Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2023,
17.00

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Kristjan Čeh Kristjan Čeh

Petek, 24. 2. 2023, 17.00

1 leto, 1 mesec

Vrnitev Kristjana Čeha s priprav na Tenerifih

Kristjan Čeh želi, kot vsako leto, popraviti rekord Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Kristjan Čeh | Kristjan Čeh je lani postal slovenski športnik leta. | Foto Nik Moder/Sportida

Kristjan Čeh je lani postal slovenski športnik leta.

Foto: Nik Moder/Sportida

Najboljši slovenski športnik lanskega leta, atlet Kristjan Čeh, si v letošnjem letu želi v Budimpešti ubraniti naslov svetovnega prvaka v metu diska in zmagati na vseh tekmah diamantne lige. Lani mu je slednje uspelo. To sezono bo začel v nedeljo v Domžalah na zimskem prvenstvu Slovenije v metih.

Športnik leta 2022 Kristjan Čeh
Sportal Le kje so meje za ptujskega orjaka?

"Pomemben je začetek sezone, bo pa mrzlo. Pravijo, da bo snežilo. Pogoji bodo težki, a skušal bom začeti sezono na isti ali še na nekaj višji ravni, kot sem jo lani," je po vrnitvi s tritedenskih priprav na Tenerifih povedal Kristjan Čeh.

Na zimskem DP v metih na Ptuju je 27. februarja lani svojo najboljšo sezono v karieri začel v hudem mrazu s 67,27 m in drugim izidom sezone do tedaj na svetu. Boljši je bil tedaj le olimpijski prvak Daniel Stahl. Šved je pred tem vrgel 67,62 m, a je nato na svetovnem prvenstvu v Eugenu v ZDA julija predal svetovni krono predal Čehu, ta pa je bil še drugi na evropskem prvenstvu in je sezono kronal z zmago na diamantni ligi v svoji disciplini.

Pričakuje, da bo letošnja sezona podobna ali celo boljša kot lanska. | Foto: Nik Moder/Sportida Pričakuje, da bo letošnja sezona podobna ali celo boljša kot lanska. Foto: Nik Moder/Sportida

"Priprave na letošnjo sezono so bile še boljše kot lani, bolj smo z njimi zadovoljni v moji ekipi, tako je bilo tudi na Tenerifih. Pričakujem da bo ta sezona podobna ali celo malo boljša kot lani. Prvič nismo nič spreminjal v pripravah, imam isto tehniko, a so bile daljave na Tenerifih nekoliko boljše. Nimam poškodb in tako mora ostati vso sezono," si je zaželel Čeh.

Močnejši in lažji kot lani

Del leta 2,06 metra visoki orjak iz Podvincev pri Ptuju preživi v Tallinnu v Estoniji, od koder sta njegov trener Gerd Kanter in dekle, Anna Maria Orel, estonska metalka kladiva.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Del leta 2,06 metra visoki orjak iz Podvincev pri Ptuju preživi v Tallinnu v Estoniji, od koder sta njegov trener Gerd Kanter in dekle, Anna Maria Orel, estonska metalka kladiva. Foto: Grega Valančič/Sportida Pravzaprav je kar težko napovedovati boljšo sezono, kot je bila lanska. Skupaj je nastopil na 21 tekmah, zabeležil 19 zmag ter bil po enkrat drugi in tretji. Z 71,27 metra, kar je vrgel v Birminghamu 21. maja, se je zavihtel na deseto mesto vseh časov.

"Vsako leto je cilj, da napredujem. Močnejši sem, kot sem bil lani, tudi lažji, kar se pozna tudi na hitrosti. A je to je treba prenesti v tehniko in potem v daljave na tekmah," je še povedal Čeh.

Del leta 2,06 metra visoki orjak iz Podvincev pri Ptuju preživi v Tallinnu v Estoniji, od koder sta njegov trener Gerd Kanter in dekle, Anna Maria Orel, estonska metalka kladiva. Živita v najetem stanovanju v novejšem delu estonske prestolnice ob obali.

"Tam imam na voljo tudi maserje in kiropraktika. Ob meni pa je ostala tudi slovenska ekipa. Še naprej sodelujem s Stankom Štuhcem na fakulteti za šport in psihologinjo Tanjo Kajtno, maser je Tadej Resnik, fizioterapevt pa je reprezentančni, Khalid Nasif," je pojasnil Čeh.

Prva pomembna tekma poleti bo že 5. maja bo v Dohi, kjer se bo začela diamantna liga, od 19. do 27. avgusta pa bo v Budimpešti svetovno prvenstvo. "Konkurenca ne počiva, vsi hočejo biti boljši. Sicer pa si želim, da bi, kot vsako leto, popravil svoj rekord Slovenije na prostem," je napovedal Čeh.

"Ati je moral prodati bika, da sem se lahko udeležil prvih priprav"

Ob tej priložnosti je na Gospodarski zbornici Slovenije podpisal vsakoletno pogodbo z Atletsko zvezo Slovenije (SZS), preostali atleti in atletinje bodo to storili v ponedeljek. Prav tako pa je sklenil dogovor za ambasadorsko vlogi pri športni akademiji Mastercarda Slovenije.

Kristjan Čeh | Foto: Nik Moder/Sportida Foto: Nik Moder/Sportida

Slednja je nadgradila sodelovanje z novo Čehovo agencijo Proelium, ki je pred štirimi leti začela s podporo mladim športnikom za njihov celostni razvoj tako kar se tiče pridobivanja različnih znanj na eni strani ter financ na drugi. Brezplačno pomoč načrtujejo za okrog trideseterico izbranih športnikov.

Bloudkove nagrade 2022
Sportal Skakalcem, Kranjcu, Mastnaku in Kotnikovi najvišje državno priznanje za šport

"Ko sem bil mlajši, sem imel podporo, vsekakor pa ne vsega, kar bi rabil kot mlad in še neuveljavljen športnik. Ati je moral prodati bika, da sem se lahko udeležil prvih priprav. Zato z veseljem sodelujem pri tem projektu," je sklenil Čeh.

Ne spreglejte