SiolNET. Posel danes Novice
1,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kakšna je prihodnost kriptovalut? #video

1,66

termometer

Več kot leto je že od začetka kriptoevforije po svetu in tudi v Sloveniji, a hitri rasti je sledila hitra streznitev, sploh za tiste, ki so kriptovalute kupovali po rekordno visokih vrednostih. Kakšna je prihodnost kripovalut in ali je strah pred upadom vrednosti upravičen?

Strokovnjaki svetujejo, da začnite pri manjši naložbi, razpršite svoj denar med različne kriptovalute, spremljajte cene trga in, kar je najpomembneje, ne nasedajte medijskemu pompu.

"Ogromno, ogromno projektov je bilo v zadnjem letu, ki so bili nazadnje prenapihnjena zgodba, torej so zbirali množični kapital, izdelka pa še nikjer. Večini teh podjetij, ki so zbrala milijone, v resnici je njihov žeton začel kotirati na odprtem trgu, nekako ni uspelo za zbrana sredstva v tem razvojnem letu dostaviti sploh nič konkretnega. Rekli bi, da se je ta trg prečistil vse te nesnage, če se lahko tako izrazimo," je za Planet TV dejal Jure Pirc, strokovnjak za kriptovalute in predsednik Bitcoin društva Slovenije.

V Sloveniji smo najbolj znani svetovni kriptovaluti bitocin postavili spomenik, po podatkih Google Trends, ki merijo najbolj iskane vsebine na internetu, pa smo bili med petimi državami po iskanju svetovno znane kriptovalute na tretjem mestu.

Dogajalo se ni nič nepričakovanega

Lani je Slovenijo zajela prava kriptoevforija. Bitcoin je najvišjo vrednost dosegel 17. decembra 2017, ko smo za enega morali odšteti skoraj 16 tisoč evrov. Od takrat do danes pa je vrednost upadla za približno 65 odstotkov.

"Pravzaprav to ni nič nepričakovanega. Tistih, ki sledijo kriptotrgu in splošnemu razvoju bitcoina ter tega, kako so se vrednosti gibale, te zadeve niso presenetile," je pojasnil Pirc.

Kriptovaluta. Bitcoin. Blokchain. Foto: Thinkstock

Veliko jih drago kupuje in poceni prodaja

Zagotovo pa so presenetile tiste, ki so 17. decembra lani vložili tisoč evrov v nakup bitcoinov in jih niso prodali, danes pa imajo okrog 300 evrov.

"Vlagatelji običajno to napako naredimo psihološko. Ko je nekaj zelo visoko, zelo aktualno, skačemo na ta vlak, ko pa se zgodba ohladi, gremo drugam. Torej kupujemo drago in prodajamo poceni, povprečje pa gre mimo nas," je dogajanje opisal Matej Tadej Jerman iz KD Skladi.

Hkrati pa je poudaril, da so kriptovalute naložba, v katero vložimo tista sredstva, ki jih dolgoročno ne bomo pogrešali, pomenijo naj torej le do deset odstotkov naložb. S čimer se je prav tako strinjal strokovnjak za kriptovalute.

"V resnici te naložbe niso za čustveno preobčutljive ljudi. Predlagam, da če že morajo vlagati, vložijo tisto, kar lahko izgubijo," je svetoval Pirc.

Kripto Onecoin Digisvet Razkrivamo pravo sliko kriptovalute, ki pustoši tudi po Sloveniji

Nekateri so najemali tudi posojila

Nekateri so se zaradi kriptovalut celo zadolžili. In novi vali vlagateljev prihajajo, trend se bo počasi spet obrnil navzgor, je napovedal Pirc.

Gost v oddaji Dan. na Planet TV je bil Peter Trček, strokovnjak za kriptovalute, ki je pojasnil, zakaj je upadla vrednost večini kriptovalut in ali jim lahko zaupamo.

Onecoin drugič Digisvet Resnica o novih obljubah kriptovalute, ki ji je nasedlo na tisoče Slovencev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin