Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 9. 2018,
8.31

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Deželna banka Slovenije

Natisni članek

dom stanovanjski kredit Deželna banka Slovenije advertorial

Petek, 28. 9. 2018, 8.31

2 meseca, 1 teden

Bi radi hišo spremenili v svoj dom?

Vsebino omogoča Deželna banka Slovenije
dom stanovanje

Nakup novega stanovanja je največja življenjska naložba, ki se je moramo lotiti z vso odgovornostjo.

Ko se odločimo, da bomo prenehali plačevati najemnino in si bomo končno kupili lastno nepremičnino, se začne iskanje svojega sanjskega doma. Najprej si moramo odgovoriti na vprašanje, ali bi raje stanovali v samostojni hiši ali nam je dovolj stanovanje v bloku.

Poleg tega je zelo pomembno vedeti, kje bi raje stanovali – v obljudeni soseski, kjer je infrastruktura primerna za življenje družin z majhnimi otroki, saj je v bližini dovolj vrtcev, so tam šola, trgovina, zdravstveni dom in igrišče. Ali pa nam mogoče bolj ustreza živeti nekje na robu mesta, kjer bomo v nekaj korakih že v naravi.

Najkrajša pot do kakršnegakoli lastniškega stanovanja, hiše ali počitniške hišice, je seveda najem stanovanjskega posojila, saj je med nami bolj malo srečnežev, ki si stanovanje lahko privoščijo le iz svojih lastnih prihrankov.

Koliko posojila si lahko privoščim?

prenova dom hiša kredit | Foto: Ponudba bank za stanovanjska posojila je raznolika, zato moramo dobro preveriti njihovo ponudbo, da poiščemo takšno, ki bo najbolj ustrezalo našim finančnim zmožnostim.

Višina posojila je odvisna od naših mesečnih prilivov.

Preden se odločimo, koliko svoje naložbe bomo pokrili z najemom posojila, moramo približno vedeti, kakšni so naši denarni tokovi. Koliko denarja mesečno namenimo obveznim stroškom, kot so hrana, prevoz, položnice za telekomunikacijske storitve, oblačila, obutev in druge življenjske stroške? Nekajmesečno osebno knjigovodstvo, pa bo takoj postalo jasno, kje se skrivajo naše rezerve oziroma koliko denarja gre lahko za odplačevanje stanovanjskega posojila.

Mogoče lahko aerobiko v prestižnem fitnes centru zamenjamo za rekreacijo na prostem ali pa si namesto rednih obrokov v restavracijah omislimo malico, ki jo naredimo sami. S tem lahko privarčujemo nekaj evrov za naše sanjsko stanovanje.

Na splošno velja, da nam mora po odtegljaju mesečne anuitete na računu ostati znesek vsaj v višini minimalne neto plače.

Na višino mesečnega obroka stanovanjskega posojila vpliva tudi to, katero obrestno mero bomo izbrali.

Stabilnost ali tveganje?

počitek glasba sproščanje ženska kavč doma | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če imamo dobre mesečne prilive, se lahko odločimo za spremenljivo obrestno mero, ki vključuje več tveganja, saj se glede na gibanje Euriborja obrok lahko zviša ali zniža. Tisti z višjimi prihodki bodo bolje prenesli morebitno zvišanje obroka. Če teh tveganj ne prenesemo in imamo radi stabilnost svojih financ, bomo izbrali fiksno obrestno mero, ki ves čas trajanja posojila ostaja nespremenjena. Praviloma so posojila s fiksno obrestno mero zato tudi malce dražja.

Pred nakupom

prenova stanovanje dom | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Cena, lokacija in velikost so najpomembnejše tri stvari, ki nam povejo največ o naši nepremičnini. Med nakupom lahko naletimo na različne pasti. Najprej mora biti povsem jasno lastništvo, kar je najbolje preveriti v zemljiški knjigi in v podatkih na Gursu.

Prepričajmo se, da lokacija doma res ustreza našemu načinu življenja – ali se bomo morali dolgo voziti v službo in kako so urejena parkirišča. Lastnika moramo nujno vprašati, kdaj so bila zamenjana okna in vrata, vse napeljave, pročelje in streha. Od vsega tega je odvisno naše splošno zadovoljstvo, da bo hiša lahko postala tudi naš dom.

Z zanesljivim finančnim partnerjem se sanje o lastni nepremičnini končno lahko uresničijo.

Akcijska ponudba stanovanjskih kreditov

stanovanje dom cvetje | Foto:

Stanovanjski krediti Deželne banke Slovenije so namenjeni fizičnim osebam, komitentom in nekomitentom banke, ki potrebujejo sredstva za financiranje nakupa nepremičnine ali za druge stanovanjske namene.

Glavne lastnosti stanovanjskega posojila pri DBS:

DBS kredit | Foto: Ročnost: do 20 let s fiksno obrestno mero oziroma 30 let s spremenljivo obrestno mero.

Izplačilo: 50 odstotkov stanovanjskega posojila lahko banka izplača v gotovini.

Namen:

- nakup, gradnja ali prenova stanovanjskih nepremičnin,

- izplačilo dednega deleža ali izplačilo zakonskemu partnerju ob razvezi,

- poplačilo stanovanjskega posojila,

- komunalno opremljanje zemljišč in pridobitev soglasij,

- pridobivanje dokumentacije za gradnjo ali obnovo nepremičnin,

- drugi nameni, ki povečujejo vrednost nepremičnine.

Izračunajte, kakšen stanovanjski kredit lahko najamete.

V več kot 80 poslovalnicah DBS vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri posojila ali varčevanja po vaši meri.

Ne spreglejte