SiolNET. Posel danes Novice
4,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Petrol noče sodelovati pri reševanju Geoplina

4,02

termometer

Nada Drobne Popovič | Nada Drobne Popović je bila pred prevzemom vodenja uprave Petrola leta 2019 finančnica v Slovenski industriji jekla (SIJ), ki je v lasti podjetij iz Rusije. | Foto: STA
Nada Drobne Popović je bila pred prevzemom vodenja uprave Petrola leta 2019 finančnica v Slovenski industriji jekla (SIJ), ki je v lasti podjetij iz Rusije. Foto: STA

Čeprav je Petrol večinski lastnik Geoplina, ne bo sodeloval pri reševanju finančnih težav največjega domačega trgovca s plinom. Reševala ga bo država, ki naj bi že oktobra vanj vložila sto milijonov evrov.

Predsednik vlade Robert Golob je v torek napovedal, da je zaradi zagotavljanja stabilne oskrbe z energijo mogoča nacionalizacija katerega od energetskih podjetij. Kot se je kasneje izkazalo, je pri tem mislil na veletrgovca s plinom Geoplin, ki je v 74-odstotni lasti delno državnega Petrola, 25 odstotkov družbe pa je v neposredni lasti države. Dan prej so na skupščini podjetja z vrha odpoklicali dozdajšnjo predsednico uprave Vanjo Lombar, namesto nje pa imenovali dozdajšnjega prokurista v Geoplinu Aleša Zupančiča.

Po informacijah portala Necenzurirano, ki ima dobre povezave z vlado, je vstop države v Geoplin v polnem teku. Tako naj bi država oktobra vanj vplačala okoli sto milijonov evrov dodatnega kapitala, s čimer bi postala večinska lastnica Geoplina. Vlada je sicer v rebalansu proračuna za dokapitalizacijo energetskega sektorja rezervirala 750 milijonov evrov, Geoplinu pa dala na voljo do 400 milijonov evrov državnih poroštev za nakupe plina zunaj EU.

Tretjino plina bi prejeli iz Alžirije

Z večinskim lastništvom države v Geoplinu bi tako padla še zadnja ovira pred podpisom pogodbe z alžirsko energetsko družbo Sonatrach, s katero je Lombarjeva vodila pogovore o dobavi zemeljskega plina iz Alžirije. Zaradi redukcij dobav plina iz Rusije, ki jim ga je do zdaj zagotavljal ruski Gazprom, mora Geoplin namreč nadomestiti izpadle količine. Po informacijah Necenzurirano je v poslu ostalo odprto le še vprašanje zavarovanja, ki ga bo zdaj zagotovila država.

Geoplin se je znašel v težavah, ker je vnaprej zakupljene količine plina od Gazproma po cenah dogovorjenih pred krizo, že prodal drugim trgovcem. Zdaj ga mora kupovati bistveno dražje in prodajati po predkriznih cenah, s tem pa ustvarja velike izgube.

Nada Drobne Popovič Novice Nenavadne težave Petrola v Srbiji

Po navedbah Necenzurirano se Geoplin dogovarja o zakupu okoli 300 milijonov kubičnih metrov alžirskega plina, ki bi nadomestil tretjino porabe v lanskem letu. V Slovenijo bi prek Italije stekel v začetku prihodnjega leta.

Petrol noče prevzemati novih finančnih bremen

Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj pri zagotavljanju jamstev za nakup plina ne sodeluje tudi Petrol, tričetrtinski lastnik Geoplina. Tega vodi Nada Drobne Popović, ki je bila nekoč finančna direktorica Slovenske industrije jekla (SIJ) v ruski lasti.

Nada Drobne Popovič, Aleksander Čeferin, Alexander Dyukov Novice Nada Drobne Popović je bila pri Gazpromu brez Čeferina

Po informacijah Necenzurirano naj bi energetska kriza poslabšala finančni položaj Petrola, ta je ob polletju ustvaril 27 milijonov evrov izgube, zato nočejo prevzemati dodatnih finančnih bremen.

V zadnjem tednu se znižuje tudi cena Petrolovih delnic, ki so od začetka leta izgubile tretjino vrednosti oziroma okoli 200 evrov na delnico.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin