SiolNET. Posel danes Novice
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NLB bo državi izplačala 270,6 milijona evrov

0,42

termometer

NLB
Ker je vlada lani enkrat že spremenjene zaveze o prodaji NLB v zameno za državno pomoč banki ob sanaciji konec leta 2013 ni uresničila, je morala v nova naporna pogajanja z Evropsko komisijo. Ta je šele avgusta letos izdala odločbo o spremembi zavez glede prodaje NLB, po kateri mora država do konca leta prodati najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostali del do 25 odstotkov plus ena delnica pa do konca prihodnjega leta. Foto: Matej Leskovšek

NLB bo s sklepom današnje skupščine državi izplačala 270,6 milijona evrov dividend. Spremenila je statut, ki po novem nalaga, da morajo biti vsi člani nadzornega sveta neodvisni strokovnjaki, prej pa je bilo določeno, da mora biti takih tri četrtine. Upravi pa so naložili ukrepanje v zvezi s problematiko prenesenih deviznih vlog.

"Skupščina je potrdila spremembo statuta, ki ureja imenovanje in sestavo nadzornega sveta banke skladno z odločbo Evropske komisije, s katero se je državo zavezala, da bo v nadzorni svet imenovala le neodvisne strokovnjake," so po skupščini sporočili iz NLB.

Dušan Mramor Posel danes Mramor: Upam, da s prodajo NLB ne zamujamo preveč

Pred dnevi dobili zeleno luč ECB

Največja slovenska banka lahko državi izplača dividende, potem ko je pred dnevi za to dobila zeleno luč Evropske centralne banke (ECB). Čeprav je skupščina NLB že konec junija želela celoten bilančni dobiček v višini 270,6 milijona evrov, ki vključuje tudi 189,1 milijona evrov lanskega čistega dobička, nameniti za dividende, je morala takrat skleniti, da ta ostane nerazporejen.

NLB je namreč morala zaradi tveganj glede postopkov proti LB oz. NLB zaradi prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev pridobiti soglasje ECB.

NLB Novice Ogorčenje v Črni na Koroškem: "NLB nam je zadala hud udarec"

Skupščina naložila ukrepanje v skladu z zakonom

ECB je pri tem čakala na uveljavitev zakona za zaščito NLB. Zakon, ki določa, da se iz sklada za nasledstvo NLB povrne finančna vrednost, če pride do prisilnih izvršb na premoženje NLB na Hrvaškem, se je v Sloveniji uveljavil sredi avgusta.

Skupščina je upravi banke danes tudi naložila ukrepanje v skladu z zakonom. Banka mora za zanjo neugodne meritorne sodbe, sklepe in druge odločbe sodišč izkoristiti vsa smiselna pravna sredstva pred rednimi sodišči in pravna sredstva, ter da bodo izvedeni ustrezni ukrepi upravljanja premoženja NLB z namenom, da se možnost prisilne izterjave prepreči oz. omeji na minimum, ter da bodo pri upravljanju upoštevani slovenski interesi, vse v okviru veljavnih predpisov.

NLB banka Posel danes NLB zapira 15 poslovalnic

Sicer pa se približujejo ključni trenutki v okviru prodajnega postopka največje slovenske banke. Prihodnji teden naj bi tako objavili namero za javno ponudbo delnic (IPO) za 75 odstotkov minus eno delnico NLB.

 

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • DavidoffC / 12.10.2018. ob 16:13 0 0

    Kdaj pa davkoplačevalcem NLB vrne delež od prisilnih dokapitalizacij?

    0 0
delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin