SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Virant obrtnikom obljubil odstranjevanje administrativnih ovir

1

termometer

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je obiskal Ljubljanski obrtno-podjetniški sejem, kjer se je srečal s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

Virant, ki pričakuje pobude in zahteve malega gospodarstva, je obljubil, da se bo zavzel za delovanje v smeri odstranjevanja administrativnih ovir, so sporočili z OZS.

Danes bi sicer moral potekati forum, na katerem bi OZS predstavnikom vlade predstavila letošnje zahteve malega gospodarstva, a je zbornica zaradi slabe udeležbe resornih ministrov forum odpovedala. Kljub temu je minister za notranje zadeve in javno upravo skupaj z državo sekretarko Renato Zatler obiskal sejem.

Ljubljanski obrtno-podjetniški sejem, na katerem se predstavlja več kot 400 razstavljavcev, si je ogledal tudi podpredsednik hrvaške obrtne zbornice Dragutin Grabrović.

"Malo gospodarstvo najvitalnejši del slovenskega gospodarstva" Predsednik OZS Alojz Kovšca je na srečanju s predstavniki vlade in hrvaške obrtne zbornice izpostavil ključne probleme, s katerimi se sooča slovensko malo gospodarstvo. "Banke bi morale obrtnikom in malim podjetnikom pomagati pri ponovnem zagonu poslovanja. Pogoji za pridobitev posojil bi morali biti ohlapnejši, saj večina obrtnikov in malih podjetnikov težko zadosti kriterijem bank," je opozoril Kovšca in dodal, da bi se morali zavedati, da je ravno malo gospodarstvo najvitalnejši del slovenskega gospodarstva.

"Država ne bi smela podpirati zgolj visoko-tehnoloških podjetij" Država po njegovi oceni ne bi smela podpirati zgolj visoko-tehnoloških podjetij, ki so izpostavljena velikemu tveganju in ustvarjajo zgolj majhen del bruto domačega proizvoda, temveč tudi malo gospodarstvo, ki je po krivici zanemarjeno. "Od vlade ne pričakujemo, da nam bo kaj dala, temveč zgolj dovolila, da tisto, kar ustvarimo, vložimo v nadaljnje investicije," je še poudaril Kovšca.

Grabrović: Hrvaška in Slovenija bosta morali v prihodnje še tesneje sodelovati S temi besedami se je strinjal tudi Grabrović, ki je dodal: "Hrvaška in Slovenija bosta morali v prihodnje še tesneje sodelovati, saj smo le skupaj močnejši". Obe državi sta po Grabrovićevem mnenju izpostavljeni pritisku nelojalne konkurence iz vzhodnih držav EU. V zvezi s tem je izrazil prepričanje, da so možnosti skupnega nastopa na trgih EU slabo izkoriščene, še zlasti z vidika jezikovne, kulturne in poslovne kompatibilnosti obeh držav.

OZS je letos pripravila 95 zahtev, ki so razporejene med 10 poglavij. Zbornica si med drugim želi, da bi bil zbornični sistem v Sloveniji v celoti organiziran po javnopravnem modelu z obveznim članstvom, velik del zahtev pa se nanaša na ugodnejše davčno okolje.

Zbornica opozarja tudi na plačilno nedisciplino, zajezitev sive ekonomije, odpravo administrativnih ovir, spodbudno podporno okolje za podjetništvo, pa tudi spremembe delovne zakonodaje v smeri povečevanja konkurenčnosti gospodarstva. Opozarja tudi na varstvo okolja ter pomen poklicnega in strokovnega izobraževanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin