Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
2. 5. 2013,
15.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

diamantna liga Usain Bolt Primož Kozmus Renaud Lavillenie

Četrtek, 2. 5. 2013, 15.05

8 let

Lov na diamante se začenja

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Še dober teden dni nas loči od začetka nove, četrte serije mitingov diamantne lige. Najmočnejših atletskih mitingov na svetu. Tudi letos jih bo 14.

Diamantna liga je na sporedu od leta 2010, tudi letos se bo začela z mitingom v Dohi prihodnji petek. Serija najmočnejših mitingov na svetu bo potem potovala od Azije, Evrope, Bližnjega vzhoda in ZDA, končala pa se bo z velikima finaloma na mitingih v Zürichu 29. avgusta in v Bruslju 6. septembra.

V lovu za diamante bo štelo 32 disciplin, žal tudi letos med njimi ne bo meta kladiva, pri katerem bi eno izmed glavnih vlog zagotovo igral naš Primož Kozmus. Discipline bodo pazljivo razporejene med vse mitinge, na vsakem jih bo nekaj. Vsi mitingi so enodnevni, le londonski poteka v dveh in zato seveda ponuja največ disciplin, a še vedno ne vseh.

Nagradni sklad letošnje diamantne lige bo znašal osem milijonov ameriških dolarjev. Za vsak miting bo namenjenih 480.000, dodatne denarne nagrade bodo dobili vsi zmagovalci lova na diamant. Vsak bo prejel dodatnih 40.000, hkrati pa postal ponosen lastnik dragocenega diamanta ene izmed najbolj priznanih švicarskih draguljarn.

Kako priti do mikavne nagrade? Prejeli jo bodo tisti, ki bodo ob koncu sezone zbrali največ točk. Zmaga na vsakem mitingu prinaša štiri točke, drugo mesto dve in tretje eno. Udeležba na finalnem mitingu je obvezna, hkrati pa takrat točke štejejo dvojno. Če imata ob koncu serije mitingov atleta ali atletinji enako število točk, odloča boljši rezultat na finalnem mitingu.

V vseh treh sezonah diamantne lige je doslej do končne zmage vselej prišla le peterica. Dva atleta in tri atletinje. Francoz Renaud Lavillenie v skoku s palico, Kenijec Paul Kipsiele Koech v teku na 3000 metrov z zaprekami, v isti disciplini je pri ženskah trikrat do skupne zmage prišla njegova rojakinja Milcah Chemos Cheiywa, v teku na 5000 metrov še ena Kenijka Vivian Cheruiyot in v teku na 400 metrov z ovirami Jamajčanka Kaliese Spencer.

Po številu zmag na posamičnih mitingih diamatne lige prednjačijo Francoz Lavillenie in ameriški šprinterki Allyson Felix in Carmelita Jeter, ki je s kar 20 stopničkami absolutna rekorderka po uvrstitvah med najboljše tri, z 25 nastopi pa najboljša tudi po številu udeležb na mitingih diamantne lige. Vsi se lahko pohvalijo s kar 13 zmagami. Največji zvezdnik svetovne atletike, Jamajčan Usain Bolt, ima le zmago manj, v skupnem seštevku pa je zmagal le enkrat.

Ne spreglejte