SiolNET. Posel danes Novice
0,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uradno: Tomaž Kokot ni več direktor Pošte. "Gre za poslovno-ekonomske razloge"

0,64

termometer

Tomaž Kokot, intervju, Pošta Slovenije | Tomaž Kokot je predsednik uprave Pošte Slovenije s polnim mandatom postal 1. februarja letos. | Foto: Ana Kovač
Tomaž Kokot je predsednik uprave Pošte Slovenije s polnim mandatom postal 1. februarja letos. Foto: Ana Kovač

Nadzorni svet Pošte Slovenije je Tomaža Kokota razrešil z mesta generalnega direktorja te državne družbe, so po koncu seje potrdili v podjetju. Kot so sporočili, je bil Kokot odpoklican iz poslovno-ekonomskih razlogov, družbo pa bo do imenovanja novega generalnega direktorja zastopalo obstoječe poslovodstvo.

V poslovodstvu tega državnega podjetja so sicer še Sebastijan Gostenčnik, Karmen Lebe Grajf in delavski direktor Janez Zidar.

Časnik Delo je sicer popoldne poročal, da je bil Kokot razrešen iz krivdnih razlogov, nadzorni svet, ki ga od sredine julija, torej po prihodu nove vlade, vodi Urška Kežmah, pa naj bi mu med drugim očital, da se ni ustrezno odzval na prihod avstrijske pošte na slovenski trg. Časnik je ob tem dodal neuradne informacije, da je moral Kokot takoj po razrešitvi tudi zapustiti prostore Pošte Slovenije.

V zvezi z imenovanjem Kokota na mesto generalnega direktorja 1. februarja letos, pred tem je bil od marca lani vršilec dolžnosti direktorja, je bilo zadnje mesece precej medijskega poročanja. V tem obdobju so namreč odstopili trije nadzorniki, zadnji po imenovanju Kokota na mesto prvega človeka Pošte Slovenije, še eden pa je prijavil nedopusten politični pritisk.

Kokot je veljal za kader SDS, bil je županski kandidat te stranke na lokalnih volitvah v Poljčanah. Nesporazumi so se v prejšnjem nadzornem svetu pojavljali zaradi domnevnih pritiskov, povezanih z njegovim imenovanjem, saj naj ne bi imel zahtevanih nekajletnih izkušenj vodenja večje gospodarske družbe.

Slovenski državni holding (SDH) je že aprila sprejel sklep o izvedbi neodvisnega pravnega pregleda postopkov imenovanja. Konec junija so se seznanili s poročilom Odvetniške pisarne Ulčar & partnerji o opravljenem neodvisnem pravnem pregledu. Po poročanju medijev naj bi pregled pokazal nekatere nepravilnosti, podrobnosti pa iz SDH niso sporočili.

So pa le nekaj dni pozneje na skupščini Pošte Slovenije zamenjali tri od petih predstavnikov kapitala, ki sedijo v nadzornem svetu. Odpoklic so pojasnili z izgubo zaupanja lastnika, potem ko je bila opravljena revizija imenovanja Kokota za generalnega direktorja družbe.

Skupscina delnicarjev Telekoma Slovenije Novice Potrdili nove člane nadzornega sveta Telekoma Slovenije Smodej Vrečko Kulturnik.si Novice Ura moči: "Ministrica Bobnarjeva, kaj pa, če bi šlo za vašo hčer?" Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Urška Klakočar Zupančič Novice Gregorčič o odstopu Marte Kos: To je zakuhala predsednica državnega zbora #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin