SiolNET. Siol Plus
1,98

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Pravni nasvet

Pes, ki laja podnevi in ponoči

1,98

termometer

pravni nasvet pravo
Foto: Thinkstock

Sosed ima psa, ki laja podnevi in ponoči. Lastnika to ne moti, nas pa, piše bralka, ki prosi za namig, kako naj pravno reši nastali položaj. 

Živimo v naselju, kjer ima sosed starega nemškega ovčarja, ki je vedno na dvorišču hiše. Pes neprestano laja - tudi ob 3. zjutraj ali 23. zvecer -, a videti je, da lastnika to ne moti. To pa ne drži za nas in naše otroke.  Psa se tudi ob zaprtih oknih sliši preveč. Če pokličemo policijo, ta pravi, da ne morejo narediti ničesar.  Zanima me, ali obstaja kakšna pravna rešitev, ki bi prepričala lastnika psa, da ga vsaj ponoči zapre v svojo hišo. 
Marko

Omenjeno težavo ureja stvarnopravni zakonik, ki določa, da mora lastnik nepremičnine pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna, ali povzročajo znatnejšo škodo (prepovedana imisija).

pes lajež Foto: Reuters V nasprotnem primeru lahko lastnik nepremičnine (katerega lastninska pravica se ovira ali moti) sproži tožbo na prepoved motenja in oviranja lastninske pravice na pristojnem sodišču. Če so izpolnjeni dodatni pogoji, pa lahko izpolnjeni določeni dodatni pogoji, od lastnika sosednje nepremičnine (ki kot lastnik psa izvaja motenje!) zahteva tudi povračilo škode, ki mu je pri tem nastala.

V konkretnem primeru bi lahko proti lastniku psa, ki neprestano laja in povzroča hrup, ukrepal lastnik sosednje nepremičnine, vendar pa bi moral pes povzročati takšno stopnjo hrupa z laježem, ki presega mejne ravni hrupa, predpisane z veljavno zakonodajo, kar bi se moralo ugotoviti z merjenjem hrupa, ki bi ga opravila pooblaščena družba. Meritve hrupa (če bi se ugotovilo preseganje mejne ravni hrupa!) bi bile potem pravna podlaga za sprožitev tožbe zoper lastnika sosednje nepremičnine, kot je bilo pisano zgoraj.

Pripravil: Vinko Berginc, univ. dipl. prav. z opravljenim pravniškim državnim izpitom

Potrebujete pravni nasvet? Vabljeni, da nam pošljete kratek opis pravne situacije z vprašanjem, na katero bi želeli odgovor. Vaše vprašanje bomo posredovali pravniku in odgovor objavili na naši spletni strani Siol.net. Pišite nam na: Pravni nasvet.

 

Odgovore na vprašanja bralcev pripravljajo svetovalci družbe za pravno svetovanje Pravni telefon, d. o. o. Družba TSmedia, d. o. o., ne odgovarja za vsebino in pravilnost pravnih nasvetov.   

 

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Letanca / 26.07.2017. ob 18:48 +2 - 1

  Sem pasjelubec, ampak če ne ge drugače, malo mesa pa ricinus olje, pa se bo hitro umiril - ker kak bo zalajal se bo vsral, če ne drugega bo lastnik malo začel razmišljati.

  +2 - 1
 • koyaanisqatsi / 26.07.2017. ob 18:03 +1 - 1

  Mislim, da zadnji odstavek, kjer omenjate izvedbo meritev in primerjavo z mejnimi vrednostmi v tem primeru ne drži. To področje ureja Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju. Pasji lajež oz. pes ni vir hrupa po tej uredbi in zato le ta ni pristojna. Žal tudi Zakon o javnem redu in miru v 8. členu ne omenja hrupa živali, zato policija ne more posredovati. V kolikor pa ste mnenja, da gre za slabo ravnanje s psom lahko oddate prijavo na veterinarsko inšpekcijo.

  +1 - 1
 • fizik10 / 07.08.2017. ob 23:02 0 0

  Če se res odločimo za meritev hrupa, potem lajež, ki prihaja s sosedove parcele, gotovo nima dovolj visoke jakosti, ki bi bila podlaga za sodno preganjanje soseda. Da bi ga lahko preganjali s katerega drugega vidika, ne verjamem, saj je vse drugo le ocena , ki je odvisna od vsakega posameznika in le takšna ne more biti merilo česarkoli.

  0 0
delitve: 40
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin