Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
15.48

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

2

Natisni članek

Agrokor Mercator Ivica Todorić London

Četrtek, 25. 10. 2018, 15.48

5 let, 6 mesecev

Ivico Todorića bodo izročili Hrvaški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

2

Vroče - Ivica Todorić | Todorić je danes znova poskusil dobiti pravico do pritožbe na prvostopenjsko odločitev, potem ko je britansko sodišče julija to možnost že zavrnilo. | Foto STA

Todorić je danes znova poskusil dobiti pravico do pritožbe na prvostopenjsko odločitev, potem ko je britansko sodišče julija to možnost že zavrnilo.

Foto: STA

Ivica Todorić gre domov, je odločilo sodišče v Londonu, ki je odločalo o pravici do pritožbe Todorića na odločitev o izročitvi Hrvaški. Če bi zahtevi nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokor ugodili, bi lahko začel s postopkom pritožbe, ki bi lahko trajal dlje časa. Zahtevo so zavrnili, zato je odločitev prve stopnje postala dokončna in ji sledi izročitev Hrvaški. Todorić bo tako v priporu na Hrvaškem pristal najpozneje v dveh mesecih.

Obravnava je bila prestavljena na današnji dan po tem, ko je sodnik v začetku septembra novim Todorićevim odvetnikom odobril dodaten čas za pripravo obrambe. Todorić je znova poskusil dobiti pravico do pritožbe na prvostopenjsko odločitev, potem ko je britansko sodišče julija to možnost že zavrnilo.

Nadaljeval bo "svoj boj za resnico"

Todorić je po obravnavi novinarjem povedal, da je razočaran nad odločitvijo sodišča, a je dejal, da bo nadaljeval "svoj boj za resnico". Meni, da ni razloga, da bi bil na Hrvaškem obsojen.

Napovedal je, da bo ostal v Londonu še 25 dni. Na novinarsko vprašanje, ali do izročitve ne bo prišlo pred tem, je odgovoril, da ima pravico do pritožbe na današnjo odločitev ter da bo na izročitev čakal na prostosti.

Povedal je, da je bil prihod v London njegova poslovna odločitev ter da je opravil vse, kar si je zadal. Poudaril je, da je v sredo kazensko ovadil hrvaškega premierja Andreja Plenkovića zaradi "zločinskega združevanja".

V hrvaškem priporu bo najpozneje v dveh mesecih

Če bi sodišče ugodilo Todorićevi zahtevi, bi bil postopek za izročitev podaljšan za nedoločen čas, ker ni časovnih ovir za reševanje pritožb. Ker pa je odločitev pravnomočna, bo Todorić v hrvaškem priporu končal najpozneje v dveh mesecih, pojasnjujejo hrvaški pravni strokovnjaki.

Izročitev Todorića bo v pristojnosti britanske in hrvaške policije. Kot je običajno v podobnih primerih, bodo Todorića pripeljali iz Londona v Zagreb z redno letalsko linijo, potem pa v zagrebški pripor.

Ivica Todorić
Novice Londonsko sodišče zavrnilo Todorića

Med obravnavo 6. septembra je Todorićeva obramba zahtevala dodaten čas za priprave, ker je primer prevzela le nekaj dni prej. Sodnik je zahtevi ugodil in obrambi naložil, naj priskrbi nove dokaze za svoje trditve o političnem pregonu nekoč najmočnejšega hrvaškega podjetnika. Sodišče aprila ni spoznalo dokazov o politično motiviranem procesu. Med novimi Todorićevimi odvetniki je tudi bivša soproga nekdanjega britanskega premierja Cherie Blair.

Ivica Todorić
Novice Ivica Todorić o svojem elitnem življenju: Živim skromno #video

Nekdanjega predsednika uprave Agrokorja Ivico Todorića so v Londonu prijeli novembra lani po izbruhu afere Agrokor. Nekoč najbogatejšega Hrvata in več njegovih bivših sodelavcev v Zagrebu sumijo milijonskih finančnih malverzacij, ki naj bi Agrokor pripeljale na rob propada.

Mercator
Novice Mercator prodal deset trgovskih centrov po Sloveniji
Fabris Peruško
Novice Hrvaška dokončno vleče Mercator v Agrokorjevo brezno
Otok Smokvica Vela
Novice Nekdanji Todorićev zasebni otok oddali Madžarom
Ivica Todorić
Novice Todorić pet milijonov evrov iz Agrokorja spravil v Dubaju
Ne spreglejte