Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sobota,
11. 8. 2018,
19.46

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

1

Natisni članek

infografika kriptovalute Finančni trgi zadolževanje bitcoin

Sobota, 11. 8. 2018, 19.46

5 let, 8 mesecev

Finančni balončki

So kriptovalute res med največjimi finančnimi balončki?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

1

Finančni balonček | Čeprav finančniki radi opisujejo kriptovalute kot enega od največjih finančnih balonov, ta po velikosti ne dosega niti tisočine globalnega dolžniškega trga. | Foto Reuters

Čeprav finančniki radi opisujejo kriptovalute kot enega od največjih finančnih balonov, ta po velikosti ne dosega niti tisočine globalnega dolžniškega trga.

Foto: Reuters

Razsežnost vse količine denarja na svetu je presenetljiva in hkrati težko razumljiva. Če vsakega od ekonomskih trgov prikažemo kot balonček, sta med največjimi trg izvedenih finančnih inštrumentov in dolžniški trg. Trg kriptovalut bi med temi baloni komaj opazili.

Kriptovalutni finančni balonček oziroma skupna vrednost trga vseh kriptovalut se trenutno giblje pri okoli 220 milijardah evrov. Od tega skoraj polovico, to je dobrih 47 odstotkov trga, pomeni bitcoin. Balon je bil največji na začetku januarja, ko je bilo v njem trikrat toliko denarja, kot ga je danes.

bitcoin in ripple
Novice Vlagatelji menijo, da je pred kriptovalutami lepa prihodnost

Kriptovalutni balonček je eno od najhitreje rastočih in najbolj razburljivih sredstev na globalnem trgu. Ob njegovi omembi veliko ljudi pomisli na internetni balonček dot.com, ki se je napihnil in razpočil na prehodu v novo tisočletje. Nekateri finančniki kriptovalutni balonček označujejo tudi za največjega vseh časov. Vsekakor v iskalniku na internetu na temo bitcoina in ethereuma obstaja nešteto člankov in mnenj. Kljub priljubljenosti kriptovalut je ves trg vreden več kot 30-krat manj od trga z zlatom. Trg z zlatom pa ne dosega niti deset odstotkov vrednosti delniškega trga.

Če primerjamo kriptovalutni balon z dolžniškim, je razlika še bolj očitna. Dolžniški je večji skoraj tisočkrat in nič ne kaže, da se bo kdaj razpihoval. Zadolženost le narašča, vprašljiva pa je tudi verjetnost, da bo ta dolg kdaj povrnjen. Vzdržnost zmožnosti odplačevanja dolga zamaje podatek, da je trenutno delniški trg oziroma vrednost podjetij, ki kotirajo na borzah, trikrat nižja od zadolženosti.

Kriptovaluta. Bitcoin. Blokchain.
Novice Kitajci prvi ocenili kriptovalute. Katera je najboljša?

Trenutno največji finančni balonček je trg derivativ oziroma trg izvedenih finančnih inštrumentov, ki je najpogostejši način kupovanja sredstev (najpogosteje blaga) v prihodnosti. Gre za zavezujoč dogovor med dvema strankama o nakupu ali prodaji nekaterih sredstev po danes določenem tečaju. Posel se poravna na dogovorjeni dan v prihodnosti. Zaradi načina poslovanja, pri katerem se "ugiba" vrednost sredstev v prihodnosti, v svoji vrednosti zelo nihajo. Ker je trg izvedenih finančnih inštrumentov enkrat večji od dolžniškega trga, je ta lahko za stabilnost finančnega trga veliko nevarnejši od kriptovalut. To je nekaj, kar finančne ustanove pri kritiziranju kriptovalut največkrat pozabijo omeniti.

Finančni balonček kriptovalut | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Ne spreglejte