SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še danes čas za pripombe na vrednost nepremičnin

3

termometer

Lastniki nepremičnin lahko Geodetski upravi RS (Gurs) še danes podajo pripombo na ocenjeno vrednost nepremičnin.

To lahko storijo z obrazcem po pošti, osebno ali prek spletne aplikacije. Spremembe ostalih podatkov o nepremičnini in lastništvu bodo lastniki lahko sporočali tudi kasneje.

Doslej so prejeli 1,136 milijona pripomb

Lastniki lahko Gursu posredujejo pripombo na ocenjeno vrednost nepremičnin, kot so jo prejeli v obvestilu s konca septembra oz. začetka oktobra lani, in sicer lahko sporočijo, da se jim zdi ocenjena vrednost prenizka ali previsoka. Pripombo lahko posredujejo z obrazcem (po pošti ali osebno) ali prek spletne aplikacije.

Gurs je po zadnjih obdelanih podatkih, do minulega petka, prejel 1,136 milijona pripomb in sprememb podatkov o skupno 417.000 nepremičninah. Od tega se je 28 odstotkov pripomb nanašalo na vrednost, 18 odstotkov pa na podatke o lastništvu. Največ pripomb glede vrednosti se je nanašalo na kmetijska in gozdna zemljišča ter hiše.

Pripombe bodo obdelali do septembra

Na Gursu ocenjujejo, da so v času sprejemanja pripomb na vrednost - rok je začel teči 4. oktobra, nato pa so ga 25. novembra podaljšali še za dva meseca - prejeli dovolj pripomb. "Število pripomb na modele vrednotenja je zadovoljivo in bodo omogočale obdelavo pripomb z namenom izboljšanja modelov vrednotenja," pravijo na Gursu.

Pripombe bodo obdelali do septembra in oblikovali končne modele vrednotenja. Modele bo z uredbo predvidoma novembra sprejela vlada, uredba pa naj bi začela veljati decembra. Podatke o vrednosti bodo vnesli v register nepremičnin, kjer bodo na voljo za uporabo v različne namene.

Ostale podatke o nepremičnini in lastništvu bo moč posredovati tudi v prihodnje, pomembno pa je, da jih lastniki uredijo do uradne uporabe - torej predvidoma do konca leta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin