Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 6. 2010,
16.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 22. 6. 2010, 16.18

7 let, 2 meseca

Lukašenko odredil prekinitev prenosa ruskega plina v Evropo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko je Rusija zaradi spora glede plačila dolga Belorusiji zmanjšala dobavo plina za 30 odstotkov, je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko odredil prekinitev prenosa ruskega plina v Evropo.

"Vladi sem odredil, naj zaustavi prenos plina preko beloruskega ozemlja, dokler (ruski plinski gigant) Gazprom ne bo plačal stroškov za prenos plina," je med srečanjem z vodjo ruske diplomacije Sergejem Lavrovom v Minsku dejal Lukašenko in dodal, da ne bo dovolil poniževanja s strani ruskih oblasti. Gazprom: Evropa ne bo čutila prekinitve dobave Gazprom je medtem že zagotovil, da Evropa ne bo čutila prekinitve dobave plina. "Ni nobenih težav. Prepričani smo, da bodo naši evropski potrošniki prejeli vse potrebne zaloge plina v skladu z našimi pogodbami, ne glede na ravnanje Minska," je povedal tiskovni predstavnik ruskega velikana Sergej Kuprijanov. Prenos preko Ukrajine oziroma dobava iz evropskih skladišč Kot je pojasnil, Gazprom že preučuje alternativne možnosti za dobavo plina v Evropo. Ena od možnosti in hkrati tudi najpomembnejša je prenos plina preko Ukrajine, druga možnost pa je uporaba plina iz podzemnih skladišč v Evropi in na promptnem trgu.

Rusija je dobavo plina zmanjšala za 15 odstotkov Moskva je dobavo plina Minsku v ponedeljek sprva zmanjšala za 15 odstotkov, v kolikor stranema v prihodnjih dneh ne bo uspelo najti rešitve glede plačila dolga, pa bo Rusija dobavo plina zmanjšala do 85 odstotkov.

Belorusija Rusiji dolguje 192 milijonov dolarjev Spor je izbruhnil, ker Belorusija Rusiji še vedno ni uspela poplačati dolga v višini 192 milijonov dolarjev. Minsk sicer trdi, da tudi Gazprom Belorusiji dolguje denar - za prenos plina preko beloruskega ozemlja v Evropo naj bi ji dolgoval 217 milijonov dolarjev, pri čemer je Lukašenko to številko kasneje zvišal na 260 milijonov dolarjev.

Rusija zavrnila plačilo v opremi in strojih Belorusija je Rusiji v ponedeljek sicer ponudila, da bi svoj dolg poplačala z opremo in stroji, vendar je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev to možnost odločno zavrnil. Kot je dejal, Rusija ne more sprejeti "niti pit niti masla niti sira niti palačink niti nobenega drugega sredstva". Gazprom je prav tako zavrnil ponudbo beloruske vlade, da bi dolg Rusiji poplačala v 14 dneh.

"Žalitev beloruskega ljudstva" Lukašenko je Lavrovu zato dejal, da so izjave ruskega vodstva za Beloruse ponižujoče. "Hudo mi je, ko nas začnejo poniževati bodisi s kotleti ali klobasami ali maslom ali palačinkami. Mi to občutimo kot žalitev beloruskega ljudstva," je dejal beloruski predsednik.

EU obe strani poziva k spoštovanju pogodbenih obveznosti Rusko-beloruski spor pozorno spremljajo tudi v EU, ki preko beloruskega ozemlja dobi približno 20 odstotkov plina. Evropska komisija je obe strani zato pozvala, naj spoštujeta svoje pogodbene obveznosti. "Pričakujemo, da prenos plina v EU ne bo moten in da bodo pogodbene obveznosti izpolnjene," je dejala tiskovna predstavnica komisije Marlene Holzner in dodala, da so v Bruslju v stiku tako z belorusko kot z rusko stranjo.

Ne spreglejte