Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
30. 12. 2015,
12.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

AVK agencija za varstvo konkurence Andrej Matvoz Zdravko Počivalšek

Sreda, 30. 12. 2015, 12.52

6 let, 6 mesecev

Kakšne so reference Počivalškovega varuha konkurence?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Novi vršilec dolžnosti direktorja agencije za varstvo konkurence je Andrej Matvoz. Njegove reference? Delo v lastni pravni pisarni, v pravni službi občine Hoče-Slivnica in na gospodarskem ministrstvu.

Vlada je Andreja Matvoza imenovala za vršilca dolžnosti za prihodnje pol leta. Spomnimo, da se je stolček izpraznil po tem, ko so se nad zadnjega direktorja agencije Andreja Kraška zgrnili očitki o konfliktu interesov, zaradi katerih je odstopil.

Reference na občini in ministrstvu Kakšne so reference novega vršilca dolžnosti direktorja? Matvoz je po izobrazbi pravnik, po navedbah v sporočilu vlade pa ima "večletne delovne izkušnje na področju pravnega svetovanja v gospodarskih sporih, skrbnega pregleda podjetij, svetovanja gospodarskim družbam v zvezi s poslovanjem, sklepanja pogodb, izvajanja težjih upravnih nalog, pisanjem sklepov in odločb".

Matvoz nam je po telefonu na vprašanje, kakšne so njegove reference, odgovoril, da bo vse pojasnil po uradnem imenovanju na položaj. Nazadnje je, kot je dejal, delal na gospodarskem ministrstvu. Iz vladnega sporočila izhaja, da je delal v direktoratu za podjetništvo in konkurenčnost.

Vlada med referencami navaja še zaposlitev v lastnem espeju (ta je bil ustanovljen leta 2011 in je imel lani 15 tisoč evrov prihodkov), v premoženjsko pravni službi občine Hoče-Slivnica (spletni viri navajajo, da je bil tam vsaj določen čas pripravnik, ukvarjal pa naj bi se z urejanjem premoženjsko pravnih zadev, pripravo predlogov in pogodb ter javnih naročil - napisano preverjamo pri občini) in v podjetju Matvoz d.o.o., katerega lastnica je Verica Matvoz.

Vlada bi lahko imenovala kogarkoli Vlada je v sporočilu med drugim izpostavila, da zakon pri presoji ustreznosti kandidata za vršilca dolžnosti ne zapoveduje upoštevanja meril, ki sicer veljajo za imenovanje direktorja agencije za varstvo konkurence. Je pa to, kot so zapisali, smiselno.

"Zakon o javnih agencijah sicer ne določa pogojev, ki jih mora izpolnjevati vršilec dolžnosti direktorja, vendar pa je upoštevajoč dejstvo, da ima vršilec dolžnosti direktorja povsem enaka pooblastila, pristojnosti in odgovornosti kot direktor agencije, smiselno, da tudi vršilec dolžnosti direktorja, izpolnjuje pogoje, ki jih mora izpolnjevati direktor agencije," so zapisali v sporočilu.

Minister Zdravko Počivalšek je primernost Matvoza za položaj ugotovil na podlagi življenjepisa, potrdila, da oseba ni v kazenskem postopku ter potrdila, da oseba ni zabeležena v kazenski evidenci.

Primeri na Matvozevi mizi Varuh konkurence preiskuje omejevalne sporazume in zlorabe prevladujočega položaja. V zadnjih letih je agencija izdala nekaj odmevnih odločb, a največji glob do zdaj niso plačevali.

Odločba o zlorabi prevladujočega položaja medijske hiše Pro Plus je padla na sodišču. Junija letos je upravno sodišče odpravilo tudi odločbo AVK za Geoplin in jo vrnilo v nov postopek. Letos je agencija izdala še odločbo Telekomu Slovenije, odločili so, da so se podjetja GH Holding, Begrad in Tames kartelno dogovarjala pri javnem naročilu za gradnjo mariborske urgence.

AVK odloča tudi o priglasitvah koncentracije. V zadnjem času so odločali oziroma odločajo o prevzemu Pivovarne Laško s strani Heinekena, Kolektorjevem nakupu 51-odstotnega deleža v švicarskem podjetju Micro-Motor, združitve podjetij Noži Ravne iz skupine SIJ in Sistemska Tehnika, ki jo je letos pripojil SIJ. Seznam priglašenih koncentracij tukaj.

Ne spreglejte