SiolNET. Posel danes
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Popravek zatrjevanih napačnih navedb in prikaz nasprotnih dejstev: Kaj je Pahorjev kandidat za guvernerja počel na jahti srbskega tajkuna?

0,27

termometer

V zvezi s člankom Kaj je Pahorjev kandidat za guvernerja počel na jahti srbskega tajkuna?, ki je bil na Siol.net objavljen dne 25. septembra 2018, smo od Primoža Dolenca prejeli prikaz nasprotnih dejstev. Prikaz objavljamo v obliki, kot smo ga prejeli, brez uredniških in lektorskih posegov. 

V članku navajate, da se je po informacijah več virov viceguverner v obdobju konference v Budvi leta 2016 sestal tudi z Jeleno Galić, izvršno direktorico AIK Banke, ki je 10 dni pozneje dobila dovoljenje Banke Slovenije za povečanje lastniškega deleža v Gorenjski banki do 20 odstotkov in v nadaljevanju članka, da v Banki Slovenije mojega srečanja z Galičevo v Črni gori niso ne potrdili ne zanikali.

Vaša navedba je neresnična, tako glede srečanja z Jeleno Galić, kar sem vam izrecno pojasnil v odgovoru na postavljena vprašanja 24. 9. 2018, ki ga sicer povzemate v nadaljevanju – dopuščene možnosti vljudnostnega pozdrava namreč nikakor ni mogoče enačiti z očitkom o srečanju z Jeleno Galić in/ali Miodragom Kostićem na jahti, ki ga v celoti zanikam. 

V članku nadalje neresnično navajate tudi, da naj bi obisk na Kostićevi jahti v Banki Slovenije prijavil kot lobistični stik. Navedeno ne drži, srečanja v smislu lobističnega stika nisem prijavil, ker ga tudi ni bilo.

Nadalje so neresnične tudi navedbe, da je AIK Banka 10 dni pozneje dobila dovoljenje Banke Slovenije za povečanje lastniškega deleža v Gorenjski banki do 20 odstotkov, kot tudi, da ji je Banka Slovenije pomagala odpreti vrata v osmo največjo slovensko banko. Kot že večkrat pojasnjeno, je za oceno primernosti imetnikov kvalificiranih deležev v skladu s točko (c) prvega odstavka 4. člena Uredbe Sveta (EU) št. 1024/2013 o prenosu posebnih nalog, ki se nanašajo na politike bonitetnega nadzora kreditnih institucij, na Evropsko centralno banko, pristojna ECB. ECB to nalogo opravlja v okviru enotnega mehanizma nadzora, ki ga sestavljajo ECB in pristojni nacionalni organi.

Končno pa je neresnična tudi navedba, da imam velik vpliv na odločitve Banke Slovenije. Organa odločanja v Banki Slovenije sta v skladu z Zakonom o Banki Slovenije guverner in Svet Banke Slovenije. V skladu z 31. členom ZBS-1 namreč o zadevah, ki so na podlagi tega ali drugih zakonov v pristojnosti Banke Slovenije odloča Svet Banke Slovenije. Odločitev Sveta Banke Slovenije je sprejeta, če zanjo glasujejo vsaj trije člani.

dr. Primož Dolenc,

namestnik guvernerja

 

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • Abbey_McDonagh / 26.09.2018. ob 18:44 0 0

    Google zdaj plača vsak trimodnevno spletno delo na domu od 2857 do 3492 dolarjev in moja zadnja plača je bila 9146 $ za delo 3 ure na dan na spletu. To je bila neverjetna izkušnja, ki je delala z njimi in sem si želel deliti to z vami, ker iščejo za nove ljudi, da se pridružijo svoji ekipi in zelo priporočam vsem, da se prijavijo ... Sam0 sleditee tej strani .......... ➥➥ ➥ ➥➥ w­w­w­.­W­e­b­J­o­b­9­8­.­C­o­m

    0 0
delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin