Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
15.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 15.35

8 let

Kranjc izpadel v kvalifikacijah meta kopja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Matija Kranjc, slovenski rekorder v metu kopja, je izpadel v kvalifikacijah šestega dne 13. svetovnega prvenstva v atletiki v Daeguju.

Tekmovanje je predčasno zaradi poškodbe komolca končal že po dveh od treh serij ter s 73,17 m dosegel skupno 31. izid obeh skupin; prehitel je pet tekmovalcev. Nekaj ur prej se je Martina Ratej v metu kopja zanesljivo uvrstila v finale, ki bo v petek ob 12.10 po slovenskem času. Kot prva je nastopila v drugi skupini ter je z 61,58 m takoj s prvim metom presegla kvalifikacijsko dolžino med najboljšo dvanajsterico, ki se bo borila za odličja. Skupno je dosegla sedmi izid.

Kranjc si je poškodoval komolec pred državnim prvenstvom v Kopru, ko je prišel iz tekmovanja v Braziliji, ker je želel nadoknaditi zaostanek v tehniki, pri tem pa njegova roka ni zdržala številnih metov. Želel si je, da bi se do nastopa na SP roka pozdravila.

"Upal sem, da bom lahko sestavil vse tri mete, vendar me je 'usekalo' v komolcu že po drugem. Videl sem, da bi lahko poškodbo tako poslabšal, da bi nekaj mesecev rehabilitacije tvegal za en sam met. Zato sem se odločil za predčasen konec. Že pri prvem metu sem šel s podzavestnim občutkom zdravstvenih težav. Tehnično nisem dobro sestavil meta, ker sem mogoče preveč pazil na roko. Z rezultatom nisem preveč zadovoljen," je o svojem nastopu dejal Kranjc.

O tekmecih je dodal: "Večina ostalih favoritov je bila prav zelo nervozna in daljave niso bile nič posebnega. Za finale je bilo potrebno metati okrog 80 m, kot sem napovedal. Največ pa je pokazal Kubanec Guillermo Martinez (83,77 m), ki je bil že na treningih pred tekmo izjemen."

Martinez je s 83,77 kot prvi izpolnil kvalifikacijsko normo, večina ostalih favoritov pa se je dolgo mučila. V skupini A je prek norme v drugi seriji vrgel le še Rus Dmitrij Tarabin (82,92 m), v skupini B pa ni bilo nikogar, ki bi presegel 82,50 m. Za finale najboljše dvanajsterice je bilo potrebno orodje vreči 81,03 m, kar je dober meter več od slovenskega rekorda (79,72 m), ki ga je Kranjc dosegel 5. junija letos v Postojni.

Presenetljivo je izpadel Finec Tero Piktämäki, svetovni prvak leta 2007 in bronast na OI leta 2008. Eden najboljših metalcev kopja doslej je zasedel šele 17. mesto (79,46 m).

Ne spreglejte