Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 2. 2018,
16.47

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Planet TV Oskarji

Četrtek, 22. 2. 2018, 16.47

6 let, 1 mesec

Oskarjevski filmi na Planet PLUS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

V nedeljo, 4. marca, bodo v ZDA podelili najprestižnejše filmske nagrade, na Planet PLUS pa bomo ob tem predvajali kakovostne filme, ki so bili nominirani za oskarja, ali pa so ga tudi prejeli.

Filmski maraton oskarjevskih filmov se bo dan pred podelitvijo odvrtel na Planet PLUS. V soboto, 3. marca, bo ob 12.45 na sporedu drama Brooklyn, ki je bila nominirana za tri oskarje - za najboljši film, najboljšo glavno igralko (Saoirse Ronan) in prirejeni scenarij (Nick Hornby). Film je posnet po nagrajenem romanu in spremlja življenje mlade Ellis, ki odide iskat boljšo prihodnost onstran Atlantika. Tam ji je težko, a sčasoma spozna Italijana Tonyja. Med njima se začnejo kresati ljubezenske iskre, ko Ellis od doma prejme tragično vest. Razpeta med svojim novim življenjem in obveznostjo do družine skuša Ellis ugotoviti, kje je njen resnični dom.

Brooklyn | Foto: Brooklyn

Ob 14.40 sledi drama Zajčja luknja (Rabbit Hole) z Nicole Kidman in Aaronom Eckhartom, ki je Kidmanovi prinesla nominacijo za oskarja za najboljšo glavno vlogo. Zajčja luknja je odkrit in nepričakovano duhovit portret družine, ki polna upanja išče mogoče v nemogočih situacijah. Spremljamo Becco in Howieja, ki se skušata vsak na svoj način soočiti s tragično smrtjo mladoletnega sina. Becca se obda s prijatelji in družinskimi člani, da bi s pozitivnimi mislimi pregnala boleče spomine, Howie pa pomoč poišče pri neznancih s podobnimi izkušnjami. Ker se njuna svetova vedno bolj oddaljujeta, se odločata za številne nenavadne in nevarne poti, ki bodo za vedno spremenile njun odnos do življenja.

Zajčja luknja | Foto: promocijsko gradivo Zajčja luknja Foto: promocijsko gradivo

Ob 16.15 si bomo ogledali dramo Carol, ki je bila nominirana za kar 6 oskarjev. Za odlično igro sta bili nominirani Cate Blachett in Rooney Mara, nominacijo je film prejel tudi za najboljši prirejeni scenarij, fotografijo, kostumografijo in glasbo. Therese Belivet (Mara), mlada ženska v srednjih dvajsetih, dela v manhattanski veleblagovnici in sanja o boljšem življenju, ko spozna Carol (Blanchett), privlačno žensko, ujeto v zakon brez ljubezni. Med njima takoj preskoči iskrica, nato pa se nedolžnost prvega srečanja zabriše in njuna povezanost se poglobi. Ko se Carol osvobodi zakonskega jarma, njen nekdanji mož (Kyle Chandler) začne dvomiti, da je sposobna mati, saj se razve za njeno razmerje s Therese in za tesen odnos z najboljšo prijateljico Abby (Sarah Paulson).

Carol | Foto: Carol

Ob 18.15 sledi drama Otožna Jasmine (Blue Jasmine) Woodyja Allena, ki je glavni igralki Cate Blanchett prinesla drugega oskarja, film pa je bil nominiran še v kategoriji najboljše stranske igralke (Sally Hawkins) in najboljšega izvirnega scenarija (Allen). Zgodba govori o na videz popolnem življenju lepotice Jasmine, ki uživa v brezdelju in moževem bogastvu. Toda ko se nepričakovano znajde pred ločitvijo, Jasmine maščevalno razkrinka moževe finančne goljufije in ga spravi v zapor, sama pa brez prebite pare pristane v sestrinem majhnem stanovanju. Med iskanjem nove sreče se zapleta v vedno večje laži in prevare, kar počasi načne njeno presojo in duševno zdravje.

Otožna Jasmine | Foto: Otožna Jasmine

Ob 20.00 bomo povabili k ogledu drame Klub zdravja Dallas (Dallas Buyers Club), ki je bila nagrajena s tremi oskarji: za glavno moško vlogo (Matthew McConaughey), najboljšo stransko vlogo (Jared Leto) in najboljšo masko. Film je bil nominiran tudi za najboljši celovečerec, montažo in scenarij. Drama, posneta po resnični zgodbi, prikazuje življenje samozavestnega Rona, ki je leta 1985 soočen z diagnozo aidsa. Ker mu uradno odobrena zdravila ne pomagajo, začne jemati substance, pridobljene na črnem trgu. Porodi se mu zamisel, kako bi s tem lahko tudi zaslužil, zato s transseksualcem Rayonom ustanovita klub, v katerem z zdravili oskrbujeta druge bolnike. Ne traja dolgo, da njuno poslovanje vzbudi zanimanje organov pregona, toda Ron je odločen vztrajati pri svojem poslanstvu.

Dallas Buyers Club | Foto: Dallas Buyers Club

Ob 22.00 bo na sporedu odlična drama V žarišču (Spotlight), ki je bila leta 2016 nagrajena z dvema oskarjema (za najboljši celovečerec in izvirni scenarij) in nagrajena za še štiri (Mark Ruffalo in Rachel McAdams za stranski vlogi ter Tom McCarthy za režijo in Tom McArdle za montažo). Film prikazuje dolgoletno delo skupine preiskovalcev časopisa Boston Globe, ki so se lotili razkrivanja obtožb o zlorabah mladoletnikov v katoliških institucijah. Kljub pomanjkanju denarja in načrtnem zanikanju odgovornih, se odločni novinarji prebijajo preko gore arhivskega gradiva in birokratskih ovir, razkritje resnice in prekinitev molka pa očrni najvišje predstavnike cerkve, pravnike in politike po vsem svetu.

V žarišču | Foto: V žarišču

Ob 00.00 si bodo ponočnjaki lahko ogledali biografsko dramo Milk s Seanom Pennom v naslovni vlogi, ki mu je prinesla tudi drugega oskarja. Film je bil nagrajen tudi za izvirni scenarij, nominiran pa je bil v še šestih kategorijah, za najboljši film leta, režijo (Gus Van Sant), stransko vlogo (Josh Brolin), montažo, glasbo in masko. V resnični zgodbi spoznamo življenje Harveya Milka, ki se leta 1970 z ljubimcem Smithom preseli v San Francisco. Ker njuna zveza ne naleti na odobravanje, Milk postane goreč aktivist za pravice istospolnih parov. Kot prvi odkrit homoseksualec v ZDA zasede pomembno državno službo, kjer sreča konzervativnega Whita. Kljub drugačnim življenjskim nazorom moža skleneta krhko premirje, toda kopičenje negativnih čustev napoveduje tragedijo.

Milk | Foto: Milk

Filmski maraton oskarjevskih filmov pa se bo zaključil z Marčevimi idami (The Ides of March), ki bodo na sporedu ob 2.20. Film Georga Clooneyja je bil nominiran za najboljši prirejeni scenarij in je napeta politična rama, ki prikazuje umazano ozadje politične kampanje ob izbiri kandidatov za volitve ameriškega predsednika. Karizmatičnemu guvernerju Miku (Clooney) pomaga ambiciozni politični svetovalec Stephen (Ryan Gosling), dokler ga vodja nasprotnega tabora ne povabi na razgovor. Čeprav Stephen zavrne nečedno ponudbo, ga zaradi skrivnega sestanka odpustijo, toda ko odkrije temačno skrivnost o Miku, se Stephen dokončno zaplete v nevidne mreže političnih spletk, prevar in maščevanja.

Marčeve ide | Foto: Marčeve ide

 

Spremljajte nas tudi na omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.
Ne spreglejte