Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 12. 2023,
14.00

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

maraton Valencia Primož Kobe Anja Fink Sisay Lemma

Nedelja, 3. 12. 2023, 14.00

4 mesece, 3 tedne

maraton, valencia

Rekorder Ljubljanskega maratona postal četrti najhitrejši maratonec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Sisay Lemma | Sisay Lemma  je postavil šesti najboljši čas v zgodovini in postal četrti najhitrejši maratonec.  | Foto Guliverimage

Sisay Lemma je postavil šesti najboljši čas v zgodovini in postal četrti najhitrejši maratonec.

Foto: Guliverimage

Etiopski atlet Sisay Lemma je zmagovalec maratona v Valencii. S časom 2:01:48 je postavil šesti najboljši čas v zgodovini in postal četrti najhitrejši maratonec. Anja Fink je zasedla 53. mesto z osebnim rekordom 2:33:42, s katerim je druga v slovenski zgodovini maratona. Primož Kobe je bil 86. (2:17:37).

Sisay Lemma
Sportal Rekorder Ljubljanskega maratona slavil v Londonu, kenijska zmaga v ženski konkurenci

V zgodovini so hitreje od Lemme tekli trije atleti. Kelvin Kiptum iz Kenije je rekorden čas 2:00:35 postavil pred dvema mesecema v Chicagu, 2:01:25 pa je tekel v Londonu letos aprila.

Pred letošnjim oktobrom je dobro leto dni svetovni rekord držal še en Kenijec Eliud Kipchoge z 2:01:09 iz Berlina. Kipchoge je prav tako v Berlinu pred petimi leti tekel 2:01:39. V Berlinu je leta 2019 s časom 2:01:41 zmagal še Etiopijec Kenenisa Bekele, tokrat v Valencii četrti s časom 2:04:19.

Lemma je bil skupaj z rojakom Dawitom Woldejem in Kenijcem Kandiwottom Kandiejem še po 30 km na dobri poti do svetovnega rekorda. Tekmecema se je odlepil v zadnjih sedmih kilometrih, ciljno črto pa prečkal 1:13 minute za svetovnim rekordom. Lema je s časom 2:04:58 rekorder Ljubljanskega maratona.

Drugo mesto je na koncu po dobrem zaključku zasedel Kenijec Alexander Mutiso (2:03:11), Wolde pa je ciljno črto prečkal kot tretji s časom 2:04:48.

Kobe za osebnim rekordom zaostal štiri minute

Zmagovalec ljubljanskega polmaratona Primož Kobe je štiri minute zaostal za osebnim rekordom, ki ga je postavil v Sieni pred dvema letoma in pol (2:13:36). Čas 2:17:37 je po podatkih uradne spletne strani zadoščal za 86. mesto.

Čas Primoža Kobeta 2:17:37 je po podatkih uradne spletne strani zadoščal za 86. mesto. | Foto: www.alesfevzer.com Čas Primoža Kobeta 2:17:37 je po podatkih uradne spletne strani zadoščal za 86. mesto. Foto: www.alesfevzer.com

Kobe je izpostavil izjemno zasedbo na tem maratonu v Španiji. "Bila je veliko boljša kot na številnih velikih tekmah, tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu je bila precej slabša. Pogoji so bili zelo dobri, le zjutraj je bilo kar mrzlo, okrog pet stopinj Celzija. Pa je potem temperatura narasla na okrog 10 in pozneje, ko je bil maraton že končan, na več kot 20 stopinj. Sam sem imel težave s poškodbo že na pripravah v Keniji, ki jih nisem opravil po načrtu in to se je pokazalo tudi na tem maratonu," je povedal Kobe.

Novomeščan, ki je drugi v slovenski zgodovini maratona, je štiri minute zaostal za osebnim rekordom, ki ga je postavil v Sieni pred dvema letoma in pol (2:13:36). Čas 2:17:37 je po podatkih uradne spletne strani zadoščal za 86. mesto.

Na maratonih je sicer debitiral svetovni rekorder na 5000 in 10.000 metrov ter olimpijski prvak na 5000 m, Ugandčan Joshua Cheptegei. Po polovici trase je popustil in s časom 2:08:59 končal na 37. mestu.

Maraton v Valencii je sicer že pred današnjim tekom Lemme sodil med najhitrejše trase. Med najboljšimi desetimi časi sta zdaj dva iz Valencie ter štirje iz Berlina. Pred današnjo zmago Lemme je najboljši čas v Španiji pripadal Kiptumu iz lanske sezone, ko je slavil s časom 2:01:53.

Finkova druga v slovenski zgodovini maratona

V ženski konkurenci so Etiopijke zasedle vsa mesta na zmagovalnem odru. Z devetim časom v zgodovini maratona, 2:15:51, je slavila Worknesh Degefa pred Almaz Ayano (2:16:22) in Hiwot Gebrekidan (2:17:59).

Slovenska predstavnica Anja Fink, sicer zmagovalka oktobrskega polmaratona v Ljubljani, je bila na koncu 53. s časom 2:33:42. Finkova je šele drugič tekla na pomembni tekmi na 42 km. Sedaj je med Slovenkami pred njo le Helena Javornik, ki je z 2:27:33 dosegla slovenski rekord 17. oktobra 2004 v Amsterdamu.

Anja Fink, sicer zmagovalka oktobrskega polmaratona v Ljubljani, je bila na koncu po podatkih uradne spletne strani 53. s časom 2:33:42. | Foto: Grega Valančič/Sportida Anja Fink, sicer zmagovalka oktobrskega polmaratona v Ljubljani, je bila na koncu po podatkih uradne spletne strani 53. s časom 2:33:42. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Konkurenca je bila izjemna in zelo vesela sem, da sem lahko tekla v tej konkurenci. Tu so bili vsi najboljši tekači in tekačice na svetu na dolgih razdaljah. Na progi je bilo odlično, tudi vzdušje je bilo izvrstno, svoje so dodale idealne temperature in brezvetrje, kar je v Valencii redko. A zlasti vzdušje me je pustilo brez besed, vso progo smo tekli med gledalci," je bila navdušena Fink.

Takega časa, kot ga je dosegla, ni pričakovala. "To je bil šele moj drugi resnejši maraton in prvi, na katerega sem se sistematično pripravljala. Na polovici sem videla uro ob trasi in vedela, da sem res dobro na poti. Zato sem šla optimistično tudi v drugo polovico. V cilju pa so stekle solze sreče," je nastop opisala Fink.

Mo Farah
Sportal Razočarani Mo Farah brez londonskega maratona
Ne spreglejte