Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 2. 2020,
18.09

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

2

Natisni članek

Skok s palico svetovni rekord Armand Duplantis

Sobota, 15. 2. 2020, 18.09

4 leta, 2 meseca

miting svetovne serije, glasgow

Šved v tednu dni do drugega svetovnega rekorda, Mišmaševa blizu slovenskega #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

2

Armand Duplantis | Armand "Mondo" Duplantis je v tednu dni postavil drugi svetovni rekord | Foto Reuters

Armand "Mondo" Duplantis je v tednu dni postavil drugi svetovni rekord

Foto: Reuters

Švedski atlet Armand "Mondo" Duplantis je v tednu dni še drugič izboljšal svetovni rekord v skoku s palico. Na mitingu svetovne dvoranske serije v Glasgowu je s 6,18 m, kar je zmogel že v prvem skoku, izboljšal rekord, ki ga je postavil 8. februarja v poljskem Torunu. Maruša Mišmaš Zrimšek je bila četrta na 1500 m in se je s 4:05,72 povsem približala slovenskemu rekordu, ki ga je s časom 4:05,44 Jolanda Čeplak tekla 9. marca 2002, prav tako v Glasgowu. Maja Mihalinec je bila sedma na 60 m (7,46 sekunde).

Armand Duplantis
Sportal Mondo. Čudežni fant, ki se je rodil s palico v roki.

Dvajsetletni evropski prvak je na Poljskem zmogel višino 6,17 m in je tedaj za centimeter izboljšal svetovni rekord Francoza Renauda Lavillenieja, dosežen februarja 2014.

"Za mano je izjemno dobro tekmovanje, pa tudi gledalci so bili neverjetni. Tudi njihova energija me je ponesla tako visoko. Počutil sem se dobro. Gre za zelo specifično disciplino, veliko dejavnikov vpliva na dober skok, pa tudi veliko let trdega dela je za menoj," je dejal v prvi izjavi po tem, ko je za rekord prejel ček v višini 30.000 ameriških dolarjev.

Največji cilj so olimpijske igre

Aktualni evropski in svetovni podprvak je ob tem pogledal proti poletju in olimpijskim igram v Tokiu: "Olimpijske igre so moj največji cilj, želim si, da bi prav tam dočakal svojo najboljšo tekmo sezono. Vselej bom dal 110 odstotkov-"

"Za mano je izjemno dobro tekmovanje, pa tudi gledalci so bili neverjetni. Tudi njihova energija me je ponesla tako visoko." | Foto: Reuters "Za mano je izjemno dobro tekmovanje, pa tudi gledalci so bili neverjetni. Tudi njihova energija me je ponesla tako visoko." Foto: Reuters

Duplantis je na svetovno sceno stopil pred dvema letoma, ko je bil zlat na EP s 6,05 m. Lani je na svetovnem prvenstvu v Dohi osvojil srebro, prek šestih metrov pa je v dvorani skočil prvič šele pred 11 dnevi v Düsseldorfu v Nemčiji.

Mišmaševa se je približala Čeplakovi

Pred Mišmaš Zrimškovo so bile v cilju le Britanka Jemma Reekie (4:04,07), Etiopijka Dawit Seyaum (4:04,24) in Maročanka Rababe Arafi (4:05,34).

"O rekordu danes nisem razmišljala. Dobro sem pripravljena in tekla sem izvrstno. Nisem se pustila zapreti, napadala sem. Bilo je kar precej tekmovalk na startni listi, tako da smo se prve tri kroge zelo prerivale. A sem nisem pustila izriniti, tako da sem nato ves čas tekla z najboljšimi na svetu v ospredju in na koncu finiširala. Škoda, da prej tekma ni bila malo hitrejša, a sem ponosna na svoj napredek. Še lani bi na taki tekmi ostala zadaj," je bila zadovoljna Mišmaš Zrimškova.

Maruša Mišmaš se je povsem približala slovenskemu rekordu. | Foto: Getty Images Maruša Mišmaš se je povsem približala slovenskemu rekordu. Foto: Getty Images

Slabše volje je bila Mihalinčeva: "Danes ni bil moj dan. Že na ogrevanju sem se nekoliko slabše počutila, pa tudi sam tek ni bil dober. Sicer smo imele vse slabe reakcijske čase na startu, sama pa sem bila najbolj 'zaspana'. Potem tekmic nisem mogla več ujeti in tekma je bila izgubljena."

Na 60 m je zmagala Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce (7,16), dvakratna olimpijska zmagovalka in devetkratna svetovna prvakinja. Druga je bila Murielle Ahoure (7,22) iz Slonokoščene obale, aktualna svetovna dvoranska prvakinja na 60 m, tretja pa je bila Jamajčanka Natasha Morrison (7,30).

Preberite še:

Armand Duplantis
Sportal Neverjeten skok mladega Šveda, ki je postavil svetovni rekord #video
Ne spreglejte