Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2019,
14.46

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

15

Natisni članek

Zdravko Počivalšek MOS Mercator

Četrtek, 12. 9. 2019, 14.46

4 leta, 7 mesecev

Država ne nasprotuje, Mercator gre očitno v ruske roke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

15

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes znova poudaril, da država ne nasprotuje prenosu Mercatorja na Fortenovo, da pa morajo s prenosom soglašati vse banke upnice Mercatorja in varuh konkurence. Država ne bo kupila Mercatorja, zagotavlja minister, mora pa slovenskim dobaviteljem zagotoviti enakopraven položaj v novem sistemu.

Minister Zdravko Počivalšek, ki se je ta teden skupaj s premierjem Marjanom Šarcem in gospodarsko delegacijo mudil v Moskvi, kjer je beseda tekla tudi o reševanju Agrokorja, je danes v izjavi novinarjem na sejmu Mos v Celju spomnil na pomen Mercatorja za Slovenijo zaradi 10.000 zaposlenih, 1,5 milijarde evrov letnega prometa in 500 milijonov evrov težke slovenske dobaviteljske verige.

Planet ob 18.00. Planet. Pasica. | Foto: "Ocenjujemo, da smo kot država dolžni poskrbeti, da imajo slovenski dobavitelji enakopraven status v novem sistemu, na katerega naj bi prenesli Mercator," je dejal minister. V zvezi s tem bo konec meseca ali v začetku oktobra v Ljubljani potekal sestanek predstavnikov ruske Sberbanke, Fortenove in Agrokorja s slovenskimi dobavitelji.

Slovenska politika si je očitno od Rusov uspela izboriti le politično zavezo oziroma nekakšen memorandum, da bo sedež Mercatorja ostal v Sloveniji in da ne bodo pozabili na slovenske dobavitelje. Slovenska politika ni imela druge izbire, kot da se je uklonila ruskemu pritisku.

Marjan Šarec, Zdravko Počivalšek, Dmitrij Medvedjev
Novice Zbogom, Mercator: kaj se je Počivalšek v resnici dogovoril z Rusi?

Država bo slovenskim dobaviteljem Mercatorja zagotovila enakopravne pogoje

Počivalšek je poudaril, da ruska Sberbanka ne bo ostala dolgoročni lastnik ne Fortenove ne Mercatorja, zato je pomembno, da država slovenskim dobaviteljem Mercatorja pravočasno zagotovi enakopravne pogoje v Fortenovi. To bo država po njegovih besedah tudi storila. "Mercatorja ne bomo kupili nazaj. Podprli pa bomo vsako prizadevanje poslovnega sveta, ki bo Mercatorju omogočil pozitivno razvojno pot," je dodal.

Mercator | Foto: Reuters Foto: Reuters Opozoril je, da država ne odloča o prenosu delnic Mercatorja s starega Agrokorja na Fortenovo grupo, za prenos pa morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Med temi je soglasje za prenos s strani vseh 58 bank upnic Mercatorja, ne le treh slovenskih (SID banke, NLB in Abanke). "In pri pridobivanju soglasij bodo imeli in imajo več težave z drugimi bankami, ne s slovenskimi," je pojasnil.

Počivavšek verjame, da se interesi SID banke in države ujemajo

SID banka je po Počivalškovih besedah le ena od bank upnic Mercatorja. "Lastnikom Fortenove je postavila 10 pogojev, pod katerimi je pripravljena dati soglasje. Verjamem, da se bodo glede teh pogojev dogovorili in našli rešitve za vsakega od njih," je dejal minister, ki verjame, da se interesi SID banke in države ujemajo.

"Vlada ne bo odločala o prenosu, to ni v naši pristojnosti. Mercatorju želimo zgolj zagotoviti uspešno prihodnost z lastnikom, ki bo solventen," je poudaril.

Do prenosa Mercatorjevih delnic na Fortenovo grupo, ki ga mora sicer odobriti tudi Agencija za varstvo konkurence, bi lahko po Počivalškovih ocenah prišlo do konca leta, najverjetneje pa v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Ne spreglejte