SiolNET. Posel danes Novice
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

GZS bo tudi naslednji dve leti predsedoval Boštjan Gorjup

0,03

termometer

Boštjan Gorjup
Foto: STA

Skupščina Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je na današnji ustanovni seji v Ljubljani za predsednika zbornice za prihodnji dve leti znova izvolila Boštjana Gorjupa, sicer direktorja družbe BSH Hišni aparati. Za njegovo imenovanje je glasovalo 69 članov, proti jih je bilo sedem.

Gorjup je pred glasovanjem skupščini predstavil svojo vizijo. Kot je dejal, mora biti zbornica učinkovit zastopnik gospodarstva, to pa je lahko le, če ima dobre temelje.

Sam bo na podlagi izkušenj gradil na konstruktivnih, pozitivnih pristopih do zaposlenih v hiši ter vseh deležnikov v družbi - vlade, sindikatov in preostalih delodajalskih združenj, se je zavezal.

Med cilji za obdobje 2019–2021 je navedel delo na področju internacionalizacije, kadra, davkov, strateških usmeritev, dodane vrednosti in notranjih zadev GZS.

V okviru internacionalizacije se bo zavzemal za ukrepe, s katerimi bi dosegli 50 milijard evrov izvoza, potem ko je ta lani znašal 40,7 milijarde evrov.

Ko gre za kader, bodo po njegovih besedah pomembni blaženje kadrovske vrzeli s podaljševanjem delovne aktivnosti, sprejem politike priseljevanja in večje prilagajanje šolskega sistema potrebam trga dela.

Kot je dejal predsednik GZS, bodo potrebne tudi nadaljnje davčne razbremenitve dela.

Med strateškimi usmeritvami je navedel sprejem racionalnega in naprednega socialnega sporazuma in pripravo vzdržnega energetskega koncepta.

Povprečna bruto plača naj bi do leta 2025 zrasla na dva tisoč evrov

V povezavi z dodano vrednostjo je predlagal krepitev raziskav in razvoja. Želi si, da bi dodana vrednost na zaposlenega z lanskih 44.400 evrov do leta 2025 poskočila na 60 tisoč evrov. Povprečna bruto plača naj bi medtem z lanskih 1.650 evrov do leta 2025 zrasla na dva tisoč evrov.

Gorjup pa se bo še naprej posvečal tudi notranjim zadevam zbornice. V tej luči si bo prizadeval za ohranitev pozitivnega finančnega poslovanja GZS, krepitev ugleda zbornice kot konstruktivnega socialnega partnerja in razvijanje Dimičeve 13, torej poslopja zbornice, v stavbo za promocijo slovenskega gospodarstva.

Gorjup je bil danes izvoljen za drugi dveletni mandat na čelu zbornice. Sicer je že 19 let zaposlen v koncernu BSH, večino časa zaseda vodstvene položaje tako doma kot v tujini. Je direktor tovarne BSH v Nazarjah, ki je v Sloveniji med največjimi izvoznimi industrijskimi družbami. Za svoje delo je prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, priznanje mladi manager in priznanje manager leta.

Skupščina je danes izvolila tudi svojega predsednika in nadzorni odbor GZS. Predsednik skupščine je postal Dimitrij Zadel (Luka Koper), člani nadzornega odbora pa David Bratovž (Krka), Marko Cvetko (Cinkarna Celje), Janez Bijol (Bijol), Igor Smrajec (Trinet) in Danica Kos (Audit & CO).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin