Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2023,
16.44

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

3

Natisni članek

električna energija jedrska elektrarna Švedska

Sreda, 11. 1. 2023, 16.44

1 leto, 3 mesece

Tudi Švedi bi gradili jedrske elektrarne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

3

Jedrska elektrarna Isar 2 | Glede na trenutno veljavno okoljsko zakonodajo lahko na Švedskem hkrati deluje največ deset jedrskih reaktorjev, pri čemer pa gradnja novih ne sme potekati izven obstoječih lokacij v Forsmarku, Oskarshamnu in Ringhalsu. Fotografija je simbolična. | Foto Reuters

Glede na trenutno veljavno okoljsko zakonodajo lahko na Švedskem hkrati deluje največ deset jedrskih reaktorjev, pri čemer pa gradnja novih ne sme potekati izven obstoječih lokacij v Forsmarku, Oskarshamnu in Ringhalsu. Fotografija je simbolična.

Foto: Reuters

Zaradi nujne potrebe po večji proizvodnji električne energije želi švedska vlada povečati število jedrskih elektrarn v državi od trenutno dovoljenih, je danes sporočil švedski premier Ulf Kristersson. Kot je napovedal, bodo zato potrebne spremembe okoljske zakonodaje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav so državljani uspešni pri varčevanju z električno energijo, pa bodo na dolgi rok potrebe po električni energiji zaradi porabe v industriji in prometu narasle, je razloge za gradnjo dodanih jedrskih zmogljivosti pojasnil švedski premier.

Glede na trenutno veljavno okoljsko zakonodajo lahko na Švedskem hkrati deluje največ deset jedrskih reaktorjev, pri čemer pa gradnja novih ne sme potekati izven obstoječih lokacij v Forsmarku, Oskarshamnu in Ringhalsu.

Vlada bi rada omenjene omejitve odpravila in s tem omogočila izgradnjo večjega števila novih, a manjših jedrskih reaktorjev. Pristojni računajo, da bi nova pravila v veljavo stopila do marca 2024, še navaja dpa.

Za krepitev proizvodnje jedrske energije se v energetski krizi, ki jo je povzročil ruski napad na Ukrajino, odloča vedno več držav. Izgradnjo novih ali podaljšanje obstoječih jedrskih elektrarn med drugim načrtujejo tudi v Nemčiji, Franciji in na Nizozemskem.

elektrika poraba
Novice Energetika Maribor ogrevanje podražila za 87 odstotkov. Vodja proizvodnje: Trg se je sesul.
Veter. Nevihta.
Novice Veter odpihnil nekaj streh na severovzhodu države
daljnovodi
Novice Na Ormoškem številni ostali brez elektrike
Ne spreglejte