Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
7.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stavka

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 7.35

7 let, 2 meseca

Delavci Konstruktorja zaman čakali direktorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Delavci mariborskega gradbenega podjetja Konstruktor VGR, ki zaradi manjkajočih dveh plač že skoraj tri tedne stavkajo, so se ponovno zbrali pred sedežem podjetja v Mariboru.

Pričakovali so pojasnilo novega direktorja Sama Majcenoviča, zakaj kljub njegovim zagotovilom v petek ni bila izplačana vsaj ena plača, a ta se pred delavci ni pojavil. Majcenovič naj bi šel v Ljubljano po denar Po besedah sindikalnega predstavnika Mladena Kutnjaka je Majcenovič, ki je položaj direktorja Konstruktorja uradno prevzel v petek, "na poti v Ljubljano", kjer naj bi poskušal pridobiti denar za poplačilo delavcev. Podjetje je vložilo predlog za prisilno poravnavo Prav tako naj bi delal na dopolnitvi predloga za uvedbo postopka prisilne poravnave. Ta predlog je podjetje vložilo na sodišče na začetku julija, a ga mora še dopolniti, med drugim s poročilom o finančnem položaju in poslovanju ter z načrtom finančnega prestrukturiranja. Kot skrajni rok za dopolnitev je prejšnji direktor Marko Plečko navajal 2. avgust, a po navedbah, ki jih je od novega vodstva dobil Kutnjak, naj bi imeli čas za to še do konca tega tedna.

"Kar pomeni, da naj bi se okvirno do 15. avgusta zadeva zaključila. To pomeni, da če prisilka ne bo šla skozi, sodišče avtomatsko vloži predlog za stečaj," je delavcem na shodu povedal Kutnjak. "To je informacija, ki sem jo dobil od novega direktorja. Na nas vseh je, ali verjamemo ali ne verjamemo. Mislim pa, da nihče več ne verjame," je dodal.

Blokirani računi Po ocenah Kutnjaka do 15. avgusta ni veliko upanja, da bi delavci dobili kakšna izplačila, saj ima podjetje blokirane račune. Podjetje, ki zaposluje 270 ljudi, delavcem dolguje majsko in junijsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, zato so ti 13. julija začeli stavkati.

Vsega skupaj za več kot 69 milijonov evrov dolgov Konstruktor VGR ima za okoli 49 milijonov evrov dolgov do bank in za okoli 20 milijonov evrov dolgov do dobaviteljev in podizvajalcev. Trenutno ima odprtih okoli dvajset gradbišč, pri čemer je največji projekt gradnja 30 milijonov vrednega trgovskega centra Mercator v Mariboru.

Novi direktor Majcenovič je delavcem sredi prejšnjega tedna obljubil, da bodo 29. julija dobili vsaj eno od manjkajočih plač. A to se ni zgodilo. Zakaj ne, delavcem nihče ni pojasnil.

Stavka se bo medtem nadaljevala. Naslednji shod delavcev pred sedežem Konstruktorja je napovedan za petek ob 8. uri.

Ne spreglejte