Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
17. 4. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

bostonski maraton maraton 2017 Mirko Bogomir Miklič maraton

Ponedeljek, 17. 4. 2017, 18.00

6 let, 6 mesecev

Maraton, Boston (ZDA)

Kenijski zmagi v Bostonu, Kirui preprečil ameriško slavje

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Geoffrey Korir Boston 2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kenijca Geoffrey Kirui in Edna Kiplagat sta zmagovalca 121. bostonskega maratona. Mladi Kenijec je zmagal s časom 2;09:37, izkušena Kiplagatova pa z 2;21:52.


Preberite še:
Za sejanje smrti sta si izbrala bostonski maraton

50 let po incidentu bo tekla na isti progi, z isto številko #video


Geoffrey Kirui je z zmago priredil lepo presenečenje na letošnjem maratonu v Bostonu. Kenijec je nastopil šele na svojem tretjem maratonu, na uvodnih dveh pa ni dal slutiti, da bi kaj kmalu lahko postal zmagovalec enega od največjih svetovnih maratonov. V Rotterdamu je namreč osvojil tretje mesto, lani v Amsteramu pa je bil sedmi. Tokrat se je v dokaj taktičnem teku v prvih treh četrtinah proge pomešal v vodilno skupino, prvič pa povedel na 30. kilometru. Tekmovalci so ob njegovem diktiranju ritma odpadali drug za drugim, najdlje pa je z njim vztrajal domačin Galen Rupp. Ta je upravičeno veljal za velikega favorita pri domačih navijačih, saj je lani na olimpijskih igrah v Riu osvojil bron.

Kirui je zmagal s časom 2;09:37, Američan pa je za njim zaostal 21 sekund in za sedem sekund popravil osebni rekord. Tudi tekač na tretjem mestu je bil presenečenje. Zasedel ga je Japonec Suguro Osaki, ki je sploh prvič nastopil na maratonski razdalji. Razočarali so predvsem Etiopijci, saj je bil najboljši med njimi šele na sedmem mestu. Čeprav so Kenijci imeli zmagovalca, sta le dva njihova predstavnika v prvi deseterici prav tako presenečenje, glede na izjemno zasedbo na štartu. Za pričakovanji so zaostali predvsem Emmanuel Mutai, Wesley Korir in Sammy Kitwara. Na drugi strani so navdušili domačini, saj je bilo kar šest ameriških maratoncev med prvo deseterico.

Po New Yorku in Londonu še zmaga v Bostonu

Tudi pri dekletih je zmaga odšla v Kenijo, osvojila pa jo je 37-letna Edna Kiplagat. Kenijka je dvakratna svetovna prvakinja, zmagala pa je že v New Yorku in Londonu. Zasledovalk se je otresla kmalu po 30. kilometru in nato sama tekla v zadnjem delu. Do cilja si je nabrala slabo minuto prednosti pred Rose Chelimo, tretja pa je bila domačinka Jordan Hasay (2;23:00).

Edni Kiplagat leta ne pridejo do živega. | Foto: Reuters Edni Kiplagat leta ne pridejo do živega. Foto: Reuters

Nastopilo je tudi 11 slovenskih maratoncev, najhitrejši med njimi pa je bil Mirko Miklič, ki je v cilj pritekel v času 2;52:55. Miklić je odličen slovenski "ultraš", ki je lani kot edini Slovenec pretekel Špartatlon, 246-kilometrsko preizkušnjo od Aten do Šparte. Tudi nastop v Bostonu je bil zanj trening za letošnji Špartatlon, ki ga čaka septembra.

Rezultati:

Moški:
1. Geoffrey Kirui (Ken) 2;09:37
2. Galen Rupp (ZDA)  2;09:58
3. Suguro Osako (Jap) 2;10:28
4. Shadrack Biwott (ZDA) 2;12:08
5. Wilson Chebet (Ken) 2;12:35
6. Abdi Abdirahman (ZDA) 2;12:45
7. Augustus Maiyo (ZDA) 2;13:16
8. Dino Sefir (Eti) 2;14:26
9. Luke Puskedra (ZDA) 2;14:45
10. Jared Ward (ZDA) 2;15:28
...
712. Mirko B. Miklič (Slo) 2;52:55

Ženske:
1. Edna Kiplagat (Ken) 2;21:52
2. Rose Chelimo (Bhr) 2;22:51
3. Jordan Hasay (ZDA) 2;23:00
4. Desiree Linden (ZDA) 2;25:06
5. Gladys Cherono (Ken) 2;27:20
...

 

Moški v cilju:
Zmagovalec 121. bostonskega maratona med moškimi je 24-letni Kenijec Geoffrey Kirui. Zmagal je z neuradnim časom 2;09:37. Drugo mesto je osvojil domačin Galen Rupp (2;09:58), tretji pa je bil Japonec Suguro Osako (2;10:28).

Moški na 40. km:
Kenijec Kirui bo očitno priredil presenečenje. Nekoč je sanjal, da bo nekega dne tekel v Bostonu, zdaj pa se približuje zmagi na svojem tretjem maratonu v življenju. Rupp zaostaja 21 sekund, tretji je Japonec Osako.

Dekleta na cilju:
Zmagovalka 121. bostonskega maratona je Kenijka Edna Kiplagat. Zmagala je z neuradnim časom 2;21:52. Drugo mesto je osvojila Rose Chelimo (2;22:51), tretje pa domačinka Jordan Hasay (2;23:00).
Moški na 35. km:
V zadnjih petih kilometrih se je veliko dogajalo. Maratonci so odpadali drug za drugim, v vodstvu pa sta sama ostala mladi Kenijec Geoffrey Kirui in domačin Galen Rupp, ki je bil tretji lani na olimpijskih igrah v Riu. 12 sekund za njima teče Japonec Suguro Osako. Trenutni vrstni red je z izjemo Ruppa vsekakor presenečenje.

Dekleta na 40. km:
Kiplagatova ima na 40. kilometru natanko minuto prednosti pred zasledovalkami. Druga je še vedno Chelimova, a Američanka Hasay zaostaja le 12 sekund.

Moški na 30. km:
Mutai, ki je dolgo diktiral tempo, je prvi odpadel iz vodilne skupine, v kateri je še devet tekačev, med njimi pa so kar štirje Američani. Zmagovalca iz leta 2014 Meba Keflezighija ni med njimi, so pa Galen Rupp, Shadrac Biwott, Abdi Abdirahman in Augustus Maiyo.

Dekleta na 35. km:
Kmalu po 30. kilometru je močno pospešila dvakratna svetovna prvakinja Kiplagatova in se otresla zasledovalk. Kenijka je že zmagal v New Yorku in Londonu, zdaj pa bo očitno lovorikam dodala zmago v Bostonu. Na 35. kilometru ima namreč že 34 sekund prednosti. Druga je Chelimkova, tretja pa domačinka Hasayjeva.
Moški na 25. km:
Mutai še vedno teče v ospredju, a skupina ostaja velika.

Dekleta na 30. km:
V vodstvu je le še pet deklet: Kenijke Edna Kiplgata, Gladys Cherono, Valentine Kipketer, Rose Chelimo, ki teče za Bahrajn, in domačinka Jordan Hasay.

Moški na polovici (21,1 km):

Za zdaj pri moških še nič dramatičnega. V vodilni skupini je več kot deset tekačev, ki so prvo polovico pretekli v času 1;04:35.

Dekleta na 25. km:
Šest deklet je še v vodilni skupini, Američanka Lindnova pa je začela zaostajati.

Boston maraton moški 2017 | Foto: Reuters Foto: Reuters Dekleta na polovici (21,1 km):
Vodilna osmerica je prvo polovico pretekla v času 1;12:33.

Dekleta na 20. km:
Domačinka Desiree Linden diktira tempo pri dekletih, vodilna skupina pa se redči. Na 20. kilometru je skupaj le še osem maratonk. Zaostala je tudi Kenijka Joyce Chepkirui.

Moški na 10. km:
Emmanuel Mutai diktira ritem moške vodilne skupine, ki se za zdaj noče raztrgati. Vmesni čas na 10. kilometru je znašal 30:27, kar pomeni, da so tekači stopili na plin.

Dekleta na 15. km:
Vodilna skupina ostaja velika, a je ena od favoritinj že zaostala. To je rekorderka proge Buzunesh Deba, ki je zmagala leta 2014.

Boston maraton moški 2017 | Foto: Reuters Foto: Reuters Moški na 5. km:
Prvih pet kilometrov je skupina približno 25 tekačev pretekla v času 15:25 (tempo 3:05/km). V tem tempu bi v cilj pritekli v času 2;10. Pričakujemo lahko, da bodo kmalu prestavili v višjo prestavo.

Dekleta na 10. km:
34:58 je bil vmesni čas deklet na 10. kilometru. To je tempo 3:30 na kilometer, kar bi pomenilo končni čas skoraj 2;28. Dekleta so se, verjetno tudi zaradi toplega vremena, odločila za taktično dirko in ne bodo lovila vrhunskega rezultata.

Štart moških (16.00):
Lahko rečemo, da se je bostonski maraton začel zares. Štartali so namreč najboljši moški tekmovalci in preostalih skoraj 30 tisoč tekačev, ki jih čaka 42 zahtevnih kilometrov od mesta Hopkinton do Bostona. Med njimi je tudi 11 slovenskih tekačev.

Dekleta na 5. km:
Dekleta so prvih pet kilometrov pretekla v času 17:45, vodilna skupina pa je precej velika. Nobena od tekmovalk za zdaj ni poskušala pobegniti.

Boston maraton štart deklet | Foto: Reuters Foto: Reuters
Štart deklet (15.32):
Sonce je ozračje že na štartu ogrelo na 20 stopinj Celzija, kar bi lahko delalo preglavice tekačicam in tekačem predvsem v drugi polovici proge. Piha tudi veter, a ta bo tekačem v pomoč, saj piha v hrbet. Dekleta so štartala pred fanti in so že na progi. Štart moških je ob 16. uri, ko štartajo tudi vsi rekreativni tekači.
Napoved pred štartom:
Letos je na štartu znova odlična maratonska zasedba. Lanska zmagovalca Hayleja in Bayso čaka izjemno težka naloga, če želita ubraniti naslova. Mladi Etiopijec je z 22 leti med manj izkušenimi med favoriti, a lani je dokazal, da ima zmagovalno miselnost. Bostonska zmaga mu je prinesla tudi mesto v etiopski ekipi za Rio, na olimpijskem maratonu pa je osvojil 13. mesto.

Se bosta lanska zmagovalca veselila tudi letos? | Foto: Reuters Se bosta lanska zmagovalca veselila tudi letos? Foto: Reuters Na štartu sta še dva pretekla zmagovalca. Kenijec Wesley Korir je tu slavil leta 2012, dve leti pozneje pa je z zmago nekoliko presenetil ameriški veteran Meb Keflezighi. Danes 41-letni maratonec je olimpijski podprvak postal že leta 2004 v Atenah.

Američani letos več pričakujejo od Galena Ruppa, ki je lani v Riu osvojil bron. Čeprav ga je pred časom pestila poškodba, pravi, da je danes stoodstotno pripravljen. Jared Ward je tretji Američan, na katerega računajo domači navijači, tudi on je nastopil v Riu in osvojil šesto mesto.

Keflezighi je slavil leta 2014, lahko spet zmaga Američan? | Foto: Reuters Keflezighi je slavil leta 2014, lahko spet zmaga Američan? Foto: Reuters Noben od zgoraj omenjenih tekačev pa nima najboljšega osebnega rekorda med letošnjimi udeleženci. Z odličnima osebnima rekordoma se namreč lahko pohvalita Kenijca Emmanuel Mutai (2;03:13) in Patrick Makau (2;03:38). Bosta to upravičila na progi?

Tudi pri dekletih so na štartu tri pretekle zmagovalke Bostona. Poleg Bayse, ki je dvakrat slavila tudi v New Yorku, še Kenijka Caroline Rotich, ki je zmagala leta 2015, in Buzunesh Deba, ki je leta 2014 slavila z rekordom proge 2;19:59.

Slovenec Mirko Miklič ob prevzemu štartne številke | Foto: Osebni arhiv Slovenec Mirko Miklič ob prevzemu štartne številke Foto: Osebni arhiv Kenija ima še nekaj orožij pri dekletih. Najboljši osebni rekord med vsemi ima Gladys Cherono (2;19:25), ki je zmagala v Berlinu leta 2015, a od takrat ni več tekla na tej razdalji. Najbolj izkušena med vsemi je nedvomno Edna Kiplagat, dvakratna svetovna prvakinja (2011 in 2013) ter zmagovalka newyorškega in londonskega maratona.

Na štartni listi je 11 slovenskih maratoncev, med njimi tudi Mirko Miklič, slovenski "ultraš", ki je lani kot edini Slovenec pretekel Špartatlon, 246-kilometrsko preizkušnjo od Aten do Šparte.
Ne spreglejte