SiolNET. Posel danes Novice
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Todorić: Česa takega sodobna Evropa še ni videla

0,45

termometer

Ivica Todorić
Foto: STA

Nekdanji predsednik uprave hrvaškega koncerna Agrokor Ivica Todorić je v skladu z napovedmi na ustavno sodišče vložil predlog za oceno ustavnosti zakona o postopku izredne uprave v podjetjih sistemskega pomena za državo, zaradi katerega je moral oditi s položaja. Z zakonom so mu bile kršene ustavne in temeljne človekove pravice, je sporočil.

"Predlog za oceno ustavnosti sem vložil zaradi eklatantnega kršenja mojih ustavnih in temeljnih človekovih pravic," je danes na svojem blogu zapisal Todorić, ki je osumljen domnevnih finančnih malverzacij v Agrokorju. Kot je dodal, so v predlogu in spremljajočih dokumentih navedene vse kršitve njegovih ustavnih in človekovih pravic, "kot jih sodobna Evropa še ni videla".

Trdi, da so mu storili nepopravljivo škodo

Predlog za oceno ustavnosti na 50 straneh je na svojem blogu objavil v celoti, in sicer skupaj s predlogom za začasno izvrševanje vseh posameznih ukrepov, ki se izvajajo na osnovi tega zakona. Med predlagatelji zahteve za oceno ustavnosti je poleg sebe navedel še svoji dve podjetji Adria Group in Adria Group Holding s sedežem v Amsterdamu.

Kot poudarja, so mu s sprejemom zakona povzročili nepopravljivo škodo z dveh vidikov, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Todorič: Šlo je za medijski linč

"Zaradi sprejema zakona in imenovanja izredne uprave v družbi Agrokor in njenih povezanih podjetjih so predlagateljem in prejšnji upravi odvzeli možnost, da sami izvedejo postopek prestrukturiranja na veliko bolj učinkovit in uspešen način od postopkov, ki so bili izvedeni v času izredne uprave, s čimer se je povzročilo občutno zmanjšanje vrednosti teh podjetij," je zapisal.

Poleg tega, je dodal, se je z uvedbo postopka izredne uprave in imenovanjem izrednega upravitelja začela medijska kampanja, ki ima po svojem obsegu neposredni učinek medijskega linča in najbolj grobega kršenja načela domnevne nedolžnosti. Prav tako pa sta se zakon in izredna uprava v Agrokorju uporabila kot pravno in civilizacijsko nedopustna podlaga za kazenski pregon, je še zapisal.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin