SiolNET. Posel danes Novice
3,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novartis ukinja več tisoč delovnih mest

3,45

termometer

Novartis | Novartis velja za največjega proizvajalca zdravil na recept na svetu. Glavni izvršni direktor Narasimhan, ki je na položaju od februarja, želi pospešiti razvoj novih zdravil. | Foto: Reuters
Novartis velja za največjega proizvajalca zdravil na recept na svetu. Glavni izvršni direktor Narasimhan, ki je na položaju od februarja, želi pospešiti razvoj novih zdravil. Foto: Reuters

Švicarski farmacevtski velikan Novartis se je odločil zaradi zmanjšanja prihodkov od prodaje zdravil zapreti več kot 2500 delovnih mest v Švici in Veliki Britaniji. Na domačem trgu bo v naslednjih štirih letih ukinjenih 2150 delovnih mest oz. skoraj vsako šesto, je danes sporočil prvi mož Novartisa Vas Narasimhan.

Hkrati namerava koncern tudi zaposlovati, tako da je neto zmanjšanje števila delovnih mest v Švici do leta 2022 predvideno za približno 1700. Najbolj bo ukrep prizadel sedež koncerna v Baslu, kjer je predvidno zaprtje približno 1000 delovnih mest. Število zaposlenih pa se bo zmanjšalo tudi na Novartisovih lokacijah v krajih Schweizerhalle, Stein in Locarno.

V britanskem Grimsbyju je predvideno zaprtje približno 400 delovnih mest, je še povedal Narasimhan, ki koncern vodi od letošnjega februarja.

Lek Posel danes Prvi mož Novartisa potrdil dolgoročno vizijo podjetja v Sloveniji

Narasimhan je ponovil zavezanost Novartisa lokaciji v Švici, kjer ima podjetje svoje korenine. Tudi po zmanjšanju števila delovnih mest bo v državi ostalo približno deset odstotkov vse Novartisove delovne sile in tudi sedež njegovega največjega raziskovalnega centra. Poleg tega skupina vlaga v proizvodnjo sodobnih zdravil, kot je celična terapija.

Novartis je v okviru leta 2016 sprejetega varčevalnega programa že zmanjšal število delovnih mest v ZDA, na Japonskem in v nekaterih drugih državah. Da bi postalo poslovanje bolj donosno, namerava največji proizvajalec zdravil na recept na svetu do leta 2020 zmanjšati stroške za milijardo dolarjev.

V Novartisu so za STA dodatno pojasnili, da nenehno proučujejo svojo proizvodno infrastrukturo in zmogljivosti, saj želijo zagotoviti, da bodo imeli po svetu ustrezne proizvodne zmogljivosti, s katerimi bodo lahko zadostili tržnim potrebam in podpirali Novartisov nabor izdelkov v razvoju.

"V letu 2016 smo v okviru globalne strategije konsolidirali vse proizvodne lokacije v novo organizacijo; njen namen je optimizacija načrtovanja zmogljivosti, izboljšava učinkovitosti in omogočanje boljše alokacije resursov. Vse to s ciljem ustvariti učinkovito proizvodno mrežo za dolgoročno dobičkonosno rast. Tudi v prihodnje bomo spremljali in se odzivali na priložnosti v zunanjem okolju ter prilagajali našo proizvodno mrežo tako, da bo najbolje podpirala naše poslovanje," so navedli v Novartisu.

Novartis Posel danes Novartisova odločitev za delitev na dve družbi ne bo vplivala na organiziranost Leka

Novartis se sooča z upadanjem prodaje generičnih zdravil. Podobno kot pri njegovem tekmecu iz Basla Rocheju se namreč tudi Novartisu izteka patentna zaščita za nekatera generična zdravila.

Ukinjanje delovnih mest v Švici in Združenem kraljestvu je del procesa, ki že poteka, je dejal šef Novartisa. Ob upoštevanju napovedane odcepitve proizvajalca pripomočkov za nego oči Alcon namerava do leta 2022 zmanjšati število zaposlenih na manj kot 100.000. Trenutno jih ima okoli 125.000 po vsem svetu.

Posel danes Novartis je do zdaj v Slovenijo vložil več kot 1,44 milijarde evrov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin