SiolNET. Posel danes Novice
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija namerava še zmanjšati zadolžitev v dolarjih

0,40

termometer

 | Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Slovenija namerava še dodatno zmanjšati zadolžitev v dolarjih. Potem ko je lani v več korakih odkupila za 2,62 milijarde dolarjev desetletnih dolarskih obveznic, ki jih je v ameriški valuti izdala v letih 2012, 2013 in 2014, jih namerava zdaj še do 750 milijonov dolarjev. Ponudba velja do 28. februarja.

Jeseni 2012 je Slovenija izdala desetletne državne obveznice v višini 2,25 milijarde ameriških dolarjev, kar je bila prva referenčna izdaja naše države v dolarjih po letu 1996. S tem je naša država dosegla ugodnejše financiranje, kot bi ga s primerljivo transakcijo v evrih, so takrat pojasnili na finančnem ministrstvu.

Maja 2013 in februarja 2014 sta sledili še dve izdaji desetletnih dolarskih obveznic s skupno nominalno vrednostjo 2,5 oz. dve milijardi dolarjev, vsako pa je spremljala izdaja petletnih obveznic.

Slovenija obveznice odkupuje z zadolževanjem v evrih

Maja lani je Slovenija začela te obveznice odkupovati, za financiranje odkupa pa se zadolževala v evrih, s čimer je po pojasnilih finančnega ministrstva zmanjšala obveznosti iz servisiranja javnega dolga. S temi odkupi se je skupna nominalna vrednost vseh treh desetletnih dolarskih obveznic zmanjšala s 6,75 na 4,13 milijarde dolarjev.

Zdaj namerava Slovenija odkupiti še do skupaj 750 milijonov dolarjev nominalnega zneska omenjenih treh izdaj dolarskih obveznic. Pri tem si kot izdajatelj pridržuje pravico, da na podlagi ponudb imetnikov po svoji izključni presoji odkupi tudi bistveno manjši ali višji znesek in da ne odkupi nobene obveznice, so sporočili s finančnega ministrstva.

Ponudba za odkup obveznic je začela veljati danes. Če ne bo podaljšana, bo veljala do 28. februarja do 17. ure po srednjeevropskem času. Končni izid zbiranja ponudb imetnikov bo objavljen 1. marca, še istega dne do približno 14.30 pa bo znana cena odkupa. Predvideni datum poravnave je 8. marec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin