpadeta v drugo ligo, najboljši dve napredujeta v elitno superligo. Boja za elito od naših atletov in atletinj ne gre pričakovati. Veliko bolj realen je krčevit boj za obstanek z reprezentancama Hrvaške in Švice, realno lahko naši prehitijo tudi Irsko, Romunijo in Madžarsko.

Slovenija je v Turčijo odpotovala v skorajda idealni postavi, manjkal bo le najboljši slovenski tekač na 400 metrov Sebastjan Jagarinec, ki je sodelovanje odpovedal na dan odhoda zaradi poškodbe, nastop je odpovedala tudi rezerva Maruša Mišmaš. Veliko bolj skrb zbujajoč je vprašljiv nastop naše najboljše tekačice na srednjih progah Sonje Roman. V Izmir je odpotovala, a bo odločitev o nastopu – tekla naj bi na 1500 in 3000 metrov – sprejela tik pred zdajci. Ima težave s poškodbo, njen izostanek bi bil za izbrano vrsto velik minus. Prave zamenjave za bronasto z dvoranskega evropskega prvenstva 2009 na 1500 metrov ni.

Neposredno iz ZDA je le uro pred letom v Turčijo pripotovala tudi vzpenjajoča se zvezdnica slovenske atletike, skakalka ob palici Tina Šutej. Ob njej gre največ pričakovati še od Martine Ratej (met kopja), Primoža Kozmusa (met kladiva), Snežane Rodić (troskok), Rožleta Prezlja (skok v višino), Matije Krajnca (met kopja) in Boštjana Buča (3000 m z zaprekami). Kar nekaj je disciplin, v katerih bodo naši pristali pri repu nastopajočih. Kritične so predvsem met diska, suvanje krogle, skok v višino in 400 metrov ovire pri ženskah ter met diska, troskok, skok v daljino, 400 metrov ovire ter tek na srednje in dolge proge pri moških. Cilj je jasen. Slovenci pričakujemo obstanek.

''Želimo si obstati, kar je naš cilj. V nekaterih disciplinah so 'luknje', a borili se bomo po najboljših močeh. Obljubljam, da bom dala vse od sebe in skušala kopje vreči čez 60 metrov, kar se od mene pričakuje,'' pred tekmovanjem pravi Ratejeva, od katere pričakujemo zmago. Veliko si obetamo tudi od Marine Tomič, ki je v Turčijo odpotovala z dvema ciljema. ''Želim si teči normo za svetovno prvenstvo in reprezentanci prinesti čim več točk. V zadnjih letih je vzdušje v reprezentanci zelo dobro, zato je veliko lažje tekmovati. To nam bo zagotovo v pomoč pri doseganju zastavljenih ciljev. Zagotovo bomo zaradi tega iz sebe iztisnili še kanček več, kot bi sicer,'' pravi naša najboljša šprinterka na visokih ovirah.

Da bi atletinjam in atletom lažje uspelo, so na Atletski zvezi Slovenije poskrbeli za posebno stimulacijo. ''Če bo reprezentanca osma ali boljša, bodo atleti in atletinje dodatno nagrajeni. Če bi bili četrti, pa bodo vsi člani ekipe dobili mednarodni razred v kategorizaciji športnikov,'' je obljubil predsednik AZS Peter Kukovica in nadaljeval: ''Cilj je obstanek v prvi ligi. Lahko bi imeli tudi višje cilje, a to ni realno. V atletiki se ve, kdo kam spada, zato ne gre pričakovati čudežev. Ta tekma je za slovensko atletiko najpomembnejša v sezoni, saj želimo pokazati, da uspešno delamo v vseh disciplinah. Pred tremi leti smo v Turčiji za las zgrešili preboj v superligo, tako da imamo lepe spomine na ta kraj. Tokrat bomo morali nastopati po najboljših močeh, da bi izpolnili cilj. Prepričan sem, da bomo delali manj napak, kot smo jih lani.''

Borba za vsako točko

Slovenija bo v Izmirju nastopala v konkurenci Turčije, Belgije, Hrvaške, Finske, Grčije, Madžarske, Irske, Nizozemske, Norveške, Romunije in Švice.

Če bo nastopila enako, kot je lani, ko je bilo tekmovanje v Budimpešti, bo izpolnila cilj. Na Madžarskem je bila namreč deseta. A zagotovo so naše najboljše atletinje in atleti sposobni doseči več. Deseto mesto bi zadovoljilo najnižje kriterije, osmo bi bilo zelo dobro, vse, kar bi bilo višje, bi bilo odlično.

Atletika je individualni šport, a evropski pokal je tekma, v kateri posamezniki delujejo kot celota, kar daje tekmovanju posebno veljavo. Naši atleti so vselej pokazali, da se radi borijo za barve slovenske zastave. Naj bo tudi tokrat tako.

Ne spreglejte