Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 9. 2022,
8.55

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

26

Natisni članek

azijske borze britanski funt nafta

Ponedeljek, 26. 9. 2022, 8.55

1 leto, 6 mesecev

Nafta ni bila tako poceni že …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

26

bencin. Plin. Nafta. EU. Evropska unija. Rusija. Ukrajina. Pomanjkanje. Plinovod. | Gibanje cen nafte še naprej narekujeta vojna v Ukrajini in višanje obrestnih mer.  Močan pritisk na cene ima tudi krepitev dolarja, zaradi česar je nafta dražja za vlagatelje iz drugih valutnih območij, kar zavira njihovo povpraševanje. | Foto Shutterstock

Gibanje cen nafte še naprej narekujeta vojna v Ukrajini in višanje obrestnih mer. Močan pritisk na cene ima tudi krepitev dolarja, zaradi česar je nafta dražja za vlagatelje iz drugih valutnih območij, kar zavira njihovo povpraševanje.

Foto: Shutterstock

Severnomorska nafte brent za dobavo novembra se je pocenila za 1,49 dolarja na 84,66 dolarja, kar je najnižja cena od januarja letos.

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju opazno znižale. Gibanje cen nafte še naprej narekujeta vojna v Ukrajini in višanje obrestnih mer.

Močan pritisk na cene ima tudi krepitev dolarja, zaradi česar je nafta dražja za vlagatelje iz drugih valutnih območij, kar zavira njihovo povpraševanje.

Cena za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte, ki bo dobavljena novembra, vztraja pod vrednostjo 80 dolarjev. Zjutraj po evropskem času je bilo treba za 159-litrski sod odšteti 77,34 dolarja, kar je 1,40 dolarja manj kot ob koncu trgovanja v petek.

Pada tudi funt

Britanska valuta funt je danes dosegla novo rekordno nizko vrednost v primerjavi z ameriškim dolarjem, saj se na finančnih trgih krepijo skrbi, da se bo britansko gospodarstvo znašlo v recesiji. Zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času je bilo treba za en funt odšteti 1,0350 dolarja.

Padec britanske valute sledi petkovi predstavitvi ukrepov nove britanske vlade za boj proti naraščajoči inflaciji. Sveženj ukrepov zajema predvsem nižanje davkov, kar bo po ocenah finančnega ministrstva državo do leta 2026 stalo skoraj 45 milijard funtov (50 milijard evrov) na leto. Gre za največji sveženj ukrepov za znižanje davkov v zadnjih 50 letih.

Azijske borze v rdečem

Azijske borze so prvi dan novega trgovalnega tedna končale v negativnem območju. Med vlagatelji se namreč še naprej krepijo skrbi, da bodo višanja ključnih obrestnih mer, s katerimi se želijo centralne banke zoperstaviti naraščajoči inflaciji, vodila v globoko recesijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na vodilni azijski borzi v Tokiu je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, nazadoval za 2,66 odstotka na 26.431,55 točke.

V Šanghaju je indeks Shanghai Composite 0,69 odstotka pod izhodiščem, hongkonški Hang Seng pa izgublja 0,67 odstotka. V Seulu je osrednji borzni indeks Kospi nazadoval za 3,02 odstotka, indeks borze v Sydneyju All Ordinaries pa za 1,79 odstotka.

Na Tajvanu so se medtem delnice v indeksu FTSE TWSE v povprečju pocenile za dva odstotka, v Singapurju pa se indeks STI giblje 1,42 odstotka pod izhodiščno vrednostjo.

Ameriška centralna banka Fed
Novice Ameriška centralna banka znova zvišala ključno obrestno mero
Boštjan Vasle
Novice Guverner Banke Slovenije o tem, ali je najhujše šele pred nami
recesija
Novice Gospodarska rast: prihodnje leto bo slabše od prvih napovedi
Ne spreglejte