Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
2. 11. 2014,
20.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

statistika aplikacija

Nedelja, 2. 11. 2014, 20.46

7 let, 12 mesecev

Nekdanji rokometaš statistiki daje novo razsežnost

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji rokometaš in zdaj trener Grega Karpan je razvil aplikacijo za tablične računalnike, ki omogoča bistveno lažje in ažurnejše statistično spremljanje tekem.

Kar nekaj truda, dela in časa je potrebnega, da se dogajanje na športnih igriščih znajde na zaslonih naših televizijskih sprejemnikov, tabličnih računalnikov, telefonov ali drugih naprav v obliki statistike. Čeprav se sliši morda nekoliko zastarelo, je bilo in je še treba marsikje in marsikdaj statistiko urejati tudi ročno in jo poneje pretvarjati v oblike, primerne za sodobne medije.

Grega Karpan je poskrbel, da v rokometu kmalu morda ne bo več tako. Osemindvajsetletni Primorec je namreč s pomočjo prijatelja razvil program za tablične računalnike, ki bo lahko prihranil ogromno časa.

"Statistiko tekme na tribuni ali na klopi sproti osvežuješ v živo. Trener ima lahko na voljo takojšnji vpogled. Podatki se vnašajo neposredno v tablico. Gre za odstotke uspešnosti strelov, pridobljene, izgubljene žoge, obrambe vratarjev, smeri strelov … Aplikacija poskrbi za štetje minut na igrišču. Dodal sem tudi indeks učinkovitosti, podobno kot v košarki, ki se generira na podlagi vseh parametrov. Gre za natančno metodo merjenja uspešnosti. Zajete so tudi obrambne aktivnosti. Tako je na primer ekipa, ki dela več prekrškov za devetmetrovko, učinkovitejša," razlaga 28-letni Primorec.

Na svidenje, excel

Ta je kariero rokometnega vratarja začel v domači Sežani, se nato preselil k Slovanu in v Škofjo Loko. Leta 2011 je končal kariero in sprejel povabilo Toneta Tislja, tedanjega trenerja Krima, da bo vadil vratarke članske ekipe. Vzporedno je precej skrbel tudi za analizo tekmic. Pred letošnjo sezono se je s klubom razšel, tudi zato mu je ostalo več časa za testiranje aplikacije, ki jo je mogoče uporabljati tudi na pametnem telefonu, a je tablica bolj praktična.

"Vnašanje podatkov po vsaki tekmi v excel mi je prej vzelo veliko več časa, vsakokrat več kot eno uro. Zdaj je vse opravljeno že sproti," dodaja Karpan še eno veliko prednost svoje zamisli, ki ni prva, je pa verjetno najbolj dodelana in praktična, saj je z njo v vsakem trenutku tekme dostopna statistika za vsakega igralca oziroma igralko.

Mednarodna razsežnost

Slovensko tržišče je majhno, zato sploh ni bilo vprašanje, ali razmišljati o več jezikih. Glede na rokometno prevladujoče države je Karpan poskrbel za aplikacijo tudi v angleščini, nemščini, španščini, francoščini in danščini ter beta različico za radovedneže. S svojim izdelkom, ki ga uporablja že nekaj znanih klubov, je brez dvoma poskrbel za olajšano delo pri spremljanju rokometnih tekem, lahko tudi precej onkraj slovenskih meja.

Ne spreglejte