Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2017,
12.47

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Natisni članek

Angelina Jolie Gwyneth Paltrow Ashley Judd spolno nasilje spolno nadlegovanje Harvey Weinstein

Torek, 24. 10. 2017, 12.47

6 let, 5 mesecev

Weinstein asistentki za molk o spolnih zlorabah plačal več kot sto tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Harvey Weinstein | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Producent Harvey Weinstein je svoji nekdanji asistentki Zeldi Perkins in njeni kolegici v skladu s sporazumom za molk o spolnih zlorabah plačal 250 tisoč dolarjev oziroma 213 tisoč evrov.

Perkinsova je za Finacial Times povedala, da sta s sodelavko dogovor podpisali leta 1998, potem ko so dogovor dosegli Weinsteinovi in njuni odvetniki. Denar sta si v skladu s pogodbo razdelili na pol.

"Nagovarjal me je k masažam in me poskušal zvleči v posteljo. Ker sem o tem spregovorila, so mi vzbujali občutek sramu," pravi Perkinsova, ki je v času Weinsteinovega nadlegovanja delala za studio Miramax. Za razkritje zlorab se je odločila, potem ko ji je kolegica povedala, da je bila tudi sama žrtev nadlegovanja.

Prekršila je dogovor

Ker je Perkinsova zdaj prekršila dogovor, se lahko zgodi, da bo morala vrniti denar, ki ga je dobila s poravnavo, ter pokriti morebitne stroške in storjeno škodo, še piše Financial Times.

Weinstein, soustanovitelj studia Miramax, se je v svoji karieri podpisal pod vrsto megauspešnic in nagrajenih filmov, kot so Šund, Angleški pacient, Zaljubljeni Shakespeare, Dobri Will Hunting in trilogija Gospodar prstanov, ter velja za enega najvplivnejših ljudi v Hollywoodu. 

Režiser Quentin Tarantino je pred nekaj dnevi priznal, da je vedel za Weinsteinovo početje, ter da ga je resnično sram, ker ni ukrepal in prekinil sodelovanja z njim. | Foto: Reuters Režiser Quentin Tarantino je pred nekaj dnevi priznal, da je vedel za Weinsteinovo početje, ter da ga je resnično sram, ker ni ukrepal in prekinil sodelovanja z njim. Foto: Reuters

Razkritje časopisa New York Times

Časopis New York Times je letos oktobra razkril, da je vplivni producent dolga leta spolno nadlegoval številne igralke in druge sodelavke. Spolnega nadlegovanja ga obtožuje več žensk, med njimi tudi znana igralka Ashley Judd, ki je za New York Times opisala dogodek izpred dvajsetih let. Z Weinsteinom sta bila dogovorjena za delovno kosilo, a jo je ta poklical v svojo hotelsko sobo. Pričakal jo je v kopalnem plašču ter jo povabil, naj ga zmasira in gleda, kako se prha.

Igralka, ki je bila takrat na začetku svoje kariere, ni vedela, kako naj ga zavrne, ne da bi ga s tem razjezila. "Zavračala sem vsak njegov predlog, a se je vedno znova domislil nečesa novega. Vse to je bilo nekakšno pogajanje, a pogajanje s prisilo," je dejala. 

Gwyneth je ena od igralk, ki jo je Weinstein spolno nadlegoval. To je povedala svojemu takratnemu fantu, Bradu Pittu. | Foto: Getty Images Gwyneth je ena od igralk, ki jo je Weinstein spolno nadlegoval. To je povedala svojemu takratnemu fantu, Bradu Pittu. Foto: Getty Images

O neprijetnih izkušnjah spregovorilo še več žensk

Gwyneth Paltrow je za New York Times povedala, da jo je Weinstein spolno nadlegoval, potem ko jo je najel za glavno vlogo v filmu Emma. Weinstein naj bi jo poklical v svojo hotelsko sobo, kjer se je je začel dotikati in ji predlagal masažo. "Bila sem otrok, dobila sem službo in bila sem povsem prestrašena," je povedala Gwyneth Paltrow.

Spolno naj bi nadlegoval tudi igralko Angelino Jolie, ko je konec 90. let v kinematografe prišel njen film Srčne igre. 

Ženskam plačal za molk

Weinstein naj bi ženske nadlegoval več desetletij. Z več ženskami je sklenil zunajsodne poravnave, po katerih jim je v zameno za molk izplačal neznane vsote denarja, še piše New York Times.

Harvey naj bi igralke silil tudi v nošenje ženine znamke Marchesa. | Foto: Getty Images Harvey naj bi igralke silil tudi v nošenje ženine znamke Marchesa. Foto: Getty Images

Žena ga je zapustila

"Srce se mi para zaradi vseh žensk, ki so doživele neznansko bolečino zaradi teh dejanj, ki jih ni mogoče oprostiti," je za revijo People izjavila Weinsteinova žena Georgina Chapman, sicer modna oblikovalka. "Odločila sem se, da zapustim moža. Moja prioriteta je skrb za otroka in zdaj medije prosim, da spoštujejo mojo zasebnost," je poudarila.

"Zavedam se, da je moje vedenje do kolegic v preteklosti povzročilo veliko bolečine, in za to se iskreno opravičujem. Trudim se poboljšati, a vem, da je pred mano še dolga pot," se je na obtožbe odzval Weinstein. Dodal je, da obiskuje terapevte in da se namerava začasno umakniti iz posla, da bi se "neposredno spoprijel s to težavo".

Save

Ne spreglejte