Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Primož Cirman

Ponedeljek,
26. 9. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

3

Natisni članek

Gorazd Skubin HSE TEŠ TEŠ 6 Branko Sevčnikar Uroš Rotnik Premogovnik Velenje Energetika Evropska investicijska banka Peter Dermol električna energija sanacija

Ponedeljek, 26. 9. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Kaj šef HSE dolguje energetskemu sindikalistu?

Primož Cirman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

3

gorazd skubin | Foto Simon Plestenjak

Foto: Simon Plestenjak

Ali novi generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Gorazd Skubin o oživitvi šoštanjskega bloka 5 razmišlja tudi zato, ker je to že spomladi zahteval energetski sindikat, njegov podpornik ob imenovanju?

V Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) se življenje vrti v krogu.

Potem ko so v začetku leta ugasnili blok 5, več kot tri desetletja ključno proizvodno enoto elektrarne, zdaj spet razmišljajo o njegovi oživitvi. V vmesnem času je na čelo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), lastnika TEŠ, prišel Gorazd Skubin. To mu je uspelo tudi s podporo energetskega sindikata, ki je oživitev bloka 5 zahteval že letos spomladi.

Gre za vračanje usluge? "Preverjamo več možnosti prihodnjega delovanja TEŠ. Naš cilj je zagotavljanje varne in zanesljive oskrbe Slovenije z električno energijo. Aktiviranje bloka 5 je eden od scenarijev. Končna odločitev še ni sprejeta," pojasnjujejo na HSE.

Od tople do hladne rezerve

Od takrat je bil blok 5, zgrajen leta 1978, predviden za tako imenovano hladno rezervo. V Šoštanju naj bi ga tako "kurili" le, ko bi bil blok 6 zaustavljen zaradi remonta ali drugih tehničnih razlogov.

Kljub temu so se v TEŠ skoraj hkrati na bloku 5 odločili zamenjati generator. To jih je v času, ko so v Šoštanju za pomoč pri financiranju projekta blok 6 prosili državo, stalo 16 milijonov evrov.

Potem ko so v začetku leta ugasnili blok 5, več kot tri desetletja ključno proizvodno enoto elektrarne, zdaj spet razmišljajo o njegovi oživitvi. | Foto: Potem ko so v začetku leta ugasnili blok 5, več kot tri desetletja ključno proizvodno enoto elektrarne, zdaj spet razmišljajo o njegovi oživitvi.

Trije milijoni končali v skladišču

A leta 2014 so ploščo spet obrnili. Ugotovili so, da blok 5 tudi z omejenim obratovanjem ne bo pokrival lastnih fiksnih stroškov. Hkrati bi zahteval še dodatna vlaganja, ocenjena na 15 milijonov evrov. Da bi blok 5 zadostil okoljevarstvenim pogojem za obratovanje, bi namreč morali nanj namestiti napravo za čiščenje dušikovih oksidov.

TEŠ je tedaj vodil Peter Dermol, pozneje pa Matjaž Eberlinc, ki je še julija lani s podjetjem Kolektor Etra podpisal pogodbo o dobavi novega transformatorja za blok 5. Cena: 3,3 milijona evrov (z DDV).

Ko so v Šoštanju blok 5 januarja letos dali v trajno konzervacijo, je bil na čelu elektrarne že Arman Koritnik, transformator pa je ostal v skladišču.

Šest, pet, štiri …

V TEŠ so s soglasjem vlade, za katero so na veliko lobirali, raje zagnali starejši blok 4. Če tega ne bi storili, bi TEŠ ob ustavitvi bloka 6 prenehala delovati. To bi pomenilo, da bi Šaleška dolina ostala brez ogrevanja.

Danes v TEŠ obratujeta bloka 4 in 6, kar je v nasprotju z zagotovili, ki so jih v Šoštanju ob odobritvi posojil dali mednarodnim financerjem. Že marca smo poročali, da so tuji upniki HSE nezadovoljni z nepopolnimi informacijami o stanju okrog TEŠ 6.

Rezanje kablov in kadrovanja 

Spomladi se je v HSE in TEŠ zgodil nov preobrat:

  • Nadzorni svet HSE je za novega generalnega direktorja imenoval Gorazda Skubina, kandidata Stranke modernega centra (SMC), ki je zamenjal Blaža Košoroka.
     
  • Na položaj je Skubin prišel z odkrito podporo predsednika Sindikata delavcev dejavnosti energetike (SDE) Branka Sevčnikarja. "Skubin je poznavalec razmer. S tega vidika bi lahko bil tudi naš kandidat. Menim, da je primeren za ta položaj," je Sevčnikar konec junija povedal za Siol.net. O Sevčnikarjevih dolgoletnih povezavah z Urošem Rotnikom smo pisali pred nekaj meseci. 
     
  • "Predvolilno kampanjo" ob izbiranju šefa HSE so zaznamovale napoved stavke v energetiki in sabotaže v elektrarni, ki jih po imenovanju Skubina naenkrat ni več bilo. Sindikat TEŠ je že pred tem zahteval oživitev bloka 5, saj bi z njo močno zmanjšal število presežnih delavcev. Elektrarna je imela lani v povprečju okrog 460 zaposlenih. Če bi v Šoštanju obratoval le blok 6, bi jih bila približno polovica preveč.

Skubinu je na položaj pomagal tudi predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike (SDE) Branko Sevčnikar. | Foto: Klemen Korenjak Skubinu je na položaj pomagal tudi predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike (SDE) Branko Sevčnikar. Foto: Klemen Korenjak

Kje bo Skubin našel 15 milijonov?

Težava za Skubina je, da bo moral v prihodnjih mesecih manevrirati med premirjem s sindikati, zahtevami SDH in mednarodnimi financerji.

Po nekaterih ocenah bi oživitev bloka 5 stala najmanj 15 milijonov evrov. Te investicije bi se TEŠ, ki je lani ustvarila 50 milijonov evrov izgube, lotila v času, ko se HSE z bankami dogovarja o najetju novega, 215 milijonov evrov vrednega posojila. Z njim želi povrniti obveznosti do bank, ki so HSE po letošnji neuspešni izdaji obveznic priskočile na pomoč pri poplačilu dela posojila, najetega pri Evropski investicijski banki (EIB).

Neuradno: HSE našel novega partnerja za refinanciranje posojil

V HSE pogajanj z bankami ne komentirajo. Po naših informacijah so tik pred dogovorom o sklenitvi novega kreditnega aranžmaja, saj naj bi jim uspelo najti partnerja, eno od tujih bank, ki bo nase prevzela glavnino bremena pri refinanciranju posojil.

Šef HSE razume Sevčnikarjeva sporočila

Tudi sicer več indicev nakazuje, da se mir, ki ga je energetski sindikat dal Skubinu po izvolitvi, končuje. Pred slabimi tremi tedni je tako Sevčnikar obiskal HSE. Le nekaj ur po "spoznavnem srečanju" s Skubinom je v intervjuju za Delo poudaril, da "nobenih sprememb ali odločitev v pristojnosti HSE ne bo mogoče izpeljati brez normalnega socialnega dialoga v skupini".  

Skubin je očitno razumel sporočilo. Ob tem, ko so spet začeli preučevati oživitev bloka 5, so namreč na HSE potegnili tudi ročno zavoro pri napovedanem združevanju TEŠ in Premogovnika Velenje, ki mu v sindikatu nasprotujejo.

"Morebitne sinergije združitve obeh družb bomo ocenjevali šele po tem, ko bo končano njuno prestrukturiranje," pravijo na HSE.

Kdo bo poslovni direktor HSE? 

Gorazd Skubin je v poslovodstvo HSE prišel že februarja. Imenovan je bil na položaj tehničnega direktorja, ki ga pred tem v HSE niso imeli. Zdaj ga je edini lastnik HSE, država oziroma v njenem imenu Slovenski državni holding (SDH), spet ukinil.

Po novem bo imelo tako poslovodstvo poleg generalnega in finančnega direktorja (to nalogo zdaj opravlja Stojan Nikolić) še poslovnega direktorja. Odgovoren naj bi bil za prestrukturiranje skupine.

Med mogočimi kandidati za ta položaj se v neuradnih krogih omenja več imen. Med njimi tudi Barbara Gorjup, ena od novih članic nadzornega sveta HSE, ki jih je SDH imenoval konec marca.

Njena poslovna pot je tesno povezana s Klemnom Ferjančičem, članom nadzornega sveta Petrola in nekdanjim predsednikom uprave propadlega gradbenega podjetja SGP Tehnik, ki je zdaj zaposlen v družbi Plinovodi. Gorjupova je bila med letoma 2005 in 2013 članica uprave SGP Tehnika, odgovorna za finance. Skupaj s Ferjančičem sta tudi solastnika podjetja Baklus, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem.
Ne spreglejte